torsdag 22. juli 2010

Het løping i tretti pluss

I tidligere løpeperioder har jeg hatt snille grenser for når løpingen med god samvittighet kan droppes:
  • Kaldere enn minus 10 betyr fare for forfrysninger, og løping er dermed frarådelig.
  • Vinterløping er risikofylt. Glatt underlag er direkte farlig.
  • Varmere enn 20 pluss kan føre til overoppheting og dehydrering.
  • Kraftig regn gjør det vanskelig å se og medfører livsfare ettersom risikoen for å bli påkjørt er overhengende (bilistene har jo dårligere sikt også).
  • Kraftig vind er veldig demotiverende. Best å utsette løpeturen slik at man ikke ødelegger løpegleden for all fremtid.
Slik kunne det fort gå en uke eller to uten trening. Disse argumentene er lagt på hylla. Jeg bruker Nike-slogan'en "Don't think, run" aktivt, og kommer meg ut i minusgrader, regn, snø, vind (også kombinasjoner). Gjennom feriens to uker på Mallorca ble det mange løpeturer i tretti plussgrader. Det er ganske varmt, men forhindrer absolutt ikke gode økter. I siste Runners World stod det at 16 grader er optimal løpetemperatur, og at for hver 2,5 grad over dette vil man kunne løpe 15 - 20 sekunder saktere per kilometer. Det er med andre ord ikke rett tid å strekke seg etter nye rekorder, men helt greit for trening.

Det er spennende å løpe på nye steder, se nye ting og bli kjent med omgivelsene. Ekstra herlig er det å løpe ved vann, og i Puerto Pollenca var det naturlig å følge bukten.

God plass på stranden på denne tiden av døgnet.

Long and not winding road, på vei mot Alcudia.

Uvante og eksotiske omgivelser for en innlandsløper - nydelig!

En ferie kan fort bli en tid hvor man også tar ferie fra treningen. Jeg tror det var iForm som nylig hadde en artikkel om forskjellen på ferie med og uten trening med hensyn til vekt og form. For min del har det nok ikke blitt vekttap i ferien - jeg har nytt rikelig av både mat drikke, is og snacks - men takket være treningen tror jeg det heller ikke har ført til stor vektoppgang (selv om jeg foreløpig holder meg unna kontrollveiing).

Bredo (bror), Dag (ektefelle) og Egil (pappa) på tur.

Vi var en gjeng som hadde leid villa sammen, og fem av oss trente jevnlig. Det ga positivt press for de som er lettpåvirkelige for slikt. Veldig mange av løpeturene ble gjort i grupper, så selv om vi ofte løp den samme turen/runden ble det ikke kjedelig.

Mange hyggelig (og tunge) kilometer ble løpt sammen med Hege.

Totalt ble det elleve varme treningsturer og 125,6 mer og mindre tunge kilometer (inklusive topptur til Puig de Massanella) på Mallorca i sommer. 

 Svett og blid på Mallorca.

Vi er allerede igang med å booke den samme villaen neste år også. Alle som var med i år vil gjerne gjenta suksessen. Det må kunne kalles en vellykket ferie.

Janicke
- på vei ut for å løpe 7 x Yasso 800 i kjøligere omgivelser

2 kommentarer:

Ingalill. sa...

Det hørtes ut som en flott ferie - ikke minst at det er så mange som løper, blir litt letter å komme seg ut i 30+ når man deler opplevelsen.
- +35 var det varmeste jeg løp på ferie, da var klokka ca 8,30, sola var gått ned og det ble kjapt mørkt som en norsk novemberkveld.

- i vinter hadde jeg -20 som uoffisiell grense - men tror det kaldeste jeg løp i var -17, ok underveis, men du blir fort kald etterpå.

Forresten veldig imponert over over forrige innlegg og den treningen du var på, moro å lese om og noe å strekke seg etter for en nybegynner :-)

lettbent sa...

Grensen går rundt +35 og -20 (så lenge det ikke er vind) for min del også. Man får ta det forsiktig, kle seg rett og ikke overdrive. Jeg klager en del over norsk vær/temperaturer - men de lyse morgenene og kveldene sommerstid har vi i alle fall. (c: