lørdag 14. januar 2012

Joggelogging og valgets kval

Lister. Oversikt. Orden. Kontroll. Ordene klinger som musikk i mine ører, og det er antakelig grunnen til at jeg er en loggfrik. Lenge før det fantes gode loggemuligheter på nett, da man måtte sette opp egne Excel-ark med hjemmesnekrede oppsett og komplekse formler, har det å registere tid, distanse og beregne fart vært en motiverende faktor.

Stor var derfor gleden da den manuell føring ble erstattet av Garmins magiske programvare, ved anskaffelsen av Forerunner 305. Gleden vokste seg enda større da jeg ble kjent med den enda mye bedre web-løsningen Garmin Connect.
Ingen manuell føring. Alle data superenkelt overført direkte fra klokken. Skikkelige kart. Alle detaljer. Sorteringsmuligheter. Summeringer. Rapporter. Himmelen! Min egen lille himmel.

Men så viser det seg at det finnes flere himler. Felleshimler hvor man utveksler løpedata med andre i inn- og utland, man kan delta i utfordringer, diskutere treningsøktene og mye mer. Løpervarianter av facebook kan man kanskje si.

Etter invitasjoner og anbefalinger begynte jeg å bruke to av disse løpeloggløsningene, jogg.se og Endomondo, ved inngangen av året:. Tanken var å bruke dem en liten periode for å bli kjent med dem og avgjøre om de var bedre enn Garmins egen løsning. Svaret er et rungende "TJA", for Garmin Connect, jogg.se og Endomondo har hver sine attraktive attributter...
Det som gjør Endomondo verdt å fortsette med er at det er et veldig internasjonalt samfunn og mange artige utfordringer med premier. Premiene er ikke så viktige, men konkurranser om å løpe flest kilometer har unektelig en viss effekt må jeg innrømme. I tillegg synes jeg det er litt...vel...artig å være løpebuddy med Kent og Nina fra Danmark, Josemi fra Spania og Nasos fra Hellas. I motsetning til facebook, hvor jeg bare aksepterer vennskapsforespørsler dersom det har vært en - analog eller digital - kontakt, har jeg (etter noen dagers vurdering) valgt å si ja til alle forespørsler på Endomondo. Det er tross alt bare treningen jeg legger ut... Så langt har det bare vært positivt.

Akkurat som Endomonod har jogg.se en tilsvarende loggføring (også direkte overført fra Garmin-klokken), fine kart og detaljer.
Også her finnes distanse-ranking og meldingsmuligheter. Jogg.se er svensk, så det er mest svensker der, men det er ganske mange norske brukere. Det jeg imidlertid liker aller best med jogg.se er den geniale skopark-oversikten.

Tidligere har løpeskoene fått slite asfalten inntil til sålen har vært helt mønsterløs, eller skoene har falt fra hverandre. På jogg.se kan man ha full oversikt over hvor mange kilometer som er løpt med hvert par. Dermed vet man nøyaktig på kilometeren når favorittskoene - og de andre løpeskoene - ubønnhørlig har nådd kasseringstidspunktet.

Det er jo vel og bra at mulighetene er så mange, men utfordringen nå er at det tar en halvtime å registerere hver enkelt løpetur på alle tre løsninger. Det blir for mye! Men hva skal kuttes? Hvem skal ut? Det er egentlig den største "challengen" nå.

Skotestingen for Löplabbet er en annen utfordring - en morsom sådan. Denne ukens mest spesielle opplevelse var Hoka Bondi B.

Disse skoene er antakelig så langt fra barfot-sko som man kan komme; Såla er et par centimeter tykk på det tynneste! Foreløpig har jeg løpt én tur med dem, og det var på mykt snødekke. Selv på dét underlaget hadde de voldsomme, myke gummisålene en uvant trampolineeffekt; Foten nærmest spratt opp fra bakken for hvert skritt. Det skal bli særdeles interessant å teste disse på bar asfalt!

Til dagens langtur velger jeg imidlertid noe "tryggere".

Janicke

25 kommentarer:

Ravnen sa...

Hei,

Du burde sjekke ut funbeat.se!

Mia sa...

Er nyskjerrig på de Hoka Bondi skoene! Har sett på de selv, men prøver å vende meg til litt lettere sko og forfotløping. Så vet ikke om det hadde vært et steg i gal retning! Gleder meg hvert fall til å lese hvordan de er på asfalt:)

lettbent sa...

Uff, ikke enda en. Tror faktisk jeg opprettet en konto der for ca et år siden... Må sjekke.

lettbent sa...

Mia: De er noe helt annet, det er i alle fall sikkert. Må nok ut og lufte dem litt i morgen. Nå er det områder med bar asfalt rundt om så... (c:

Anna sa...

