torsdag 26. januar 2012

Ode til landets løpegrupper

I mars er det to år siden løpegruppa SkiLøperne ble startet og dermed en ypperlig anledning for champis og generell feiring. Løperne ofrer overraskende lett SkiLøperøkta neste lørdag morgen for en behørig feiring kvelden før. Det er i grunn ikke så rart; kilometer etter kilometer, i all slags vær, rolig og raskt tempo, i dagslys og mørke, har nye bekjentskap - og vennskap - vokst frem. Selv de ferskeste medlemmene er klare for en annen form for samvær. Uten trikot.

Å være med i en løpegruppe er virkelig gull verdt! Hvor mange tirsdager har jeg ikke kommet meg ut og gjennomført både kvalitet og distanse når jeg egentlig hadde mest lyst til å chille'n foran peisen. Ukentlig kommer tilbakemeldinger fra gruppas medlemmer om hvor glade de er for det organiserte, men fullstendig uforpliktende, fellesskapet. Man er med, men ingen blir sure om man ikke møter. Allikevel forteller mange at tirsdagskvelden anses som hellig; da er det SkiLøperne, og det skal være uhorvelig viktig om noe skal prioriteres høyere.
 Løpegruppe på tur - SkiLøperne på Lørdagslangtur.

At løpegruppa skulle bli så stor og så bra at det ville bli nødvendig å etablere en undergruppe, SkiJoggerne, hadde jeg knapt turt å drømme om. Men så har løpegruppenes treningsfellesskap mange positive sider:

1. Motivasjon - Dørstokkmila høvles betydelig ned når man vet det står en gjeng reflekskledde og venter ute i vintermørket. Mange liker også at man slipper å planlegge type økt og trasé - det er bare å henge med på dagens program. "Dont't think, run" i praksis.

2. Trygghet - Å løpe utendørs på kveldstid kan - spesielt for jenter - oppleves skummelt. Sammen med andre løpere blir veier og områder man ellers ville holdt seg unna, ufarlige. Mulighetene for variasjon, og ikke å bli låst til en og samme runde av hensyn til sikkerhet - opplevd eller reell - er nesten et punkt for seg. Noen av de flotteste turene vi har tatt har vært i kveldssvart skog med hodelykter. Jeg har gjort løpt alene i mørk skog også, men da litt mer anspent.

3. Treningsutbytte - Forskning viser at man yter bedre når man er flere. Spesielt bruker man et ekstra gir på intervalløkter når man har noen å strekke seg etter, en rygg å henge på. Mange har en tendens til å alltid løpe turene sine i samme tempo. I løpegruppa må man justere i forhold til andre, og man biter tennene litt hardere sammen for å holde ut lenger.

4. Nye veier - Selv om jeg har vokst opp i Ski og omegn og trodde jeg hadde god oversikt, har jeg lært et antall nye løperunder av gruppens medlemmer

5. Sosialt - Blant likesinnede er det alltid noe å snakke om; sko, løp, tider, GPS-klokker, puls, mat, skader mm. Løpegruppa er et ypperlig forum for å diskutere det meste, og få råd om man har behov for det. Og du og du så fort tiden går når man kombinerer løping og skravling. Det er ikke uten grunn SkiLøperne også går under navnet SkiSkravlerne...

SkiLøperne og SkiJoggerne er åpne for alle, men det er litt tungvint om man ikke bor i nærheten av Ski. Det finnes imidlertid andre kostnadsfrie løpefellesskap der ute også:
Og finnes det ikke en løpegruppe i ditt område er det ingen sak å starte en. Facebook er et ypperlig sted å begynne medlemsvervingen!
Både sko og løper var litt spente før dagens bakkeløp.Digger lillafargen, de gule detaljene og kritthvite lissene.

