tirsdag 2. august 2011

Ny sesong og maraton, maraton, maraton, maraton

Hvorfor er de to firebokstavs-månedene på "j" så mye kortere enn øvrige måneder? Bortsett fra mai da. Man kan faktisk lure litt på om det er en planlagt sammenhengen mellom antall bokstaver i månedsnavnet og hvor kort eller lang måneden oppleves. Mars og april er forventning og glede over de små vårtegn og det er akkurat som tiden speeder opp litt. Så skrur vi da også klokken frem i løpet av denne perioden. I mai får vi ofte det første sommerblaffet og måneden er over på et blunk. Juni er så stappfull av avslutningsaktiviteter at man knapt rekker å nyte eventuelle sommerdager. Juli er ferietid og samme hvor lange dagene er så går de fortere enn noensinne. I motsatt ende har de lengste og seigeste månedene lange tunge navn: november, oktober, februar. Og klokken skrus tilbake.

Med ett er vi over i august. Joda, både august og september kan være finfine måneder, men for min del sås det aller første vinterangstfrøet nå...
Trigger for tidlig vinterangst: Når man oppdager at
åkrene er i ferd med å skifte til gyllent aftenantrekk.

På den positive siden er august "januar light". Første halvdel av januar er bra; Det er den nye begynnelsen, de blanke arkene og de skarpspissede blyantene i alle farger. Man tar fatt på gamle og nye oppgaver og målsetninger med stor iver og friskt pågangsmot. Slik sett har august litt av den samme "ny giv"-følelsen; nytt halvår, ny sesong og (atter en gang) nye muligheter.

Med bakgrunn i dette, og fordi det står så mye på programmet denne høsten, holdes de mørke vinterangsttankene i sjakk en stund til. Først og fremst er det nå under åtte uker til Berlin marathon.

Yup! She actually brought it up again... 
(T-skjorte-trykk fra New York Roadrunners)

Det er vel bare å advare; det kommer til å bli himla mye maratonskriblerier på Lettbent.com denne sesongen:

  • Før-maraton-trening
  • Før-maraton-spising
  • Før-maraton-nerver
  • Maratonløpsbeskrivelse(r) (kryss fingrene for dette punktet)
  • Post-maraton-støl-og-tretthet
  • Post-maraton glede/skuffelse
  • Post-maraton-gjenopptrening
  • Nye maratonplaner
...og så videre...

Det ser dessuten lyst ut for det tidligere nevnte, potensielle andre maratonløpet i år. Jeg venter med videre beskrivelse til det er 100 % avklart, men kan røpe at det vil medføre en reise til en verdensdel jeg aldri tidligere har besøkt: Asia.

Andre lyspunkt for sesongen er oppstart av SkiLøperne igjen i kveld. Mange er fortsatt på ferie, men om vi er to, fem eller ti er ikke viktig. Det mest spennende i dag blir egentlig om beina vil være med. Etter det forrige innlegget om ubehag løp jeg søndag morgen en langtur på drøyt 30-kilometer.
Snarveier er ikke typisk trasévalg når man skal løpe langt, men når de
er så idylliske som denne ved Kråkstad kirke får man heller bygge
på distanse andre steder. 

Det var varmt, og jeg opplevde for første gang å gå tom for drikke, men venstrebeinet var ikke noe stort problem. I går og i dag har jeg imidlertid hatt vondt (!) i venstre fot. Vil det påvirke løpingen i dag?

Uansett hvordan bein og føtter føles skal denne uken bli roligere. Med ny pers på totalt 355 løpte kilometer i juli er det på tide å gi kroppen litt mulighet til innhenting og restitusjon.

Men i dag skal ny SkiLøper-sesong innledes. På med løpetøyet!

Janicke

8 kommentarer:

Anna sa...

Hoi, det var imponerende antall km!!!
Tipper du planlegger maraton på den kinesiske mur ;-)
Fordelen med løpe/ treningsblogger er jo at du kan spy ut alt ang. maraton her. Jeg følger spent med, for når triathlon er over, må nye utfordringer til. Hvem vet, kanskje maraton blir det neste?
Og ja, jeg har også de samme, dystre "nå er sommer'n over" tankene. Men august er en sommer måned, med varme, deilige dager, overmoden natur, varm sjø, lumre, mørke kvelder og mange, mange deilige løpeoplevelser!

lettbent sa...

Maratonen går faktisk på en mur, men bare en bymur - ikke "Den kinesiske mur". (c:
Nye mål må man ha enten man vurderer maraton etter triathlon, eller triathlon etter maraton. Kjenner en viss dragning - men får vel ta en ting om gangen nå. Veldig spent på din triatholon-opplevelse - og hva du gjør senere.
Du har selvfølgelig rett angående august. Jeg må lære meg å leve i nuet, ikke bare tenke fremover.

Lille søster sa...

Ja, sommermånedene har gått som en røyk! Stusset også over det gule kornet da jeg var ute i går. Ble det slik på en natt, tro?
Vi vil høre alt om maraton, så ikke legg bånd på deg!

Ingalill. sa...

Jeg vil også høre ALT.
Så vi mindre erfarne, løpenoviser kan dra nytte og skamløst kopiere hver suksessoppskrift.

(jeg har drukket solbærsaft på alle ferieturene forresten.)

Astrid sa...

355 km, wow! Du kommer til å bli i (enda mer) kanonform...

Jeg vil selvfølgelig også høre absolutt alle maratondetaljer, så bare kjør på :-)

lettbent sa...

Lille søster: Neeeei, ikke bekreft frykten min. Håpet at jeg hadde blitt fargeblind og at åkeren overhodet ikke var gul. Sc:

Ingalill: Godt at jeg kan slippe maraton-skrivekløen fri (c: Når det gjelder solbærsaft så vet jeg ikke om det har noen reell effekt for løpingen, men jeg har det alltid med på langtur selv. Det er godt og dermed er oppmuntrende. Sukkeret har vel en liten energieffekt også - og så blir det vel litt C-vitaminer/antioksidanter... (c:

Astrid: Kanonform - eller skadet/utslitt. Frykter jo at mengden er skyld i vondtene... Er forsiktig nå. (c:

Torill Berg sa...

Hei
Jeg blir også imponert over hvor mange kilometer du løper. Jeg trener også til maraton, og gleder meg til å lese hvordan du trener. Det er greit å noen tips av noen som har mer erfaring. Jeg løper veeeldig lite i forhold til deg, og så er nok målsetningen min en helt annen;)'

Jeg vil høre mer om trening, vondter, nervøsitet. Hele pakka;)

lettbent sa...

Torill: Tror grensen min går omtrent der altså - 355 km krever liksom en del løping. Når og hvor skal du løpe maraton?

Lover å dele erfaringer - så får du sile ut det som eventuelt skulle være nyttig av det (c: Lykke til med din maratontrening!