lørdag 12. oktober 2013

Og nå da?

Restitusjonsperioden er snart unnagjort, den intense gledesrusen over ny pers og "lettbenthet" har moderert seg til en herlig, lett silkebris og de nye endorfinruspregede målene har begynt å vise seg som det de faktisk er: riktig så hårete. Det er på tide å legge en plan. Hvordan skal prosjekt Chewbacca gjennomføres?

Valg av treningsopplegg er et bra sted å begynne. Hvor mye og hva? Skal man følge et treningsprogram, og i så fall hvilket, eller kjøre eget opplegg? Jeg liker å støtte meg til proffene. I programmene til Marius Bakken, Grete Waitz, Anders Szalkai og andre ligger det mye erfaring og kompetanse. Det virker opplagt at sannsynligheten for å bli raskere og mer utholdene er større om man følger en treningsplan som de har utviklet. Derfor blir det et par runder til (minst) med Marius Bakken for meg.
Spesialtilpasset MB-program for halvmara sub 1:30.

Nå først, om noen uker, blir det en spesialtilpasset versjon mot halvmaraton sub 1:30 en gang i mars eller tidlig i april. Deretter tas så mye som jeg rekker av siste del av det ordinære maratonprogrammet frem til Boston Marathon den 21. april. Erfaringene og resultatene fra treningen, og Chewbacca-forsøkene, får være beslutningsgrunnlag for veien videre. Jeg har imidlertid en sterk mistanke om at det blir fullt Marius Bakken 100-dagers maratonprogram mot Berlin 2014. Og da muligens et nivå tøffere.

Neste punkt er planlegging av måloppnåelsen. Hvor og når skal det legges inn reale Chewbacca-forsøk? Hvilke løp er egnet (raske løyper i passe temperatur) og passer inn i kalenderpuslespillet? Det er mulig Boston i april skal anses som et Chewbacca-maratonløp, men egentlig sikter jeg nok mest mot Berlin til høsten igjen. Jeg har i alle fall registrert meg i loddtrekningen.

For å finne de rette løpene for halvmara sub 1:30 og 10Ksub40-målene må jeg ta en dypere gjennomgang av terminlistene for 2014. Haag halvmaraton som går i mars skal være rask, og for 10K er det nok Karlstad Stadslopp og Hytteplanmila som gjelder. Sentrumsløpet hører med, men bare fem dager etter Boston er det vel heller tvilsomt at det blir noe fart der.

Til sist håper jeg å komme meg til Chicago neste år og Tokyo 2015 for å oppnå målet om verdensherredømme. Vi får se om det blir gjennomførbart, økonomisk og logistisk.

Skal det løpes fortere er det en idé å se på om det er andre ting enn bare treningen som kan justeres. Det skader jo ikke å "safe". Teknikk er et opplagt område. Kan jeg løpe bedre? Eller kanskje mer korrekt: Hvordan kan jeg løpe bedre? For å finne ut av det har jeg meldt meg på et kurs med How2Run. Den første av tre økter blir om halvannen uke i Frognerparken. Spent!

Chewbacca kommer garantert til å by på perioder hvor jeg ikke helt husker hvorfor det er et mål å løpe så mye fortere. Ved å ha beskrevet målene (og bakgrunnen for dem) behørig kan jeg alltid gå tilbake for en påminnelse. I tillegg er jeg så heldig å ha veldig gode støttespillere som forstår prosjektet, og som kommer til å pushe meg fremover om jeg nøler. Motivatorer som får meg til å ta den ekstra repetisjonen, få opp farten enda litt til, og - når det kreves - å ta ut så mye krefter at det er helt tomt når målstreken passeres.
Farlig raske sko? Nike Flyknit Racers. Superlette og gode, 
og kan i tillegg dampbehandles for å passe ekstra godt til foten.

