lørdag 30. januar 2010

iPadify me, please!

Det var noen minutter jeg var litt skuffet. Steve Jobs ga oss akkurat det vi forventet, og akkurat det var ikke som forventet. Forventningen var at forventningene skulle innfris - og enda litt til. Derfor kjente jeg en merkelig uro, tett beslektet med skuffelse. Så gikk jeg på http://www.apple.com/ og så Filmen. iPad filmen. Og på nøyaktig samme måte som jeg forelsket meg i iPhonen (en forelskelse som ser ut til å bli langvarig) falt jeg for iPaden.

Apple vekker sterke følelser hos folk. Enten elsker du maskinene og dingsene deres, eller så hater du dem. Etter lanseringen har begge grupper gitt seg til kjenne - som vanlig. Kritikerne sier at det ser ut som en forvokst iPhone, og at den er en mellomting mellom telefon og PC men uten mange av funksjonene som disse søskendingsene har. Hva er det for noe? Hva skal vi bruke den til? Når skal vi bruke den?
Steve Jobs sa det var en helt ny ting, og det er tydeligvis vanskelig. Jeg synes egentlig at han skulle ha sagt det var det jeg hadde håpet på: et lesebrett fra Apple. For akkurat som iPhone er så enormt mye mer enn en telefon, er iPad så enormt mye mer enn lesebrett som Kindle og Nook. Folk har begynt å kjøpe disse nye tavlene som man bare kan lese aviser og bøker på. Amazon solgte flere elektroniske bøker en papirbøker sist jul. Fantastisk! Men selv om jeg har utrolig lyst til å pendle med elektronisk bok i fanget så har jeg ikke beveget meg inn i en butikk, virkelig eller virtuell, for å starte kjøpsforbredende produktsammenligning. De ser så ufattelig kjedelige ut! Så har jeg tenkt at om Apple hadde laget et lesebrett, da ville det vært noe annet. For å være helt ærlig har mine fantasiløse forventninger til Apple stort sett dreid seg om at de ville heve lesebrettets design. Så feil kan man ta.
 Snakk om lesebrett!!

Ikke bare kommer jeg til å kunne lese bøker og aviser på snedig enkel måte, i tillegg får jeg:
  • Internettsurfing
  • E-post
  • Bildearkiv
  • Film
  • Kalender (sync'et med min iPhone og PC)
  • Dokumentprogrammer (iWork)
  • Spillkonsoll
Alt sammen pakket ned i deilig, gjennomtenkt Apple-design - latterlig enkelt - og med den ekstra touchen som ikke er nødvendig for at det skal gå an å bruke det, men som gjør det så ufattelig gøy - og magisk.

Så til kritikken av iPad:
Kritikerne klager over at man bare kan bruke ett program om gangen, og i noen få tilfeller er jeg enig i at det er upraktisk at den ikke kan multitaske. Det er kun få tilfeller dog. Spotify og radio er ett. Jeg har jailbreaket min iPhone, så jeg får kjøre begge deler i bakgrunnen mens jeg gjør andre ting, men det burde være mulig uten jailbreakingg. Ut over bakgrunnskjøringen ser ikke jeg at det er noe problem. Faktisk opplever jeg det ofte som mer tidkrevende å skifte mellom forskjellige aktive vinduer i Windows enn å lukke en app og åpne en annen. App'ene åpner stort sett lynraskt akkurat der jeg var når du lukket det.

Kalender har jeg fra før på web og på iPhonen. Men her blir det som en ordentlig kalenderbok. Det er nesten litt flaut å innrømme, men jeg hadde papirbasert kalendere helt frem til sommeren 2009. Det var først når iPhonen kom at jeg fikk en løsning som håndterte alt jeg brukte kalenderen min til. Kalenderen i iPad blir enda bedre - og alltid synkronisert med PC og iPhone.

Jeg er forsåvidt enig med kritikerne som påpeker at iPaden burde ha hatt et kamera. Ikke til å fotografere og filme omgivelser og andre med, for det er denne platen for stor til. Men et kamera over skjermen til bruk ved skyping og andre former for social nettworking ville vært naturlig. Jeg er sikker på at folkene i Apple har vurdert dette, men skal man lansere produkter må man kompromisse. Man får ikke med all funksjonalitet i første runde. Jeg jobber i en teknologibedrift og vet hva jeg snakker om. Og igjen, Apple har ikke sagt at denne dingsen erstatter hverken laptop eller iPhone - ei heller fotoapparat.

Det store minuset med iPad, iPod og iPhone er at Apple har sine egne standarder, og man blir låst til deres produkter. Vanligvis er det noe som ville ført til at jeg holdt meg unna, men de er bare så himla langt foran på design, brukervennlighet og...vel...x-faktor. I can't help it.

Det blir sannsynligvis et par turer til og fra USA (blant annet i forbindelse med New York Marathon - iiik) i år. Tenk om jeg kunne hatt med meg en iPad på under en kilo og latt den tunge bærbare PC'en stå igjen hjemme. Til og med flyturen ville blitt morsom. Det simpelthen klør i fingrene mine, og tiden til den er i butikken virker usigelig lang. Det positive er at utviklerne får tid på seg til å lage iPad-varianter av appene sine.

iJanicke

Ingen kommentarer: