onsdag 25. juni 2014

Sure epler

Av og til må man bare bite i det hersens eplet, samme hvor surt man forventer at det er. Høyst motvillig, og nokså nedfor, innser jeg at det ikke er noen annen utvei enn å glefse i meg et slikt steinhardt, irrgrønt eple: Alternativ trening.
Motvillig...

Det har gått 17 dager. Gårsdagens forsøk på å løpe endte før en halv kilometer var passert. Høyre fot nekter. Neste stopp blir MR. Det begynner for alvor å gå opp for meg at dette kan bli langvarig og med mindre jeg vil miste både kondisjonen og styrken som er bygget opp gjennom løpingen så må "eplet" til pers.

Men hvordan holder man egentlig løpeform ved like om man ikke kan løpe? Foreløpig ser jeg for meg to aktiviteter som både er bra for beinstyrke og kondisjon og jeg kan ha en viss glede av:

1. Sykling
Sykling er det første forslaget som kommer opp, både fra fysioterapeut og andre, når det blir snakk om alternativ trening. På sykkelsetet får man vondt i baken, men tråkkingen gir liten belastning på foten samtidig som det bidrar til god blodgjennomstrømning som forhåpentligvis bidrar positivt til helbredelsesprosessen. Jeg har vært heldig å få låne en real sykkel og har i løpet av de siste fire dagene syklet tre turer på henholdsvis 40 (søndagstur), 26 (lunsjrunde) og 36 kilometer (grytidlig morgentur i dag). Det er uvant med flere enn syv gir og å sitte fast i pedalene igjen, men det er bare å tråkke på så blir jeg nok vant. Det er fint å sykle, men å sykle er absolutt ikke det samme som å løpe. Jeg tar meg i å savne å løpingen enda mer når jeg sykler fordi de fleste steder jeg sykler har jeg også løpt, og det føles rart å være på "feil" side av veien...

2. Roing
Pussig nok har jeg alltid hatt en dragning mot romaskiner, men jeg har aldri prøvd en. Nå er det dags! Ekstra pluss for romaskin i forhold til sykkel er at den gir svært god trening for hele kroppen. Jeg vurderer å kjøpe en brukt eller å finne veien til et treningssenter (helt sykt til meg å være). En brukt variant til hjemmebruk gir mulighet til å få med seg litt tv, eller til og med å ro utendørs (naboene får tenke hva de vil). Treningssenter-løsningen gir definitivt bedre maskiner med flere muligheter for styrkevariasjon og programmer enn jeg har råd til å kjøpe for hjemmebruk, men jeg sliter litt med å motivere meg for å trene innendørs på et senter. Må tenke litt på den. En dag eller to.

Med sykling og roing skal formen opprettholdes. Samtidig fortsetter jakten på flere alternative treningsformer som kanskje kan være akseptable å utøve i en begrenset periode. Forslag mottas med takk.
Desperate tider krever desperate handlinger. Har omsider tatt en bit.

Muligens blir det ikke flere kilometer for meg i disse dyrebare sommerukene - den aller beste tiden på året for løping. Det er en virkelig vond tanke. Men kanskje - kanskje - finner jeg en form for sødme også i den syrlige frukten som akkurat nå er eneste valg i en vanligvis så rikholdig fruktskål.

Janicke - Alt annet enn lettbent

23 kommentarer:

Jann sa...

Jeg anbefaler ellipsemaskin. Det er litt nærmere løpsbevegelsen enn sykling. Derfor synes jeg at jeg har fått bra utbytte av intervaller på ellipsemaskin. Kjører intervalltrening etter samme mal som når jeg løper.
Klarte å perse på maraton i fjor, selv om det ble 5-6uker uten løping de siste 4-5 månedene.
Lykke til!

lettbent sa...

Tusen takk for tips Jann! Har ikke tenkt på ellipsemaskin som et godt alternativ (henger igjen fra tv shop-reklamene antar jeg - det så ikke ut modellene utførte spesielt effektiv trening), men intervaller på ellipsemaskin må i grunn være veldig bra. Det skal jeg gjøre! Og ettersom det er helt uaktuelt å kjøpe en ellipsemaskin så får det vel bli treningssenter både for roing og ellipse da. Takk igjen.

(Og gratulerer med persen! Veldig motiverende å høre at det går an også når man har hatt skadeperioder.)

Lise B Noral sa...

Det er helt forferdelig med løpeforbud om våren og sommeren. Da jeg i slutten av april - etter en drøy måned uten løping - fikk løpeforbud i ytterligere seks uker, var det en skikkelig nedtur!! Men jeg bestemte meg ganske raskt for å snu på flisa: Tross alt er det jo om våren og sommeren at det faktisk er fint å sykle! Å være henvist til alternativ trening f. eks. sent om høsten, når det er for kaldt å sykle utendørs, er enda verre. Løping kan gjøres hele året - også i overgangssesongene (når det er vanskelig å få utført annen trening utendørs). Det er jo bare å sko seg riktig!

Jeg vet at dette er en mager trøst, for det er jo akkurat nå at det er så fantastisk flott å løpe, både på stier og veier. Ifølge en fysioterapeut jeg kjenner blir man sterk i hodet av skader.... God bedring og lykke til!

lettbent sa...

Hei Lise. Takk for positive tanker! Dette handler veldig mye om innstilling. Vi kan sette meg ned og bare sutre, ELLER vi kan ta grep for å gjøre returen til løping best mulig. Heldigvis opplever jeg ikke ren depping som et alternativ nå, selv om det har blitt litt av det også. Du har naturligvis rett mht syklingen. Vinteren ville slik sett vært en verre tid å bli skadet på. Fysioterapeuten har nok rett: På et eller annet vis kommer vi nok styrket ut av slike erfaringer. Håper du nå kan nyte løpingen - så kommer jeg etter. Snart. Håper jeg.

Eirik sa...

Min spådom er at du får mer og mer sansen for sykling og etterhvert har du fått dilla på triathlon...Uansett så kommer du tilbake i løpeskoene igjen med ny motivasjon og guts. Lykke til!

Ingalill. sa...

Trøstens ord:
Det er høsten (og tidlig vår) som er den beste løpetiden. Våren fikk du med deg og til høsten er du kurert. (Hjalp det?)
(Helt ærlig er sommeren min aller verste løpetid (eh), båre hålkevinter er verre.

Hva med svømming?
Ikke like bra for løpemusklatur som ellipse, men utover det supert for hele kroppen.

lettbent sa...

Hehe, kanskje det Erik. Jeg kunne godt tenke meg å finne større gleder i andre ting enn løpingen også - det ville gjort fallhøyden mindre i situasjoner som denne. Tilbake med ny motivasjon og guts er i alle fall en trygg spådom! (c:

lettbent sa...

Ingalill: Ja, jeg fikk i alle fall en fantastisk periode med nydelige turer alene og sammen med andre i skog og mark. Mange gode minner. Og forhåpentligvis får jeg i alle fall noen turer før sesongen er over.

Svømming er egentlig noe jeg kunne tenkt meg, men jeg er ikke så glad i å svømme for å svømme i sjøen (mange rare skapninger der), og jeg har i tillegg aversjon mot innendørs bassenger. Utendørs basseng finnes ikke i nærheten, og jeg kan ikke legge opp til lang transport til/fra trening. Det kommer ikke til å fungere... (jada, vet jeg er vanskelig). (c; Skal nok svømme også, men det blir ikke en fast aktivitet i programmet.

lirosa sa...

Sykling og roing er superbra. Tipper du greier å holde formen ved like. Mener egentlig at det er bra med variasjon, men når man begynner å samle løpekilometer har det lett for å gå på bekostning av andre aktiviteter. Tida strekker ikke til rett og slett. Heier uansett på deg, og riktig lykke til, du supre inspirasjonskilde:-)

Endorfinlykke sa...

Har oppriktig vondt av deg! Sånn uflaks også! Uff :(

Men har hørt flere skryte av ellipsemaskin, så av valget mellom onder er det kanskje ikke så dumt...?

Krysser fingre for at du snart ser bedring!

Kai Hugo Sørensen sa...

Jeg syklet en god del da jeg var så skadet at jeg ikke kunne løpe. Ikke fordi jeg likte det spesielt, men det var det enkleste. I tillegg fant jeg en lang, bratt motbakke, som jeg gikk opp så fort jeg kunne. Får god puls av det. Så hvis du klarer å gå, så kan jo det være et alternativ.

God bedring :)

Lise sa...

Gå oppover unnarennet på skibakken i raskt tempo😃 Pilates er gull styrketrening og litt alternativ mental ventil for "knotten"😉 DVD fra Pilates Room anbefales!

Siri sa...