Artige sko!
Jeg tenkte litt på det, at denne skotesten faktik gjøres når det er mye snø på veiene; skal du prøve hvert par på mølla også? Blir jo en litt annen opplevelse av skoen...
Når det gjelder logging, heier jeg på Endomondo. Fin grafikk, og grei oversikt. Og så motivere og bli motivert av andre.Dessuten har jeg brukt muligheten til å finne løyper å løpe det være seg i København, Hønefoss eller Thailand. Genialt!

frk sa...

jeg heier på jogg.se! nå har jeg ikke prøvd endomondo, men jeg trives så langt meget godt der jeg er. og på toppen av dine kompisars träning jo :P bli, bli, bli!

Mia sa...

Gleder meg til å høre om dine erfaringer hvert fall:) Og jeg og har holdt på med excel-ark som logg. Så mye lettere med pulsklokke og sutomatisk overføring!

ania sa...

Jeg også bruker Garmin og i tillegg Sportstrucker. Veldig fornøydt med den. <mye letter å finne satelitt og nesten mer nøyaktig i tillegg som deg fant jeg noen "venner" fra ymse deler av verden. Jeg får faktisk ganske gode tips og hjelp med trening fra dem.
Når jeg løper ute føler at jeg er koblet til masse utstyr her og der, som en påkoblet maskin. MEn det er fantastisk at slike hjelpemidler finnes!!!Klarer heller ikke kutte ut en av de to.

lettbent sa...

Anna: Mesteparten av testingen går utendørs, men jeg tar nok en tur på mølla også for å kjenne på det der. Skal også teste på mølla hos løplabbet for å se om skoen påvirker steget på noe vis. Ganske omfattende. (c:

Enig i alt du sier om Endomondo. Har foreløpig ikke brukt den til å finne ruter andre steder, men det er jo virkelig en strålende mulighet! Vil tro at det er mulig på jogg.se også, uten at jeg har sjekket det. Dette blir veldig vanskelig Sc:

frk linn:
Hehe. Som kvart svensk føler jeg meg veldig hjemme på jogg.se. Og det med sko-loggingen digger jeg. Synes egentlig det er rart at Garmin og Endomondo ikke har det...

Mia: Veldig mye lettere! Det tar litt tid nå å overføre til tre steder, men ellers er det veldig raskt. Og man behøver jo ikke gjøre det hver eneste gang heller. Klokken har (i motsetning til meg) god hukommelse på løpeturer, distanser og tider selv om man samler opp en uke før man overfører.

Ania: Det er et vell av løsninger der ute. Jeg brukte RunKeeper og en annen joggelogg på iPhonen en stund, men det ble så mye surr med å stoppe og starte både klokke og telefon, i tillegg til at det noen ganger surret seg til med Spotify-musikkavspilling. Det ble dessuten ganske store avvik mellom RunKeeper og Garmin, og da valgte jeg å stole på den ordentlige GPS-klokken. På noen av turene fører jeg også meg ganske "tilkoblet" ja, hehe.

Birger sa...

Bare for å ødelegge enda mer for deg; sjekk strava.com. Den har alt det connect mangler og mer til. Samt masse gromt som jeg ikke hadde tenkt på engang...skologg, segmenter, automatisk logging av bestetider, km-tider blahblah. Bruker den sammen med garmin connect. Bare å laste rett opp fra klokka :)

Anonym sa...

Godt valg Janicke ! Du bruker de tre jeg trives med, å det av nettopp samme grunn. Garmin kommer jeg aldri til å kutte ut, ikke har jeg planer om det på de to siste heller. Jeg vet ikke hvordan du legger inn treningen. Men det jeg har funnet ut er det enkleste er å laste de inn på pcèn via garmin connect. Da tar det ikke mange minuttene å få de inn på de to siste heller ;-) PS ! Jeg har etterlyst skologg på garmin, til garmin. De må da snart høre på meg å ta til fornuft :P

lettbent sa...

Birger: Takk for den... Vet ikke om jeg tør sjekke engang - men må jo nesten det for å vite hva jeg eventuelt går glipp av, hehe.

Ståle: Tror faktisk at jeg også har sendt Mail til Garmin og etterspurt skologg, og har sett at andre har gjort det i tillegg. Det burde være en så enkel sak å legge til. Garmin Connect kutter jeg uansett ikke ut og blir nok værende på de to andre en stund til også... Og så må jeg vel sjekke Strava og Funbeat i tillegg. *sukk* (c;

Ingalill. sa...