I dag ble det kvalitetsøkt på egenhånd. Med et nytt testpar, Asics Gel Nimbus 13, tok jeg fatt på en lang bakke og løp den opp og ned i atten minutter. Holdning og fraspark er heldigvis viktigere enn fart i de lange motbakkene, men det hadde nok blitt en enda bedre økt om noen av SkiLøperne var med og løp akkurat litt raskere enn meg...

Janicke

16 kommentarer:

Ingalill. sa...

Check og dobbeltcheck til punkt 2 og 3. Det er så mye mer man kan gjøre i mørket når man er flere -)
+ at jeg til stadighet er låst i samme fart, bortsett fra i disse dager da alt bare går tregere og tregere. Super initiativ og applaus til alle dere ildsjeler!!
(og veldig pene sko. Har du funnet noen favoritter ennå?)

Siri sa...

Halleluja og amen.

Enig i alt du skriver, kan ikke gjentas for ofte: Finn en eller flere å trene med. Gevinstuttaket er stort:-)

Hurra for SkiLøpere og SkiJoggere!

Lille søster sa...

Løper dere sammen hele tiden?
Synes det høres fint ut å være med i en løpegruppe, og samtidig litt vanskelig... For alle er vel ikke i like god form?

Silja sa...

Løpegrupper er gull verd og alle punktene du nevner er sanne ;-)

lettbent sa...

Ingalill: Ja, det med farten er faktisk veldig viktig. Senest i dag kjente jeg at jeg nok hadde (unødvendig) kjørt litt saktere i enkelt partier enn det jeg ble nødt til sammen med andre.
Ingen favoritter ennå, men i dag safet jeg med Mizuno Wave Ultima ettersom jeg løp penest/riktigs med dem på löpelabbs-mølla.

Siri: Og hurra for Treningscamp - hadde nok ikke blitt SkiLøperne uten inspirasjon fra Treningscampen. (c:

Lille søster: På øktene sørger vi for at ingen løper alene. Er vi mange hender det at vi deler oss i grupper, enten på grunn av fart eller planlagt distanse. På intervaller holder vi oss vanligvis på ett området og løper frem og tilbake, så er vi sammen selv om vi løper ulikt. Fungerer veldig bra. (c: Men jeg startet jo SkiJoggerne for å ha en mulighet for de som løper mye saktere enn SkiLøperne da. Da slipper de raskeste å vente, og de minst raske å føle at de "plager" de andre.

Silja: Jepp!! (c;

ania sa...

Misunner deg den løpegruppa. Vet at det er bare å starte, men jeg jobber Siv. Vakter. Vi har Løplabbet gruppa, men jeg møt opp 2 ganger og ingen andre var der, ble litt skuffet og ga opp. Spesielt at jeg må kjøre på andre siden av byen for å møte dem.

Mia sa...

Utrolig gøy med løpegruppe:) Jeg kunne definitivt trengt en løpegruppe, liker ikke så godt å løpe på grusveier i skogen når det er blitt mørkt!

lettbent sa...

Ania: Synd du ikke har en gruppe som det passer å være med i. Med ukurante vakter er det ikke enkelt å administrere noe selv heller. Men kjenner du noen du kan løpe med da?

Mia: Det med trygghetsfølelse er en viktig fordel med løpegrupper. Jeg blir fort lei om jeg bare må løpe den samme runden - nå har vi hele verden (evt. Follo) for våre føtter uansett tid på døgnet. (c;

Trude sa...

For en lykke å komme over denne bloggen. Er i omtrent samme situasjon som deg, trener en del løp (satte ny pers på halvmaraton i går, 1.45.38)og her var det jammen mange gode tips. Løp NY maraton i november i fjor (4.17, men hadde altfor mye å gi på slutten, litt feig i starten). Skal delta i London og Berlin i år, og målet er under 4 timer. Følger Marius Bakkens program til punkt og prikke, løper rundt 50-60 km i uka, av og til litt lengre. Ser jo at du har større mengde, men jeg løper bare 5 dager, stort sett. Denne bloggen kommer jeg til å følge med på framover. Utrolig bra. Hilsen sportsjournalist i Jærbladet, Trude Lea.

lettbent sa...

