søndag 4. desember 2016

Ventetid

På kjøkkenet er to adventslys tent. Barnas julekalender, en hjemmelaget variant med gaver, henger fremme. De fleste av de 24 røde filtposene skjuler fremdeles sine hemmeligheter. Det er ventetid, men mens de aller fleste teller ned til julaften er det en annen dato som opptar meg.


Den gyldne medaljen fra Valencia Marathon har funnet sin plass på medaljehengeren. To uker har gått siden jeg fikk den, og i disse to post-maraton-ukene har antall kilometer i løpeskoene vært i tråd med anbefalinger (i alle fall nesten) og dermed vesentlig lavere enn foretrukket. Maraton-programmet som er valgt for Chewbacca-måloppnåelse legger opp til totalt fem restitusjonsuker. Det kommer ikke på tale, men jeg har jo bestemt meg for å være smartere enn før så én til skal jeg tøye tålmodigheten til å ta. Det er tross alt viktig med et stabilt fundament før man bygger grunnmur.

De første seks ukene av programmet - "Mesocycle 1 - Endurance" - begynner mandag 12. desember. Dét er datoen min mentale kalender teller ned mot. Bare en uke igjen nå.


Tross iveren etter å komme i gang med forberedelsene for Chewbacca-suksess i 2017 er det ikke alltid like lett å begi seg ut på tur i denne mørke og kalde tiden. Selv for den hyper-motiverte løpenerd kan dørstokkmila tidvis bli ukomfortabelt høy. Det er ikke vanskelig å komme på ting som frister mer enn en løpetur når man kommer hjem fra lang arbeidsdag og er både sliten og sulten. Denne uken måtte jeg ty til alle de klassiske triksene:

  • Ikke tenke. Gi autopiloten full kontroll til å effektuere planlagt aktivitet.
  • Om det absolutt må tenkes; tenke på hvor mye bedre kvelden blir. Godfølelsen over å ha gjennomført planlagt trening vs irritasjonen over å ha skippet...
  • Alternativt tenke på målene man har. Suksess kommer sjelden gratis. Det må nødvendigvis ytes før det kan nytes. 
  • Gjøre det hele mindre "uoverkommelig" ved å vennlig love seg selv at dersom det fremdeles kjennes vondt og fælt etter ti minutter, så får man snu og løpe hjem til sofaen. På den andre siden av dørstokkmila forsvinner som oftest hele problematikken kjapt.
  • Ta en "nå skal det trenes"-selfie og poste på Instagram. Ekstremt forpliktende!
Å sette i gang med treningsprogrammet allerede i morgen har naturligvis blitt vurdert flere ganger, men jeg velger å hente lærdom i årets pepperkakeprosjekt. Oppbyggingen av Chewbacca-suksessformen må bli bedre og mer bærekraftig enn oppbyggingen av Golden Gate! Jeg har forsøkt legge skylden for den staselige broens fall (allerede etter skarve 40 timer og før 1. desember) på Godzilla the Giant X-mas Mouse, men det er vel bare å innrømme at den utålmodige ingeniøren og byggmesteren ikke hadde gjort godt nok forarbeide...


Janicke

2 kommentarer:

Anonym sa...

Veldig glad for at du har gjenopplivet Lettbent igjen. Krysser fingrene for < 3:15!

lettbent sa...

Tusen takk! Det føles riktig å blogge igjen. Inntil målene er nådd i alle fall, og 2017 ER året. (c;