søndag 1. juli 2012

Barfot og sokkeløs

Tvilende men fristet. Positiv men undrende. Vibrams barfotsko, disse sko-hanskene kalt FiveFingers, har stått på ønskelisten siden første gang jeg så dem. Tvilen har imidlertid holdt igjen for investeringen. Derfor var gleden og spenningen stor da det ble klart at Vibram FiveFinger Spyridon var med i Löplabbets terrengskotest.
Endelig FiveFingers!

Rolig langtur i terreng stod på planen, men Vibram FiveFingers er ikke en sko man hopper rett på langtur med. Advarslene har vært mange: Vær forsiktig! Derfor ble det Mizuno Wave Ascend som først fikk plaske gjennom bløte stier. Fem kilometer senere, god og varm, bar det tilbake til bilen som stod parkert rett utenfor skogen. Tid for skobytte.
Første skobytte. Er tåa på plass?.

Å få på Vibram FiveFingers kan være en utfordring. Trikset er å få på plass tærne - hver og en i rett rom - før man drar hælkappen på plass. Begynn med stortåa, deretter "peketåa"(?) og så videre. Det er overraskende vanskelig å kjenne at tåa er på plass, men om man klemmer på hver sko-tå med fingrene kjenner man det naturligvis. Når tærne er på plass er det lett å dra opp hælkappen og stramme skoen med borrelåsbåndet som på enkelt vis får skoen til å sitte riktig så bra.

De første løpestegene var prøvende, men den mye skogsgrunnen var innbydende. Giret ble skiftet og snart fløy jeg mellom trærne. Det føltes i alle fall sånn. Rundt trær, over steiner, røtter og dammer i forskjellige størrelser. Trær som hadde veltet over stien fungerte som hindre jeg kunne hoppe over. Riktignok ikke så høye hindre - jeg skal ikke påskryte meg nevneverdig spenst - men dette var virkelig gøy!

Ny løpsopplevelse: kvist mellom tærne.

Å returnere til bilen etter to kilometer, slik jeg hadde planlagt, var ikke et alternativ. Hvordan kunne jeg det når frihetsfølelsen, og lettbentheten jeg stadig er på jakt etter åpenbarte seg. Jeg bare måtte ha litt til. Etter fire kilometer tok jeg heldigvis til fornuften.
Tilbake til Mizunoene. Skotuppene er litt oppoverbøyd.
 
Å skulle dytte tærne inn i vanlig type sko igjen ga fengsels-assosiasjoner. Det hadde vært så godt å ha full bevegelsesfrihet for tærne. Jeg lurte derfor på om det var mulig å øke frihetsfølelsen noe ved å løpe uten sokker. Det gikk jo fint med Vibramene. Er det egentlig nødvendig med sokker i løpesko? Når man først er i testmodus; verdt å prøve.

Det kostet meg antakelig en vannblemme, men det kan jo hende jeg hadde fått den uansett.
Idylliske Stuene.

Det har blitt mange turer i Hebekkskogen de siste årene, men den kan fremdeles overraske. Enkelte ganger lurer jeg på om det er "sorte hull" der inne; Jeg tror jeg har full kontroll på hvor jeg er, og så ender jeg opp et helt annet sted enn forventet. Muligens har den lett utfordrede retningssansen noe med saken å gjøre... Det var i alle fall en bløt, mør, sulten og glad testløper som vendte tilbake til bilen for tredje gang.

Hvorvidt det blir en barfotløper av meg gjenstår å se, men det blir definitivt ikke lenge til neste gang FiveFinger'ne får bli med på tur!

Janicke

18 kommentarer:

Anna sa...

Moro! Jeg har akkurat lest ferdig "født til å løpe", og må si at barfotløping aldri har vært så fristende som nå. Og når det finnes en terreng- variant... Morsomt å høre hvordan leggene har det imorgen :-)

Tone sa...

Å det hørtes deilig ut! Har også ønsket meg disse lenge uten å tørre å ta investeringen...de ser jo unektelig helt fantastiske ut og jeg er sikker på at tærne setter pris på å få være med på jobbingen:) HVordan er de på størrelsen?

Anonym sa...

Fikk ikke mindre lyst på Vibram FiveFingers nå kan mann si....å de skal IKKE kjøpes på europris ;-)

Mia sa...

De skoene virker så artige! Jeg løper mest på asfalt, så tenker å kjøpe meg asfalt-modellen. Men er enda usikker på om jeg tør!

lettbent sa...

Anna: Holder på med boken selv, så god timing. Hadde et par av Caballo Blanco råd i bakhodet da jeg løp. Leggene var faktisk helt fine. Kanskje fordi jeg varmet opp så godt og løp såpass langt etterpå? Kanskje fordi jeg stort sett løper litt frem på foten ellers også? Aner ikke.

Tone: Jeg er på nippet til å si at det er vel verdt investeringen, men vi er jo alle forskjellige - og litt mer testing kreves før konklusjon. (c: Jeg bruker 39/40 og de fleste skoene mine er US 8,5. På Vibramene var dette ikke trangt, kanskje en halv størrelse mer enn jeg hadde kunnet fått på - men det var helt perfekt at det var litt rom. De sitter godt allikevel.

Ståle: Hehe, FiveFingers på Europris. Har de det? Å løpe på afalt med barfotsko er jeg litt tvilende til (har ikke testet det), men for terreng er det jo ypperlig ettersom underlaget er mykt.

