fredag 7. mars 2014

Medvind begge veier takk!

Det er dags! Kun få dager ut i mars bærer det av sted, utenlands, for å løpe løp. Allerede nå er det tid for årets første Chewbacca-forsøk.

Som vanlig før alle løp hvor jeg har planer om å gi jernet - nå gir jeg stort sett alltid alt jeg har i løp uansett, det er bare at jeg ikke alltid planlegger det på forhånd - så har det vært noen intense jobbuker. Tidligere har jeg imidlertid konkludert med at en perfekt opplading er en utopi. Det viktigste er at jeg har trent ganske bra, og jeg (for meg å være) har løpt sjukt mange intervaller av alle slag.
Å tro eller ikke tro (på pers) - DET er spørsmålet!

I morgen flyr tre SkiLøpere til Haag. Alle har lyst på pers, men bare én er såpass tøff at han til og med tror på det. Den andre sier han ikke har fått trent godt nok og skal ta det som en kvalitetsøkt. Selv skjelver jeg i løpeskjørtet.

Løp er egentlig gøy, men det gjør bare så himla vondt når man forsøker å løpe fortere enn man kan. Og det er faktisk slik at mine Chewbacca-mål er å prestere over evne. Jeg får vel takke den ene av mine to medreisende for - helt uskyldig - å sette den siste drepene pilen i restene av mitt vettskremte, bevrende løpersinn: Han sendte meg linken til en super (!) løpekalkulator hvor det står svart på hvitt:

Realistisk bestetid på halvmaraton, gitt at man løper mila på 42 og maraton på 3:28, er fire minutter saktere enn Chewbaccamålet. Først ved maratontid rundt 3:20 har man 1:30 inne.

Dødens kalkulator på jogg.se
Kalkulatoren har forøvrig flere kule funksjoner. Blant annet er det kjekt med
omregningen mellom km/t og min/km, for oss som stod litt lenger bak i køen
da den evnen ble fordelt.

Coachen påpeker at det bare gjør vondt er en kort stund: "Den første delen er transport." Jeg er ikke helt overbevist. Og syv eller fem kilometer med vondt - enten det sitter i viljen, beina eller andre steder - er å ha vondt ganske lenge. Mens det står på. Jeg vet så inderlig godt at det er veldig fort glemt etterpå. Ellers hadde ikke Chewbacca-prosjektet eksistert.

Så, what to do?

Vel, i morgen tidlig bærer det til Haag. Med godt reisefølge er jeg sikker på at det blir en morsom tur, og så får jeg takle nedturen (eller tenk om...) når den kommer.

Alt raskere enn 1:31:56 (PB fra Xi'an, Kina i 2012, hvor jeg forøvrig også gikk for sub 1:30) er jeg fornøyd med. Sub 1:30 og oppnåelse av Chewbacca-målet betyr pur lykke, og etter løpet blir det bankett med rundt tjue lykkelige og skuffede løpere. Det finnes ikke bedre måte å feire oppturen eller drukne sorgene, hvilken det nå enn blir. Stemningen blir garantert god uansett.

Here we go again...

Janicke

14 kommentarer:

Arlina Andersen sa...

Lykke til! Du klarer det :-)

Anne-Brit sa...

Lykke til! Dette går helt sikkert fint!

Anna sa...

Heia heia! Jeg har (som alltid) trua!

Endorfinlykke sa...

Wohoo, lykke til, gå for gull og ha det GØY!!

Anonym sa...

Wow, hårete mål. Lykke til.

Kristian Jahre

lettbent sa...

Tusen takk alle! Det er så fint når andre har troen på en. Satser på at det veier opp for egen selvtillit på bunnivå. (c;

Vidar sa...

Den kalkulatoren tar jo åpenbart feil når persen din er bedre enn tiden den anslår. Og persen din er gammel, og du har trent mye siden da, så da må du være mye bedre nå!

Frk. Løpeskjørt sa...

Lykke til, og goooood tur! :D

Unknown sa...

Du er da god for 3.15 på maraton, så halvmaraton-målet ditt er definitivt realistisk. Det kommer til å gjøre vondt men du klarer det hvis du vil nok! (Og klarer du å gå greit ned ei trapp etterpå har du ikke gitt alt ��).
Kjemp!

lettbent sa...

Vidar: TAKK! Godtar det fullstendig ukritisk dersom du påstår at kalkulatoren er feil. Skal også si til meg at jeg har trent mer fart nå enn før, så får det stå til at forbedringer på andre måter ikke helt har kommet på plass. (c:

Frk Løpeskjørt: Tusen takk!! (c: Turen blir nok god, ubehaget handler jo faktisk bare om en halvtimes tid (dersom jeg ikke VIRKELIG går på en smell). God helg!!

Kari-Ann: Det var kun etter min aller første maraton at jeg slet med trapper, så det spørs om jeg er tøff nok mentalt til å ta ut alt. Men jeg skal forsøke! Takk! (c:

Unknown sa...

Du må lese kalkulatoren andre vei: når du løpet halv på 1.30 (som du fint greier med ditt tempo), skal du fint klare maraton på kalkulatorens tid :-)
Lykke til!

Unknown sa...

Kalkulatoren tar feil - med FLERE minutter:-) Har sjekket mot egne resultater. Den tror vi er mindre utholdende enn vi egentlig er. Lykke til!

Kari sa...

Men korleis gikk det, da!?!
Venter i spenning!

lettbent sa...

Kari-Ann: Tusen takk. Jeg så meldingen din før løpet og forsøkte å overbevise meg selv - men var allerede alt for langt nede i nervøsitets og pessimist-gjørma... Oppgave før neste gang: Jobbe med psyken.

Sigrunn: Oppløftende! Takk! (c: Man kan jo ikke stole blindt på slike kalkulatorer (selv om den er ganske god), av og til har man dagen og av og til har man det ikke - i tillegg til alle andre faktorer.

Kari: Hva skal jeg si...det gikk som det gikk og det må flere forsøk til for å ta knekken på Chewbacca? Beskrivelsen av det hele (blogginnlegget) er lagt ut nå. (c;