Nærmest på løpsplakaten står Hytteplanmila. Muligheten for deltakelse åpnet seg, og før jeg fikk sukk for meg var påmeldingen et faktum. Prestasjonsangsten meldte seg umiddelbart! Jeg husker veldig godt hvor vondt det var i 2011 da 10K-persen ble satt. Det er absolutt ikke viktig for meg å nå sub 40 allerede nå, det er egentlig altfor tett på Berlin maraton, Men hva betyr vel det - på Hytteplanmila går man uansett for pers! I den anledning er nye, antatt superraske sko anskaffet. Ektefellen: "Nye løpesko ja, det var på tide." Småspydig?

Vi får nå se hvordan det går på Hytteplan, men det er jo lov å håpe, og satse, på pers. Jeg trodde jo ikke på sub 3:30 i Berlin heller. (c;
Løpelykken trumfer alt!
Her illustrert av SkiLøperne på herlig morgentur i dag.

Når alt dette er sagt (skrevet) så er det én ting som trumfer alt: Løpelykken! Dersom Chewbacca-jakten - over tid - tar knekken på gleden over løpingen så skal prosjektet/eksperimentet revurderes. Om sub 3:15 ikke rykker nærmere, tross et oppriktig og skikkelig forsøk, så er det tross alt ikke verdens undergang. Da er det veldig mye viktigere å ta vare på gleden over - og avhengigheten av - å løpe.

Janicke

14 kommentarer:

Line sa...

Anbefaler Berlin halv i mars, en fin, flat og rask løype. Bra arrangement på linje med Berlin maraton.

Espen sa...

Stiller du i Haag i mars blir det ivertfall med 20-30 andre nordmenn! Har en egen facebook gruppe og mange har allerede kjøpt fly og booka hotell. Du får si ifra hvis jeg skal legge deg til

lettbent sa...

Line: Takk. Berlin er jo en herlig by. Takk for veldig godt forslag!

Espen: Helt klart motiverende å reise sammen med andre. Godt mulig jeg hiver meg med - om jeg får. Jeg gir beskjed. Takk! (c:

Ingalill. sa...

Herlig.
Jeg er først og fremst overlykkelig over at du ikke gir deg med dokumentasjon og mål. Hvor hårete de egentlig er skjønner ikke tregoster som meg. Jeg bare nikker og tar som en selvfølgelighet at dette fikser du bakbundet. Det eneste jeg stiller meg uforstående til er dette med løst hår. Det er så ubegripelig at jeg mistenker at du river ut strikken hver gang du ser en fotograf.

Anonym sa...

God kveld, Janicke.

Kunne du tenke deg å legge til en etikett / merkelapp med navn "runnersno" på dette innlegget, samt alle kommende løpsrelaterte innlegg?

Om du gjør det så får jeg tatt med din blogg på neste versjon av runners.no. Da kan du også styre hvilke innlegg som blir publisert til runners.no, ved at du bruker "runnersno" merkelappen på det du vil skal publiseres der også.

Si ifra om du trenger info om hvordan du legger til merkelapper / kategori / etikett / labels i Blogger.com.

Hilsen Frode.

Anonym sa...

Neste versjon kan du også ta en titt på her:

runners.no/20

lettbent sa...

Ingalill: Hyggelig at det gleder deg med fortsettelse! (c: Målene er oppnåelige for mange, og føles veldig hårete for meg. Bakbundet når jeg dem garantert ikke (c; Løst hår er helt fantastisk, bortsett fra ved kraftig medvind (masse hår i ansiktet). Prøver noen ganger å sette håret i hestehale men da river jeg den gjerne strikken ut igjen før det har gått en kilometer. Frihetsfølelsen blir best da. (c;

Heisann Frode. Jeg har lagt til runnersno som etikett på dette innlegget, og skal fortsette med det. Toppers. runner.no/20 ser bra ut, bra å få det samlet ett sted! (c:

Anonym sa...

Tusen takk, Janicke. Da blir dette innlegget plukket opp av runners.no nå kl 20:30 (oppdateres hvert 15. minutt).