Følte nesten for å holde for både ører og øyne når jeg leste innlegget, har siklet både på jogg.se og edmondo, men har klart å holde meg. Bruker som regel kun Sportstracks (gammelversjonen), de har også utstyrslogg - alt slags utstyr, men nekter å betale for versjon 3 - det finnes grenser!

De skoene så forresten dødelige ut.

lettbent sa...

Det finnes åpenbart enormt mange verkøty der ute, og alle har sikkert sine kule løsninnger. Sportstracks kjente jeg heller ikke til, men jeg har jo lagt merke til de flotte grafene dine. Veldig imponert at man får tegnet inn seg selv i grafene etter hvordan man opplever økten (c;

Spratt rundt i mine Hoka Bondi Bs i dag igjen. Ganske morsomt egentlig...

Anne-Brit sa...

Puh, så mange muligheter! Men mest misunner jeg deg skotestingen! Fordelen med at jeg ikke gjør det, er at jeg kan gå på ski i helgene med god samvittighet

lettbent sa...

Så mange muligheter ja - og enda flere er det tydeligvis... Skotestingen er skikkelig artig, men det kan være en ulempe at man ikke får bedrevet stort av annen form for trening. For meg er det greit nok, er jo forholdsvis ensporet på løpingen.

Anonym sa...

Sporttracks anbefales på det varmeste. Mye bedre analyseverktøy enn Garmin Connect og de andre online løsningene. Ganske så intuitivt og. Med mange nyttige plug-ins for de mer ivrige. Jeg skjønner ikke hvorfor ikke Garmin har kjøpt opp den programvaren for lenge siden, den er langt bedre enn det Garmin selv leverer.

Jeg har piratversjoner av masse programmer på pc'en min, men akkurat Sporttracks betalte jeg for med glede.

Anonym sa...

Bare henger meg på... SportTracks er det jeg endte opp med, etter å ha testet 3 - 4 andre.

Unknown sa...

Mye interessant her. Har også testet noen og bruker nå garmin klokke, run keeper på iphonen og har begynt å bruke jogg.se for oversikt. Synes den er meget bra! Dere som har sammenlignet, er endomondo bedre enn run keeper - og hva er forskjellen?...

lettbent sa...

Anonym og anonym: Det ser ut som om Sporttracks er et program som må installeres lokalt, i stedet for webbasert løsning med tilgang fra alle enheter man skulle ønske slik som endo og jogg. Stemmer det? Jeg bruker både pc, mac og iPad og synes det er glimrende å kunne bruke loggingsverktøyene på samtlige.

Frode: Det er en stund siden jeg brukte RunKeeper, men ser av oppdateringer at det har skjedd en del ting der. Enda en jeg bør oppdatere meg på. Må nok ha et oppfølgingsinnlegg på dette når jeg har fått sett på funbeat, oppdatert RunKeeper og evt Sporttracks. (c;

Astrid sa...

Jeg elsker skofunksjonen til jogg.se! Sikler også på Endomondo, men "må ha" både jogg.se og garmin, og det holder (og så ofte som du trener, blir det jo virkelig tidskrevende ;) )
- Gleder meg til å høre mer om de skoene der! Ser utrolig deilige ut da :)

Endorfinlykke sa...

Garmin og Endomondo brukes her, og Endo går av med seieren. Men finere pulskurver på Garmin ;) Derimot har jeg gitt meg selv forbud i å titte på challenges'ene på Endo, for jeg blir revet med og går på en skadesmell - hver eneste gang! Grrrr.

lettbent sa...

Astrid: Helt enig, den skofunksjonen har jeg konkludert med at jeg ikke kan ofre. Garmin er must - der har jeg all historikk, alle tredemølleøkter uten klokke etc. Den går ikke å kutte. Så Endo da? Nei, liker foreløpig den for godt også... Hoka'ene er gode, på en rar måte, hehe. Tror jeg må ta en tur på Bislett for å teste både dem og de andre på "barmark".

Marit: Enig i at Endo er kulere enn Garmin, men som skrevet til Astrid kan den ikke ofres. Sikkert lurt å unngå challengsene - kjenner jeg bare må ta noen ekstra kilometer her og der for å ikke tape posisjoner. Godt det er flere som er barnslig konkurransedrevne (c:

Andreas Falk-Larssen sa...

Jeg er utrolig fornøyd med www.shapelink.no denne bruker jeg til å loggføre min trenginsværdag!
Der kan du også legge inn utstyret ditt slik som på jogg.se + at du kan føre direkte over via Garmin klokka :)
Hvert å sjekke ut!

lettbent sa...

Andreas: Shapelink minner om Garmin, designmessig - og det liker jeg. Må se litt nærmere på den også da. Skal ta en gjennomgang og kjøre en oppfølgingssak på dette.... (c: