torsdag 15. desember 2016

Tar en dusj. Igjen!

Planen var glassklar. Utålmodig ble dagene telt ned til 12. desember. Ny satsing! Denne gang et par hakk smartere. Litt mer seriøs. Jepp. Det var planen. Så kom en julekalenderinvitasjon over facebook og saboterte det hele.


Ved første øyekast tenkte jeg at kalenderen ikke var gjennomførbar. Ved andre øyekast, og kjapp hoderegning på kilometer pr dag, virket den krevende men potensielt mulig. Den tredje gangen jeg leste beskrivelsen var jeg solgt. Reglene for kalenderen er omstendelig og humoristisk beskrevet i ti velformulerte paragrafer, men i korte trekk handler kalenderen om å løpe distanser fra én til 24 kilometer, altså tilsvarende nummerne på kalenderlukene, frem til jul. Avrunding av distanse gjøres kun nedover, så 14,9 kilometer kan åpne luke 14, ikke 15. Man står fritt til å løpe en hvilken som helst luke på hvilken som helst dato, og det er lov å løpe flere luker på en dag. Man kan fordele kilometer for én luke på flere turer så lenge alle turene gjennomføres samme dag. Alle som har åpnet alle luker innen klokken 16:00 på julaften vinner.

Kalenderinvitasjonen kom først den 7. desember, men man fikk benytte løpeturer tatt de foregående desemberdagene til å åpne luker. Det var litt kjipt å finne ut at tre av de fire turene jeg hadde tatt fra 1. til 7. desember var på 12 kilometer. En luke kan naturligvis bare åpnes én gang, så to av disse var med andre ord ubrukelige. Ergo var jeg godt på etterskudd allerede fra start; Det var flere luker igjen enn dager å åpne dem på. Dét, i kombinasjon med en skadepreget høst, var årsaken til at jeg ikke bet på allerede ved første kikk. Å kaste seg med i ett prosjekt som innebærer tredve mil på drøyt tjue dager... Vel selv jeg innså at fysioterapeuten neppe ville ha anbefalt det. Men adventskalenderen vekket både konkurranseinstinktet, kilometerjunkien og barnet i meg. Jeg var sjanseløs!
Må holde tungen rett i munn; Vil for enhver pris ikke komme i skade for å løpe samme luke flere ganger. 

Så, i stedet for å løpe igang nytt, målrettet og seriøst treningsprogram har det blitt en stor mengde lapskausløping, med etterfølgende posting av Strava-aktiviteter som dokumentasjon på julekalenderens Facebook-side. Dette er definitivt ikke spesielt god trening mot 3:15, men veldig morsomt. Og ganske så slitsomt.

Overraskelsen så langt er at det ikke er selve løpingen som er den tyngste bøygen i julekalenden. Den har gått forbausende bra (hittil). Nesten som et juleeventyr har skadene, både i skinke og kne, helt forsvunnet. Nei, det som til syvende og sist har blitt den tyngste utfordringen for motivasjonen er reglene som omfatter dusjing! For at en økt skal kunne benyttes til å åpne en luke må man dusje etter økten. Nå pleier jeg alltid å dusje etter en økt, men to dager på rad har jeg løpt tre luker, og det betyr at man også må dusje tre ganger. Selv om man bare har løpt en skarve kilometer. Huden har neppe godt av dette, men slik er reglene.


Skal ikke påstå at lysten til å begi seg ut i syv minusgrader klokken seks på morgenen for å sanke de første kilometerne i dag var overveldende, men "må" man så må man. Bare å kle seg godt. Nå skal det ikke løpes før lunsj... 

Og hva får vi for å fullføre kalenderen? Kalender-generalen har lovt at det vil gi oss en god jul. Jeg lurer litt på det. Vi som fullfører kommer høyst sannsynlig til å være uttørkede, lett flassende, utslitte og nervøse vrak med et voldsomt lass skittentøy å ta fatt på. Men det er det verdt.

Jeg har visst en god del luker igjen i kalenderen. Får snart hive meg i skoene og ta dagens andre tur. Og enda en dusj...

Janicke

6 kommentarer:

Jeanette sa...

Fantastisk julekalender, ingen sjokolade eller Flax-kalender i sikte altså! :) Men da kan du da ta deg en sjokoladebit med veldig god samvittighet - med så mange kilometer på under 20 dager... Ha en riktig så fin adventstid! :-D

lettbent sa...

Har faktisk en flax-kalender også, men den ble plutselig ikke særlig interessant. (c; Blir nok første desember-måned jeg går NED i vekt dette, hehe. Men skal kose meg godt også. Ha en fin advent du også Jeanette!! ((c:

Vidar sa...

Kanskje jeg skal melde meg på kalenderen fra og med i morgen...?

lettbent sa...

You're in! (c;

Lise B sa...

Fin kalender. Bra at det ikke er påbudt å ta lukene i "riktig rekkefølge" .... :-) Lurer på om jeg skal prøve denne neste år; fin måte å komme seg gjennom desember på. Treningsprogram kan man jo følge senere... :-)

lettbent sa...

Ja, veldig artig kalender. Å ta lukene i riktig rekkefølge ville blitt tøft. Litt fristende å prøve, meeeen da er det veldig vanskelig å kombinere med resten av livet. Ville antakelig blir for mye pes og for lite moro. Tid for treningsprogram kommer. Bare ni dager igjen av kalenderen nå... (c: