lørdag 12. november 2016

Bislett, Boston og beslutningsvegring

Det er én ting å bestemme seg for å lykkes. Det er noe ganske annet å faktisk gjøre det. Med ny, motivert giv for fullførelse av Chewbacca-prosjektet følger også ny giv med planlegging og trening. Når, hvor og hvordan skal måloppnåelse sikres? 

Chewbacca-prosjektet bestod i utgangspunktet av fire mål: Maraton på 3:15, halvmaraton sub 1:30, mila sub 40 samt verdensherredømme i form av fullføring av samtlige seks World Marathon Majors. Sistnevnte ble nådd i 2015, de øvrige består. I forbindelse med nysatsningen fant jeg det for godt å legge til to nye mål:
  • Mål 5: Bli et fullverdig medlem av Marathon Globetrotters. Det krever at man har løpt maraton i ti land. Jeg mangler to.
  • Mål 6: Førti "maraton eller lenger" før 45. I praksis betyr det at jeg må løpe ti maraton i løpet av de neste 12 månedene.
Disse to målene blir i grunn nærmest oppfylt av seg selv. Høsten har vært preget at en kjip skade og redusert løping. Som trøst har jeg fråtset i løpspåmeldinger:
  1. Valencia Marathon - 20. november
  2. Löplabbets Ribbemaraton - 27. desember
  3. Bislett 50K Indoor Challenge - 18. februar
  4. Boston Marathon - 17. april
  5. Salzburg Marathon - 7. mai
  6. (Göteborgsvarvet - 20. mai)
  7. Midnight Sun Marathon - 17. juni
  8. San Francisco Marathon - 23. juli
De øvrige Chewbacca-målene - de opprinnelige tre - kommer garantert ikke av seg selv. Maratonpersen fra London i vår er på 3:19:10 så ytterligere ca 4 minutter - det tilsvarer nesten en kilometer - må kappes. 

Gjeldende maratonbestetid (3:19:10) ble satt i London Marathon i år. Bilder lyver,
jeg var ikke spesielt happy underveis og hadde svært liten tro på pers. 

En fokusert innsats må til, men når langløpene nå ligger som perler på en snor i kalenderen, er det utfordrende å velge ett å satse fullt mot. Jeg tror det er et viktig kriterium at mål-løpet ligger minst to måneder etter det forrige for å være sikker (så sikker som det går) på å få restituert nok.

Kanskje bør jeg gå for Bislett 50K der man får registrert og godkjent tid også for maraton. Fordelene er flere: Det er nære (og i samme tidssone), løypa er flat, værforholdene er særdeles kontrollerte. Ulempen er at det kommer vel tidlig på året, i en tid der det er vanskelig å få til gode langturer og hardøkter ute. Det kan også være tøft å holde fartsmotivasjonen oppe, runde på runde, der inne i bunkeren. Og skulle jeg klare 3:15 på maraton der, finnes det neppe krefter igjen til å fullføre de siste åtte kilometer... Det blir i så fall min første DNF. 😱

Det eneste andre aktuelle alternativet på vårparten er Boston. Netto fall, knapt en sving og fantastisk stemning gjør det absolutt mulig å levere varene der, men ulempene og usikkerhetsmomentene er flere: Lang reise, feil tidssone og værutsatt a-til-b-løype. Får man motvind på veien fra Hopkinton til Boylston street har man motvind hele veien. I tillegg er jeg muligens der som Springtime-reiseleder. En veldig hyggelig jobb, men det gir sjelden en god opplading til eget løp. Mine tidligere prestasjoner i Boston (3:42:45 og 3:38:14) styrker heller ikke troen på Boston som optimal lokasjon. Newton Hills har knekt meg to ganger før...

Boston Marathon løype- og høydeprofil: Høydeprofilen (nederst på bildet) ser i hyggelig nok ut, 
men bakkene mellom 25 og 32 km- de berømte Newton Hills - blir så vonde nettopp fordi
 beina har løpt så mye nedover i starten av løpet. 

Beslutningen behøver ikke tas helt ennå. Det skal uansett få gå et par uker etter Valencia før jeg sparker igang treningen mot Bislett eller Boston.

For mil- og halvmaratonmålene er innstillingen at jeg sannsynligvis er i stand til oppnåelse også på de to kortere distansene den dagen jeg kan skrive "CHECK!" på maratonmålet. Joda, de skal løpes de også - og jeg må bestemme "når og hvor" også for disse - men det finner jeg ut av etter hvert.

Janicke

10 kommentarer:

Øyvind sa...

Helt tilfeldig var jeg innom bloggen din for å sjekke et gammelt blogginnlegg, og overraskelsen var stor over å se et ferskt blogginnlegg på siden. Bloggen din er veldig koselig og motiverende, så det gleder meg at du igjen skal fortelle oss om jakten på "hårete mål".
Ekstra spennende er det at du har nøyaktig samme mål som meg-sub 3:15, 1:30 og 0:40. Første sjanse for meg blir nok ikke før Bergen City Halvmaraton i april, og sannsynligvis Stockholm maraton i juni. Forøvrig helt enig med deg- klarer du 3:15 på maraton klarer du også de andre målene dine.

Lykke til! Jeg skal huske å gratulere deg når du når dine mål, og selvfølgelig ønske deg velkommen etter hvis jeg rekker det først. :-)

Mvh
Øyvind

lettbent sa...

Hei Øyvind,

Så hyggelig at du stakk innom, og så gøy å overraske litt, hehe. Kjente jo at jeg ikke var helt ferdig så lenge disse målene ikke var i boks. De har hengt der så lenge, og jeg har selvfølgelig tusen unnskyldninger på hvorfor de ikke er nådd, så litt fornyet selvmotiverende blogging (som forhåpentligvis også kan motivere og inspirere andre) er kanskje det som må til nå.

Kult at du har samme mål! Du får gi beskjed da, om du når disse målene først så jeg kan gratulere deg også, (c;

Lykke til med treningen!

(og så håper jeg du fant det gamle blogginnlegget du lette etter)

Janicke

Lise B sa...

Hei! Så flott at du skriver blogg igjen! Jeg har omtrent samme målsetting som deg: under 40 på 10 km og under 1.30 på halvmaraton. Jeg har også lyst til å løpe maraton igjen. Har pers på 3.16 (mange år siden), og skulle gjerne ha pyntet på den også. Jeg har også meldt meg på Bislett. Målet blir først og fremst å fullføre. Hvilken pulje skal du løpe i? Jeg var veldig usikker, men valgte puljen med estimert sluttid på under fire timer. Det var muligens noe ambisiøst...?

lettbent sa...

Det er liksom noe med disse runde tallene, hehe. Og gøy at du også løper Bislett. Jeg har meldt meg på i den andre puljen, men om jeg nå bestemmer meg for å forsøke meg på 3:15 på maraton så burde jeg kanskje være i den første. Bare usikker på psykologien i å bli passert i ett kjør, eller å være den som passerer de andre... Og så er jeg usikker på om jeg får trent godt nok til da. Er ikke mer enn tiden av veien (for jeg er definitivt ikke på 3:15-nivå i dag), og seriøs trening får jeg tidligst begynt med om tre uker ca. Liker innstillingen din - ta sats i pulje 1 liksom. Kanskje jeg kan melde meg over når jeg har kjent litt mer på utviklingen. Hadde jo vært gøy. (c:

Lise B sa...

Jeg fikk en hamstringsskade i sommerferien. Til tross for kort skadeavbrekk synes jeg det har tatt uendelig lang tid å komme i noenlunde form igjen. Muskulaturen har vært sår og øm i ukesvis, men nå går det bedre. Jeg vet ikke helt hvor jeg står sånn formmessig. Da jeg måtte droppe Hytteplanmila pga feber, bestemte jeg meg for å konsentrere meg om trening ut året. Satser på å delta i noen karusell-løp etter jul. Jeg liker ikke helt tanken på alle som kommer til å passere meg hele tiden hvis jeg starter i pulje 1 på Bislett, men samtidig er det liksom så greit å starte kl. 10 på formiddagen... :-)

lettbent sa...

Det er nettopp det! Føler også at min skade egentlig er ok nå, men den merkes/er øm i perioder og jeg er vettskremt for å vekke den opp igjen. Synes kondisen har blitt så mye dårligere, men tør ikke kjøre på med ordentlig trening (og det er vel heller ikke å anbefale tett på/mellom/rett etter maratonløp. Etter Valencia nå på søndag får jeg ta et par uker før treningen mot neste års mål settes igang.
Synes også det hadde vært mye bedre å starte kl 10. Startet i andre pulje i år og synes det blir for sent på dagen...

Ole Henrik sa...

Stockholm maraton i juni kan absolutt anbefales, sjøl om det er lovlig seint i sesongen :)

lettbent sa...

Ja Ole Henrik - Stockholm er veldig fin!! (c: I år blir det imidlertid Midnight Sun i juni. Har vært flink med påmeldingene, hehe.

Jeanette sa...

Jeg er så imponert over deg! Virkelig! Det var hyggelig du løp med skilpaddene idag. Så håper jeg kjøkkenet blir som ønsket og at du får en fin førjulstid og at 2017 blir som du håper på. Om ikke alle mål oppnås i neste år, så kanskje noen? Lykke til! 😊 God helg!

lettbent sa...

Du kan være rimelig imponert over deg selv også Jeanette - tenk hva du har gjort det siste året!!! Kjempehyggelig å være med på tur lørdag. Henger meg gjerne med flere ganger. God førjulstid til deg også, og 2017 BLIR et fantastisk år. :cD