Veldig, veldig kjipt!
Men, kanksje kommer det noe godt ut av det - ikke at du kan se slik på det nå da selvsagt.
Romaskin er bra, sykkel er bra, rulleski er farlig - og så har du ellipsa - som allerede er nevtn. Jeg har bodd på den i mine svangerskap. Det er selvsagt ikke det samme som å løpe, men jeg er enig i at det er temmelig tett på. Minus at man må på studio da. Hvis du kan kjøpe en å ha den på terrassen eller noe tror jeg sommeren blir okei:-)

Tvi tvi, this too shall pass.
:-)

Geir O sa...

God bedring, dette kommer du helt sikkert greit gjennom og blir noen erfaringer rikere :-) sykling og roing er fint det, ikke sikkert det er så dumt med litt alternativ trening innimellom selv når du ikke må.

lettbent sa...

Tusen takk for fine ord lirosa! (c: Vet jo egentlig at det er bra med variasjon, men kjærligheten til løpingen er for sterk. Nå får jeg i alle fall testet andre ting litt skikkelig, så får jeg ta en ny vurdering når jeg igjen kan løpe... Vi får se.

Marit: Uflaks ja, men så har jeg på tilsvarende vis hatt flaks i lange tider også. Skulle naturligvis helst vært dette foruten - savner løpingen mer intenst enn jeg hadde forventet (og jeg hadde forventet en del). Gleder meg til igjen til å løpe fritt - og gjerne en langtur med deg igjen. :cD

Kai Hugo: Ja, syklingen er enklest. Har syklet mer de siste dagene enn jeg vanligvis gjør i løpet av et år. Helt greit, men ikke noe mer. Gjør det for treningens skyld. Skal komme igjennom uten å være for mye svakere. Tusen takk for deling av egen erfaring, og god bedrings-ønske. (c:

lettbent sa...

Lise: Ja, å gå motbakker ville vært bra, men akkurat i motbakker irriteres tydeligvis foten. Pilates er bra. Lenge siden jeg gjorde det, men det var utrolig effektivt. Ikke på kondisjonen naturligvis, men ellers. Takk for tips! (c:

Siri: Heller mot samme konklusjon som deg på rulleski. Er ikke tøff nok verken for det eller for rulleskøyter tror jeg. Skummelt nok med sykkel (yes, skikkelig pingle). Vil bare føre til at jeg spenner meg og ikke får bra nok utbytte av treningen. Blir naturligvis vant etter hvert, men jeg har jo ikke tenkt til å holde på med alternativ idrett i lange tider (om jeg får bestemme selv liksom). Liker tanken på elipsemaskin på terrassen, hehe. Det ser muligens enda rarere ut enn romaskin hvor man tross alt holder seg lavt i terrenget. :cD Får vel ta turen på senter. Mulig jeg forsøker meg på det i helgen. Og JAAA, this too shall pass! Stå på du også!

Geir O. - Jeg er inne i en litt mer optimistisk fase (uten at jeg helt vet hvorfor) så ja, jeg begynner å tro at det kanskje kan komme noe godt ut av dette også. Oppdager det sikkert når jeg igjen kan løpe. (c;

Sigrid sa...

Hei! Jeg er en jente på snart 18 år som er veldig glad i å løpe. Jeg drømmer om å løpe maraton, og har lenge vurdert å melde meg på et halvmaraton. Likevel er jeg veldig redd og føler rett og slett at jeg ikke vil passe inn... Jeg er også veldig nervøs for at jeg kommer til å være for treg blant alle sprekingene. Jeg har aldri løpt fullt 21 km, men løper minst 1 mil sammenhengende i uka. Er det dumt å melde seg på? Har du eventuelt noen tips til hvordan jeg kan legge opp treningen for å øke distansen? Føler jeg har stagnert litt på 10 km.

Må også nevne at jeg blir kjempeinspirert av å lese bloggen din! Godt med etavbrekk fra alle rosabloggerne der ute! Stå på! :)

Anonym sa...

Hei, helped by my little friend google translate I have managed to read your blog. I am very sorry to read here that your injury it is still there and you can´t run for now. I wish you a fast and easy recovery. Rowing is a good way of keeping your shape ! http://www.concept2.com/ this guys have really good equipment and you can logg in and participate in competitions and all sort of things like that.

Astrid sa...

Å, så kjedelig, Janicke! Jeg føler med deg! Men det er ikke annet å gjøre enn å akseptere skjebnen og trene det man kan trene. Bare tenk på at jo flinkere du er til å holde deg unna løping nå, jo fortere går det!

Lykke lykke til, hold ut, og stor trøsteklem fra meg!

lettbent sa...

