torsdag 29. november 2012

Endelig førti!

Det er vel egentlig bare én bursdag man virkelig tenker "endelig" om, og den utålmodigheten har gjerne lite med alderens fremskridelse som sådan å gjøre. Nei, det dreier seg om de virkelig store milepælene i livet:
- lovlig alkoholanskaffelse og -inntak
- inngang på utesteder
- førerkort
Jeg burde antakelig ta med stemmerett her, men jeg kan ikke huske at det var en like stor utålmodighetstriggende faktor på den tiden...

Attenårsdagen! Man tror den aldri vil komme. De påfølgende bursdagene medfører sjelden den samme forventningen og utålmodigheten, men benyttes i noen år gjerne entusiastisk som anledninger til "en real fest". Etterhvert som årene baller på seg, og lysene på kaken mest minner om en alvorlig skogsbrann i miniatyr, avtar feiringen. Enkelte lar til og med merkedagene - selv de runde - forbigås i total stillhet. Man suser videre i "stealth mode".
Siste løpetur som tretti-noe med gode SkiLøperne-kollegaer.

Inntil man når førti. Det er nok ganske klassisk at man ved utgangen av sitt fjerde tiår igjen kjenner behov for fest og skikkelig markering av alderens motvillige klatring. Man har levd lenge nok til å vite at ikke alle får muligheten til å nå hit, og er tross alt glad for fremdeles å være med. Dessuten har mange førtiåringer lagt den mest krevende småbarnsperioden bak seg. Plutselig har man fått tilbake i alle fall en del av superkreftene som gjør en i stand til å benytte enkelte netter til noe annet enn maksimal hamstring av søvntimer.

Gjennom prosjektet "Fem før førti", samt planleggingen av mitt livs første virkelig store bursdagsfest, har det blitt enormt mange tanker rundt, en omfattende mengde snakk om, og en stor virtuell bunke lange blogginnlegg relatert til, dette runde tallet. Derfor var det til syvende og sist en viss dose lettelse involvert da det siste trinnet opp i førtiårene omsider ble tatt (for halvannen uke siden). Endelig førti.

Nå kan jeg løpe videre!

Janicke

8 kommentarer:

Anna sa...

Grattis, igjen.
Ingen grunn til å stoppe nå.
Går du forresten inn i en ny aldergruppe nå da? da får de andre litt å slite med vet jeg ;-)

Unknown sa...

Gratulerer så mye!

Trudes trening sa...

Grattis på etterskudd:-))) Ikke alle førtiåringer som kan skilte med din form:-)

Silja sa...

Ja nå kan det bare gå oppover!! Så det er ikke noen grunn til å legge opp med det første ;-)

Anne-Brit sa...

Gratulerer med dagen på etterskudd! Du er i ditt livs form vil jeg anta, så det er bare å løpe videre!

lettbent sa...

Anna: Nei, overhodet ingen grunn til å stoppe nå - heller det motsatte. Byttet over til ny klasse allerede i år her til lands. I internasjonale løp bikker jeg først over fra og med 2013.

Takk Guro! (c:

Trude: Tusen takk. Jeg vet da om en del førtiåringer som er særdeles veltrente... (c; Men det er nok flere som ikke er det ja, hehe.

Silja: Ingen planer om å legge opp her nei - neste år skal det settes pers på alle distanser. Bare å stå på videre, hehe. (c:

Anne-Brit: Tusen takk! Du har et poeng der - formen har aldri vært så god som nå. Hyggelig å tenke på. :cD

David sa...

All the best Janicke, I hope you had a great birthday. I do enjoy reading your blog, even though Google translate doesn't get it quite right I'm sure, it does enough. Keep on running !!

lettbent sa...

Hi David and thank you so much!!
(and I must say it's kind of cool that someone actually google-translates the blog to read it. Flattered!)
We'll both keep on running I'm sure, "With hope in our hearts, and wings on our feet" - as someone recently reminded me that they say in the beginning of "Chariots of fire". (c: Have a great weekend!