Mia: Veldig artige, men var i grunn glad for at jeg løp i skogen - synes ikke de får en til å se særlig smart ut, hehe. Som skrevet i svaret til Ståle er jeg litt usikker på FiveFinger-løping på asfalt, men jeg har altså ikke testet det. Det ble vel en 15 løpesteg fra skogskanten til bilen bare. Nå skal det sies at jeg ble litt overrasket over at det ikke kjentes så galt da men...

Anonym sa...

Sjekket akkurat hvem fra Ski som har meldt seg på i Oslo den 22.9. Ser ut som du har meldt deg på 10 km? Ikke meldt på feil distanse vel?? Eline M fra Ski

lettbent sa...

Hei Eline, og takk for informasjon. Logget meg på for å sjekke profilen, og der står det distanseendring - men jeg har nå sendt av gårde e-post for å høre om hvor jeg egentlig står oppført... Kjedelig å komme på dagen og så bare ende opp med mila... Sc:

Skal du løpe?

Eline sa...

Ja, har meldt meg på 21 km :-)

lettbent sa...

Kult! Lykke til med treningen da. (c:

Ingalill. sa...

Endelig enda flere med tåsko og Caballositater i hodet (easy easy lett på tå). Men 4km på første tur. Wooo. Men det er jo logisk, for hver tier jeg løper løper du 40, så det var sikkert en fornuftig sak.
(hadde du ikke allered vært for/midtfotløper dog - tror jeg 4km ville vært livsfarlig -))

Jeg lurer på om terrengvarianten er litt tjukkere i sålen enn bikila (asfaltvarianten). Jeg har prøvd mine på grusete sti og det var VONDT, måtte passe på som en smed - også hekter jeg opp ting i tærne hvis jeg løper i skog/gress.
, men moro er det.

Håper du fortsetter!!

lettbent sa...

Ja, omsider! Har gått og tenkt på når jeg skal ut neste gang siden den første testen. Jeg løper nok delvis på fremre del av foten, har forsøkt å være bevisst på det de siste par årene - kanskje det har hatt effekt. Merket i alle fall fort at det var helt feil å lande på hælen. Off-road Vibramene har ganske robust såle. Det var aldri vondt, men jeg testet ikke på skikkelig grus eller pukk - men pukk er vel ubehagelig uansett. Mulig du burde skaffe deg Spyridon'ene. Jeg har allerede begynt å lure på om jeg skal skaffe meg en "asfalt"-modell også. Veldig moro!

Ingalill. sa...

Feil ting å si til ei som befinner seg i unaiten, de billige skos fødeland, dvs, det er jo det jeg innbiller meg. Har egentlig kjøpeforbud på sko mm de er så billige at det er kriminelt å gå forbi.

(Har i flere dager grublet på å bestille et bar lunasandaler)

Forresten, det er null problem å løpe på asfalt med ff. Løper automatisk mye lettere enn i vanlige sko - og da er det bare sedvanlige tilvenning som gjelder. (1km for meg - 4 for deg -)

Trudes trening sa...

Kjente at jeg også ble positiv og undrende..:-) har bare tenkt at det var en snodig sko og litt skeptisk, men du skriver overbevisende. Lettbent følelse gjennom skogen - kan neppe bli bedre enn det. God sommer fra morgenjoggeren i Spania:-)

ania sa...

Jeg er meget skeptisk til å løpe uten sokker. Spesielt etter å ha luktet på sokker etter trening. Hvis skoa lukter slik og de kan ikke vaskes så blir de engangssko

lettbent sa...

Ingalill: I Unaiten? I så fall: LØØØP OG KJØØØP. Det har blitt enda mer fristende med flere turer til USA etter at løpingen tok overhånd, "land of reasonably priced running shoes". Gleder meg til å løpe på asfalt også!!

Trude: Helt klart verdt et forsøk! Nyt spaniajogging - tester det siste uka i juli selv. ((c:

ania: Hehe, lukten på skoa hadde jeg ikke tenkt på. Et poeng det også naturligvis. Mange av skoene har dessuten sømmer og "ting" på innsiden som gjør sokkeløs løping litt ubehagelig.

Kristian Kyllingstad sa...

Takk for "review". Har selv et par VFF Bikila. Fantastisk både til løp og generell gåtur, spesielt i fjellet. Har brukt dem i Lofotfjellene i sommer (kan bli glatt). Lukta er et godt tegn på god bruk... Turene blir lengre og lengre. Flytter til USA i august, og gleder meg til økt tilgjengelighet.
Et alternativ (til variasjon) er å sjekke ut www.skorarunning.com
Fortsatt god sommer videre og lykke til med trening.
Mvh -kylling-

Anonym sa...

Hei, har selv stor kjærlighet til VFF. Startet selv med Bikila og de kan brukes til alt. Har også variantene Lontra og Seeya og de er gode henholdsvis til snø/kulde/vått og sistnevnte til fart..... Så er det så tøft med tær.

Ta turen innom bloggen min:
http://wwwbarfotgimse.com

lettbent sa...

Hei Barfotgimse. Du har virkelig forelsket deg i barfotløpingen forstår jeg. Herlig. Det er ikke så ofte jeg trekker i VFFene, men jeg synes det er veldig gøy når jeg gjør det. En annerledes form for løping. Fin blogg. (c: