lørdag 26. oktober 2013

Løpsutløp og total galskap

Etter en uendelig rekke uker med nedtrapping, restitusjon og ny nedtrapping, samt noen uker hvor det rett og slett ikke fantes ledig tid til løping, var det ikke mulig å holde igjen lenger. Kilometerjunkien fikk et uunngåelig tilbakefall! Denne uken løpes det så mye som mulig.

Kraftig opptrapping den nest siste uken før maraton er nok ikke anbefalt, men i New York skal det løpes uten tidsmål. Det får bare stå til.
Ukens 7. økt: Lørdagslangtur med SkiLøperne.

I tillegg til noe overdreven trening har uken brakt med seg to gode og ett dårlig Chewbacca-grep:

Godt grep #1 - Teknikkurs
Etter et kurs hos Löplabbet for to år siden har jeg - over lang tid - lagt om løpestilen. Nå som planen er å løpe fortere ønsket jeg en ny gjennomgang og profesjonell vurdering. Det er garantert ting å forbedre og jobbe med. Jeg valgte kurset How2Run som går tre kvelder over tre uker, med instruktør Håvard Nordgård.
Kursinstruktør Håvard Nordgård - veldig engasjert og veldig dyktig.
Forøvrig også en imponerende maratonløper, med pers på 2:30. 

Kurskveldene har vært både morsomme og lærerike. Instruktør Håvard fulgte opp hver enkelt av deltakerne nøye, og jeg vet nå hva jeg skal jobbe med fremover. I tillegg kommer jeg til å gjeninnføre noen løpsøvelser i treningen: Rumpespark, høye kneløft, saksing og mer til.

Teknikk er virkelig noe man må jobbe med hele veien. I forrige innlegg om Hytteplanmila (Hytteplanmila revisited) skrev jeg at jeg fokuserte på teknikk, blant annet å holde armene i fartsreningen, for å holde tankene unna slitet. Så dukket dette bildet opp:
Muligens fokusert, men neppe (forhåpentligvis ikke) på armer i fartsretning.

Dessverre får jeg ikke vært med den siste kurskvelden, men jeg fikk med oppsummeringshefte og invitasjon til å være med den siste kvelden av et senere kurs, alternativt ta den som en privattime. Snakk om god service!
Kursoppsummeringsheftet viser fokusområdene og løpsøvelsene.

Godt grep #2 - Påmelding til løp for oppnåelse av Chewbacca-mål
Det første forsøket på å løpe sub 1:30 på halvmaraton blir i Haag den 9. mars. Her pleier det å være en større norsk delegasjon med, og det ser ut til at vi blir noen SkiLøpere også. Gleder meg allerede!

Dårlig grep #1 - Påmelding til løp på tvers av Chewbacca-mål
Den andre påmeldingen går dessverre fullstendig på tvers av høyhastighetsmålene i Chewbacca-prosjektet: I august neste år skal det løpes langt. Lengre enn langt. Hele ni mil på én dag i UltraVasan. Jeg er vettskremt!

Absolutt all skyld legges på SkiLøpervenninne Mette. Ved vårt første møte, på løpetur med SkiLøperne for to år siden, bedyret hun at maraton ikke var for henne. Halvmaraton var langt nok. Jeg burde kanskje sett faresignalene da hun bare et drøyt halvår senere ble med til Stockholm og fullførte sine første 42,2 km. Neste helg løper hun sin fjerde maraton i New York.

Da jeg prøvende foreslo Rallarvegsløpet for snart et år siden var hun "all in", og da jeg ble usikker var det hun som pushet påmeldingen igjennom. Mette trekker gjerne frem et Astrid Lindgren-sitat fra en av historiene om Emil (lett omskrevet):

"När två kvinnor (eg. pojkar) av samma skrot och korn möts, 
ja då tänds där liksom ett ljus i deras ögon."

Denne gangen har dette "ljuset" ført til påmelding i nittikilometersløpet UltraVasan...

Selv Mettes stemme hørtes litt usikker ut da hun besvarte min lett angstpregede oppringning rett etter mottak av UltraVasan-bekreftelse. Nitti kilometer er veldig, veldig langt. To maraton pluss litt til! Hva har vi gjort? Mette hentet seg fort inn. Påpekte at det står at det er et mosjonsløp og at vi ”tar det som en tur”.
"När två kvinnor (eg. pojkar) av samma skrot och korn möts, 
ja då tänds där liksom ett ljus i deras ögon." Astrid Lindgren

At løpet går bare fem uker før Berlin Marathon, som er (var?) løpet jeg skulle forsøke på maraton sub 3:15 i, gjør ikke saken noe bedre. Men foreløpig legges alle tanker om UltraVasan til side. Det blir definitivt nok tid til å tenke. Både før og under de nitti kilometerne. 

Fokus nå: New York - og armer i fartsretningen.

God helg!

Janicke

9 kommentarer:

Anonym sa...

Heisann,

Siden du tydeligvis liker utfordringer, skal jeg herved gi deg en ny utfordring. Chewbacca-prosjektet ditt kan nemlig ikke kalles fullbyrdet før du, etter å ha nådd alle delmålene, setter kronen på verket ved å gjøre som denne karen: http://instagram.com/p/fIaQQhzG6Q/. Se også intervju med fyren her: http://www.runnersworld.com/fun/qa-with-the-marathon-running-chewbacca

Tar du utfordingen?
May the Force be with you! :-)

Hilsen
Øistein Røisland

lettbent sa...

Hei Øistein,

Dette er jo helt fantastisk! (c: Om jeg tar utfordringen? Ja, hvis vi kan ta utgangspunkt i strech target'ene: Om strech target "maraton sub 3:10" nås skal jeg løpe (les fullføre) en maraton i Chewbacca-kostyme. Får satse på Jessheim vintermaraton 2015. Det passer bra gitt at målet faktisk nås i Berlin 2015 - og da blir det ikke sååå varmt inni der.

Ok?

May the force be with you (too)!

ania sa...

Jeg gleder meg allerede til min How2run. Skal på første time i morgen. Jeg får min kurs som private timer og når det passer meg!!! Er det ikke en superservice så vet ikke jeg. Kanskje du skal ta den siste time med meg? det blir da en gang om 3 uker. Jeg håper på et mirakel og at forbedring av teknikken skal få meg til maraton på under 3;50 neste år. 9+kmløp høres skikkelig ambisiøs ut, men Ralavegløpet virket veldig gøy ut (leste hos deg). Lykke til i New York, skal begynne å spare penger og håper på å klare ¨komme til New York neste år, men det må masse extra nattevakter til ;)))

lettbent sa...

Så du har gått for det da Ania, så bra! Hvem skal du ha som instruktør? Om du har Håvard så hadde det absolutt vært kult om jeg hadde kunnet kaste meg på den siste runden. (c:

New York er virkelig verdt å ta med seg. Stor opplevelse! Gleder meg enormt til å få oppleve det hele igjen.

Rallarvegsløpet er noe helt annet - og var også fantastisk. Jeg elsker at løpsopplevelser kan være så forskjellige!!

ania sa...

Ja det er med Håvard jeg skal ha min time. Skal gi deg beskjed når vi planlegger den siste time. Gleder meg

lettbent sa...

Ania: Om du ikke vil ha den siste timen din for deg selv og synes det er ok, så blir jeg gjerne med så sant kvelden passer. Vi får jo høre med Håvard også da. Moro! (c:

Trudes trening sa...

Artig å lese:-) Og den helt perfekte oppladningen til et maraton finnes vel ikke...:-)

See you i NY:-)

Leif sa...

Wow, er det New York allerede, virker som om det bare var noen få uker siden Berlin. Og det stemmer jo... :-) Jeg måtte sjekke yr, og det ser (pt) svært så lovende ut: 7-12 grader og sol! Med lave skuldre, og veien kan du jo fra før, blir dette sikkert en kjempetur. Jeg gleder meg allerede til å lese om løpet.
Lykke til!

lettbent sa...

Trude: Perfekt opplading finnes nok ikke nei, så nå får det bare stå til (c: Har startet den lange reisen nå... (c: Lykke til du også!

Leif: Ja gitt, her går det unna. Fra det ene løpet til det andre. Været ser ut til å bli perfekt, bare med lite usikkerhetsmoment på vind - men ikke sikkert det har noen betydning. I alle fall ikke inne i byen, mellom alle høye bygninger. Sitter på flybussen nå, og som alltid er det godt å ta fatt på reisen - å komme igang - selv om det er alt, alt for tidlig på morgenen. Tusen takk for hyggelig melding - og ha en riktig god uke! Ser ikke bort fra at det blir en liten stemningsrapport allerede før løpet også.