Fortsatt god Chewbacca-jakt!

Anna sa...

Jeg beundrer (og litt misunner) deg for pågangsmotet ditt. Og holder med deg i at det førts og fremst skal være gleden som skal drive det fremover, ikke jakten på Star Wars-figurer. men jeg regner med at du har fornuftige folk rundt seg som slår deg med noe hardt i hodet tilfelle du 'går over streken'.
Marius Bakkens program, er det sånn du betaler for? Og så er det individuelt tilpasset? Hva er grunnen til at du velger det fremfor feks. Gretes programmer?

lettbent sa...

Anna: Du er ikke helt borte med pågangsmot du heller da. (c; Marius Bakkens program kostet ca 300 kroner mener jeg å huske. Da har du tilgangen og kan fråtse fritt i de forskjellige tidsmålene (maraton på 2:45 feks, høhø). Jeg har tidligere brukt Anders Szalkai og Grete Waitz, men tror at jeg må ha litt mer intervallkjør enn de hadde - mer fart på trening - for å bli raskere. Derfor har jeg troen på Marius Bakken. Så får vi se... (c;

ania sa...

Lykke til Janicke. Jeg er også i ingenmansland, dvs vet ikke hva og hvordan å trene nå. Jewg har ikke så fult kalender som deg og nærmeste løp blir vel halvmaraton i holmestrand i april og maraton i Edinburgh 25 mai, så jeg virkelig har ikke peiling.Har en veninne i Polen som løp på søndag sin første maraton på 3:29Hallo!!!! Og hun løper ikke så mye en gang, men hun sykler som galning og trener nå til Triathlon. Jeg får et treningsprogram fra henne, men det er flere økter med ikkeløping i den, så vem vet om jeg holder ut. Bare en ide for deg også, kanskje litt styrke ? vet ikke jeg, men kanskje...

Anonym sa...

Gratulerer med fantastisk bra tid! Utrolig inspirerende blogg:-) Jeg er rimelig fersk på løping men har som mål å gjennomføre mitt første maraton i løpet av 2015 (før fylte 40;-)). Har du noen anbefalinger på treningsprogram? Har sett litt på Marathon.se og lurer på om det er mulig å tilpasse startdato på programmene? Har ikke klart å finne ut av det på siden og tenkte du kanskje kunne svare?:-) Hilsen Caroline

lettbent sa...

Ania: Det burde egentlig være forbudt å løpe maraton på under 3:30 på første forsøk, hehe. Styrketrening står alltid på intensjonslisten, men er det første som ryker når jeg innser at jeg ikke rekker alt... Bra du har planer videre da. Har mer planer for løping klart enn for det meste annet.

Caroline: Tusen, tusen takk. Så gøy at du finner bloggen inspirerende! Gratulerer selv med kult mål - maraton før førti. (c: Ja, Marathon.se-programmene liker jeg godt. Du kan ikke tilpasse startdatoen (kunne i alle fall ikke det sist gang jeg brukte programmet), så det jeg har gjort er bare å forskyve ukene i forhold til det løpet jeg har skullet løpe. Har gått helt greit det også. Har som regel satt meg ned søndag kveld og planlagt treningen den påfølgende uken for å fordele -og få plass til - treningsøktene. Jeg har også fulgt Grete Waitz-programmet som ligger/lå ute på Oslo Maraton sin nettside under trening. Men nå er det altså Marius Bakken jeg følger. Jeg hadde nok ikke likt å begynne med det da jeg var fersk, spesielt på grunn av alle intervalløktene, men nå har jeg sansen. Du kan jo teste marathon.se-program mot en halvmaraton først, og kjenne litt på det. Og hvis jeg kan hjelpe med noen råd og tips (som en glad amatør) så gjør jeg gjerne det. (c: Lykke til!

Caroline sa...

Tusen takk for utfyllende svar:-). Lykke til med Hytteplanmila!