Trude: Tusen takk, så hyggelig tilbakemelding! (c: Og gratulerer med ny pers på halvmaraton - en veldig god pers også! New York var kult, var det ikke? Tror ikke det er så dumt å ta det litt forsiktig når man er fersk på maraton - spesielt om det var din aller første. Om man kjører seg helt tom på debuten så kan det jo drepe all lyst på flere maraton.

Med 4.17 i New York og såpass mye og bra trening som du kjører burde sub 4 i London/Berlin være grei skuring. Jeg har hørt at erfaring alene vil gjøre at man løper en god del raskere på nr to i forhold til nr 1, og både Berlin og London er jo raskere enn NY. Lykke til videre, og fortell gjerne om fremdriften. Ses kanskje i London, hehe.

Astrid sa...

Sier som Siri; Amen og Hurra! Regelmessig løpeselskap er gull verdt. Veldig bra med SkiJoggerne, forresten!
- oooh de skoene der var også fine...

Trude sa...

Godt å høre. Jeg har alltid løpt, men aldri strukturert. Gammel håndballspiller, vet du... Da ble det mye gamping og styrke. Men - er ellers spinninginstruktør på SATS, og får ei sykkeløkt i tillegg.

NY var fantastisk, pur endorfinrus fra start til mål. Fikk aldri panikk, målet var å løpe under 4.30 og det gikk jo greit. Hadde mye sprut igjen i beina de siste 6-7 km, løp veldig jevnt fra start og økte aldri farten før jeg kom til 35km. Skal i nytt halvmaraton 3. mars:-)Ei rask løype, har jeg hørt, så jeg håper (i mitt stille sinn) å se 1.44-tallet, kanskje ned på 1.43 hvis alt klaffer. Bakkens program funker iallfall bra, det er det ingen tvil om. Har troen på intervall og jevn treningsmengde uten de store "fallene". Jeg slutter egentlig aldri å løpe, ikke i feriene heller. Vedlikeholder året rundt. Kjekt å ta imot tips og råd om sko også. Jeg har vært tro mot Asics i flere år, løper på Kayano. Har Mizuno lettvektere, ikke helt happy med de.

lettbent sa...

Astrid: Jess! Til begge deler - eller alle tre. (c:

Trude: Håndballspiller ja, de er vel egentlig best på korte sprinter, hehe. Men kondis må man jo ha da også for å holde ut en hel kamp. Har vurdert Bakkens program, men er ikke så glad i intervaller liker best å cruise, litt sånn "feel good"-løper, hehe. Dermed tar jeg så lite som mulig av det (1 - 2 intervall/bakke-økter i uka). Jevn treningsmengde er jeg enig i - og ferier; det er jo den aller beste tiden å løpe i. (c;

Adidas har vært favoritten min de sist par årene. Får se om skotestingen for Löplabbet endrer på det. Asics har en tendens til å være for smale for meg...

Lykke til med ny halvmara - rett rundt hjørnet. Hvilken er det?

Anne-Brit sa...

Ja, en løpegruppe er viktig for både motivasjon og framgang! Jeg løper i ROmerike RUnners og hadde aldri kommet meg ut av komfortsonen hvis jeg ikke hadde begynt å trene sammen med dem!

Trude sa...

Egersund halvmaraton. Litt tungt de første 8-9, sies det, men de siste 12-13 er visst bare slake veien nedover. Det er visst løpet der Norges beste maratonløper for tiden (fra Jæren) perser på 21,1.

lettbent sa...

Anne-Brit: Ofte må det litt hjelp til for å komme seg både over dørstokkmila og utenfor komfortsonen. (c;

Trude: Egersund ja. Så det er dit man bør dra for ny pers da... (c: Spennende!