torsdag 19. januar 2012

Januarangst og skyløping

Det arrangeres ett og annet løp også i den kalde årstid, men vinteren er avgjort "off seson" for løpere. I denne delen av verden hvor vi har en lang årstid som stort sett byr på minusgrader, glaserte veier og latterlig korte dager, skal det en raus dose viljestyrke til for å holde det gående (løpende).

Mens det jobbes iherdig med å vedlikeholde løpsmuskulaturen er det noe annet som, helt uten innsats, vokser raskere enn kiloene raser på den siste uka i desember: tvilen.

Det som ble sagt og skrevet mens fjorårets bestenoteringer var lune og ferske kan man nå angre bittert på. Den glisende fornøyde selvsikkerheten har falmet i takt med den stadig økende avstanden fra forrige opptur.
Falmet selvsikkerhet. Nesten helt borte.

Veldig snart er det ny sesong med milløp, halv- og helmaraton og nye mål som det skal kjempes innbitt for å nå. Ikke en eneste pers har kommet gratis så langt; En mengde mil ble løpt i forkant, og perioder med hat og mørke tanker har krevd sitt hver eneste gang treningen har kuliminert i avgjørende kamp om minutter og sekunder. I 2012 blir det en ny runde nerver og selvpåført press. Er målene for hårete? Kan de nås? Det er under 100 dager til London Marathon og tvilen er i ferd med å ta overhånd.

Da veiene ennå var løpevennlig is- og snøfrie i høst var det fortryllende lett å tenke at formen tidlig på våren 2012 skulle være på topp. Ja, kanskje til og med litt bedre enn før. Nå? Tja... Dørstokkmila er så godt som eliminert, men er denne treningen utendørs, med skøyting, balansering, snøkaving og spinning, god nok som grunnlag for oppnåelse av hårete mål. Joda, kvalitetsøkter kan med fordel tas på mølle, men det blir for kjedelig å kjøre distanseøktene der også. Gir kavingen utendørs ekstra trening, eller sliter man mer enn det er verdt?

Svaret kommer nok for en dag om noen få uker, når fjorårets premie fra iForm-løpet - en snøfri uke på Playitas, Fuerteventura - endelig tas ut.
Luksus: å løpe i solskinn i januar.

Dagens økt ble en lett (men tung) distanse i vintersolen. Egentlig stod det 14 km med tempo-perioder på programmet, men enhver tanke om fart forsvant med snøen som kom i går. Med plan om en kortere tur i komfortsonen tok jeg sjansen på å teste On Cloudrunner-skoene for første gang.
Slik har de stått og fristet meg siden jeg fikk dem...

 ...men på grunn av disse har de allikevel ikke blitt tatt med på tur. Før nå. 

Om man legger godviljen til kan man kanskje si at det på sett og vis er skybasert det hvite som falt ned fra himmelen i går, men det er nok ikke slike skyer On hadde i tankene for sine Cloudrunners. 
On Clodrunners running on/in clouds?

Dagens luftetur på snøføre var antakelig ikke en særlig god test, men "skyløperne" overrasket meg - positivt. Nå ser jeg frem til flere testturer, men helst uten skyhvitt underlag.

Janicke

10 kommentarer:

Silja sa...

en snøfri uke på Playitas, Fuerteventura hørtes slettes ikke vondt ut!! ;-) Nyt sier jeg bare: NYT! Tipper tvil-tåka letter etter en uke der! ;-)

lettbent sa...

Håper du har rett. Playitas blir topp! Det skal nytes på alle måter. Ikke den store varmen der nede nå, men vesentlig varmere enn her.

Mia sa...

For noen morsomme sko!
Håper selvtilliten stiger igjen på Fuerteventura slik at du når målene dine:) Stå på!

lettbent sa...

Mia: De er i alle fall lekre av utseende, og så virker de ganske morsomme å løpe med også.

Prestasjonsangst - selv om målene er satt av en selv - det må man vel bare leve med... Og Fuerteventura skal bli bra enten jeg finner ut det ene eller det andre. (c:

Anne-Brit sa...

De så litt rare ut, ganske anderledes kan man jo si. Spennende å høre om de virkelig er gode å løpe i!

Anna sa...

Tvilen er nødvendig for stadig å jege etter sine mål. Hadde du ikke hatt tvilen og bare lagt deg på lauvbærene, da hadde resultatene ihvertfall uteblitt!
Free your mind, and the rest will follow!

Skoene ser spennende ut, snakket med en kar ifjor som brukte disse på Running Club på SATS; han var svært så begeistret. Så det blir spennende å høre hva du mener.

Forøvrig ser det ut til at vårens skobudsjett må dobbles, om ikke tripples! For i tillegg til de "vanlige" skoene, kan det jo tenkes at både disse fra On og de hvite (husker ikke hva de het, men de så også litt annerledes ut)får god terningkast... og da kan man ikke velge, men ha i tillegg til.

Playitas...gidder ikke kommentere. Grønn av misunnelse.

Andreas Falk-Larssen sa...

Stilig og inspirerende blogg! Gode sesong mål også.
Sjekk ut www.skyrunning.com (en side for alle skyløpere ;)

lettbent sa...

Anne-Brit: Nokså rare ja, men så langt kjentes det ganske bra ut.

Anna: Takk for veldig kloke ord, de tar jeg med meg. Skal forsøke å frigjøre hjernen. (c: Skobudsjettet burde nok dobles og triples og mer til - så mange sko som man burde ha å velge blant. Vi burde egentlig vært testløpere alle mann/kvinner. (c;

Andreas: Takk for blogg-kompliment, setter pris på det. (c: Ekte skyløping (skyrunning) ser ut til å være noe å strekke seg etter. Tøft!

Anonym sa...

Utrolig inspirerende blogg! Du er flink :) Men hva skjedde med pulsen din på siste trening? 120 % av max!? :p

Hilsen Sørlending :)

lettbent sa...

Sørlending: Tusen takk. Veldig hyggelig at du synes det. (c: La ikke merke til pulsen før du tok det opp, men den ser helt klart litt merkelig ut. Husker at jeg slet litt med at pulsbeltet gled ned på den turen, og det er ikke så lett å dra det opp igjen gjennom klærne. Må ha hatt noe med det å gjøre. 120 % av max er dog i heftigste laget, hehe, Garmin må ha fått hikke eller noe...