Hei Sigrid. Så bra at du har funnet løpegleden i ung alder og at du har drømmer om distanser! (c: Du skriver at du er redd for at du ikke vil passe inn - hva legger du i det. Min erfaring er at alle passer inn. Spesielt om man velger de litt større løpene hvor det er løpere i alle aldre og alle "hastigheter". Om det er noe du drømmer om vil jeg bare si "gjør det!". Jeg synes det var veldig skummelt å være med i løp de første gangene, tenkte at folk ville se på meg og tenke at jeg neppe ville være i stand til å løpe så fort som man (i mitt hode) burde kunne for å stille i løp. Slik er det absolutt IKKE. Løpere er i grunn en veldig hyggelig og inkluderende gjeng. (c:

Har du et spesielt halvmaraton i tankene? Gitt at du beregner nok tid til å trene deg opp synes jeg definitivt du skal melde deg på. Det finnes mengder av treningsprogrammer der ute. Selv har jeg fulgt Anders Szalkais program mot halvmaraton flere ganger (http://trana.marathon.se/dn-stockholm-halvmarathon-2014). Jeg liker hans blanding av økter. Programmet sikter mot Stockholm Halvmaraton, men jeg har bare justert datoene i forhold til det løpet jeg har skullet delta i. Grunnprogrammet er gratis, men ved å betale får man tilleggsinformasjon og videosnutter i tillegg. Du får vurdere om du synes det er verdt det. Og har du problemer med svensken og begreper så er det bare å spørre meg (c; Vel verdt å ta en titt på dette i alle fall. Men det finnes jo mengder av andre programmer også.

Dette blir jo en liten avhandling om jeg skal skrive alle tanker og råd, men still gjerne spørsmål, så svarer jeg etter beste evne (=basert på egen erfaring, det jeg har hørt og lest de senere årene).

Forøvrig kjempekoselig at du finner inspirasjon i bloggen min. (c: Tusen takk for det.

Til sist: Drømmer du om halvmaraton er det ingenting å lure på. Just do it! (c;

(Og så kan du jo se om full maraton-distanse fortsatt frister etter det. Ett steg av gangen. )

lettbent sa...

Mihai: Thank you! I've looked at those rowing machine. I would really like one (even when I can run again). Would be a good complimentary training form to running I believe. I'm planning to test running again today. It feels like something has changed in there. Very excited - and terrified!!

Astrid: Ja, dette har jo du mye erfaring med Astrid. Jeg kan jo egentlig ikke klage, men gjør det allikevel, hehe. Tre uker uten løping er ikke bra for min mentale helse... Sc: Håper på at vendepunktet er nådd... Tester foten forsiktig på mølla i dag. Smått optimistisk ettersom den kjennes annerledes ut nå. Fingers crossed!

Sigrid sa...

Tusen takk for svar! Ble bare enda mer motivert til å delta, så jeg tror faktisk jeg bare skal hoppe i det! Er litt usikker på hvilke halvmaraton jeg kan melde meg på da? Er det for sent å bli klar til oslo halvmaraton f.eks?
Skal se på Szalkais program! Har også planer om å ta kontakt med en personlig trener på treningssenteret jeg går og høre om de kanskje også kan ha noen tips.
Har allerede begynt å øke distansen min og er veldig motivert til å fortsette og klare dette! :-)

lettbent sa...

Så bra at du får lyst til å hoppe i det. Med grunnlaget du har er jeg ganske sikker på at du kan bygge deg opp til Oslo (halv)Maraton, gitt at du vet at du får trent gjennom sommeren. Det er ikke så mye som skal til. En gang i uka bør du ha en langtur som er litt lenger enn de vanlige turene dine. Begynn for eksempel med 12 km én uke, og så legger du på en kilometer på langturen hver uke/andre uke til du er oppe på ca to mil. Ikke gå for fort frem, da kan du fort løpe på deg skade. Får du løpt to mil (eventuelt 21 km) en gang eller to før løpet så får du selvtilliten du trenger på at du fikser distansen - men siste langtur bør du ta senest to uker før løpet.

Dette fikser du garantert helt fint, og har du mulighet til å få hjelp av en personlig trener er det jo gull verdt!

Hadde vært veldig gøy å høre hvordan det går videre med deg. Om du føler for å fortelle. Skriv gjerne her, eller på mail janicke@lettbent.no. Om du vil. Jeg synes det er givende og motiverende å få høre om slike historier. (c;