fredag 4. oktober 2013

The Chewbacca Experience

Prosjektene Fem før Førti og Lettbent - Sub 3:30 på maraton er avsluttet. Etter tre år med helårstrening, mye slit og moro, oppturer og nedturer, lange perioder med tvil - og omfattende dokumentasjon av det hele - ble bloggens andre og siste store mål nådd i Berlin sist helg. Det uunngåelige spørsmålet har kommet fra flere hold:

Hva nå?

Nedleggelse av bloggen er en naturlig avrunding. Jeg trenger ikke lenger bloggen for å motivere meg selv til å løpe, og jeg har nådd målene jeg satt. Etter oppnåelse av 3:30 har tanken, i alle fall delvis, vært å bare skulle hengi meg til koseløping uten tidsmål. Det blir neppe veldig motiverende eller spennende skriblerier av slikt.

Ja, nedleggelse av lettbent.no og ren komfortsoneløping ville vært en naturlig avslutning. Beklageligvis ser det imidlertid ut til at jeg har utviklet en kraftig avhengighet av hårete mål, jakten på store løpsopplevelser og av å dokumentere av det hele. Å ende på 456. plass av ca 9.000 damer i Berlin, og 107. plass i klasse W40 med drøyt 1.700 deltakere… - vel, det trigger. Hvem skulle trodd DET liksom.

Nye mål begynte å ta form allerede få sekunder etter lykkerusmålgangen. Sub 3:25 var en opplagt målsetning, men etterhvert som endorfinrusen kicket inn for alvor, og drømmetider ble diskutert med andre endorfin- og opplevelseshungrige løpekompiser, fikk målenes hår gro fritt. Og det er nettopp graden av behåring som har gitt navn til mitt nye prosjekt:

Lettbent II - Prosjekt Chewbacca
Jeg har opplagt ikke lært noen ting (eller er det nettopp det jeg har?) og offentliggjør herved mine nye, pelskledde mål:

MÅL 1 - Maraton
Target: 3:15
Strechtarget: 3:10
Frist: i løpet av 2015
Planlagte løp for måloppnåelse: Berlin Marathon

MÅL 2 - Mila sub 40
Target: Sub 40
Frist: i løpet av 2014
Planlagt løp for måloppnåelse: Muligens Karlstad Stadslopp eller Hytteplanmila

MÅL 3 - Halvmaraton
Target: 1:30
Stretchtarget: 1:25
Frist: i løpet av 2015
Planlagte løp for måloppnåelse: Ikke satt, muligens Haag
MÅL 4 - Verdensherredømme
Target: Å løpe alle World Marathon Majors - New York, Berlin. London, Boston, Chicago og Tokyo.
Frist: I løpet av 2015
Planlagte løp for måloppnåelse: Chicago 2014 og Tokyo 2015

Målene henger på greip. Klarer man maraton på 3:15 bør 10K sub 40 og 21K sub 1:30 nærmest gå av seg selv. Og strechtargetene er det de er; enda mer behårede enn hoved-target. Chewbacca i vinterpels. Mål fire handler egentlig bare om prioritering av tid og penger...

Hvordan tidsmålene skal nås, hva slags trening som skal legges til grunn, vet jeg ikke ennå. Det jeg vet er at jeg er moden for å finne ut hva denne kroppen kan få til. Jeg mener, er det overhodet mulig for en helt ordinær dame - uten mer enn et helt gjennomsnittlig løpetalent, et stykke unna optimal løpskropp, som atpåtil kom sent i gang med løping - å løpe maraton på tre timer og femten minutter? Er dette oppnåelige drømmemål, eller er det bare overambisiøst vås utviklet under sterk endorfinrus? Kanskje er det like mye et eksperiment som et prosjekt…
Lettbent 2 "Chewbacca" - mest et eksperiment?

Jeg er klar over at treningen må skjerpes. Det kommer til å bli veldig tøft, mye hardt arbeid og en god del nedturer. Forhåpentligvis blir det også en og annen opptur og mye moro. For selv om treningen skal tas mer seriøst skal løpegleden opprettholdes. Jeg kommer fortsatt til å løpe med håret løst fordi det gir en herlig frihetsfølelse, og i skjørt og kjoler fordi jeg synes det er gøy.

Og så håper jeg en dag å få kjenne på denne følelsen igjen:
Endelig "lettbent" - og forholdsvis blid - på vei inn mot ny pers.

Bloggen fanger - Prosjekt Chewbacca er herved iverksatt!

(skal bare restituere litt først)

Janicke

22 kommentarer:

Anonym sa...

Gratulerer med sterk måloppnåelse i Berlin! Dine nye mål ser akkurat passe hårete ut til at du kan klare dem på en god dag med tilstrekkelig trening.

Selv er jeg på jakt etter et nytt mål etter at jeg nådde drømmemålet om sub 3 i Berlin. På en måte litt synd at jeg nådde det allerede i min andre mara, for nå er jeg litt i vakuum mht mål. Jeg kan alltids ha sub 40 på 10k som nytt mål, men det er ikke akkurat så hårete. Som den aldrende mann jeg er, er ambisjonen at summen av hår på hodet og på målet skal holde seg konstant over tid. Derfor må jeg finne stadig mer hårete mål ;-). Neste mara er Boston, men der har jeg lyst til å bare nyte stemningen og ikke prøve å sette PB. Og f eks sub 2:55 er litt kjedelig - dessuten høres det fryktelig slitsomt ut! Forslag til mål tas derfor i mot med takk!

Hilsen
Øistein Røisland

Anonym sa...

Fine mål, Janicke! Fint bloggen fortsetter å leve også.

Anonym sa...

YES! Vær så snill og hold bloggen i gang! Jeg har nettopp besluttet å nå følgende mål ila livet: å gjennomføre et maraton. Og jeg har virkelig null løpserfaring... Har vært litt usikker og ambivalent til det hele... Så det å lese dette innlegget gjorde at jeg går for det! TAKK :):):) varm klem fra Linda

lettbent sa...

Tusen takk Øistein og gratulerer med knalltid selv!! Jeg er jo langt unna de virkelig gode, men det er det som er så fint med løping - som glad mosjonist konkurrerer man (i all hovedsak) bare mot seg selv. At du klarte ditt mål allerede på andre forsøk betyr jo at du er i rimelig god form og kan bygge riktig så hårete mål... Spesielt dersom det virkelig burde være sammenheng mellom hodehår og målenes behåringsgrad. Men da burde egentlig jeg ha forholdsvis hårfrie mål - har jo relativt mye hår... (c; Så kult at også du skal til Boston. Da vet jeg i alle fall om tre norske. Gleder meg til å gjøre et nytt forsøk der - forhåpentligvis helt bombefritt også. Synes absolutt du skal nyte det løpet - det er tøffere enn man skulle tro (eller jeg hadde bare en riktig dårlig dag) - men utover det ville jeg nok i god Chewbacca-stil satt 2:50 som mål på maraton om jeg var deg. Sub 40 på 10K høres litt for "lett" ut for deg. Man skal kjempe litt for målene sine. (c; Gøy å høre hva du bestemmer deg for...

Frode: Takker! (c:

Linda: TAKK Linda. Den tilbakemeldingen bidrar til å konkludere med at det er riktig valg å la bloggen leve videre. SÅ kult at du har satt deg maraton som mål. Uansett hvordan veien dit, og selve maratonløpet blir, så gjør det noe med deg. Om du er helt uten løpserfaring ville jeg planlagt over lang horisont for å minimere faren for skader. Og så vil jeg anbefale å legge en plan med klare mål (og delmål), gjerne med en kort beskrivelse til deg selv om hvorfor du har lyst til dette. Tilknytning til målene er viktig for å holde det gående over lang tid. For min del er det nå Berlin Maraton-innlegget som skal leses hver gang hukommelsen svikter og jeg begynner å lure på om jeg egentlig orker å kjempe mot mine hårete mål. Om jeg gjennom bloggen kan motivere deg fremover mot en maraton så er det kjempestas! Takk igjen og varm klem tilbake! (c:

Tim sa...

Kjør på Chewbacca :)
Mål er til for å ha noe jobbe i mot, uten mål blir det bare ørkenvandring i sikk sakk, det er jo ikke moro!
Skal følge med !

Anne-Brit sa...

Så bra at du står på videre! Jeg grunner også på et mål som er hårete, men samtidig realistisk for meg på mitt nivå. Forresten ser løpekjolen skikkelig herlig ut, vurderer å skaffe meg den til neste år!

lettbent sa...

Tim: Will do! (c: Gode poenger - akkurat som jeg ser det. Fint å ha en skikkelig plan nå.

Anne-Brit: Hårete mål bør ha en dose realisme, ellers blir det ikke moro - spennende med ditt mål også. Blir det blottlegging av det på bloggen din? Og løpekjolen: løp og kjøp (hehe). Håper den kommer i flere mønstre etterhvert. Jeg er i alle fall veldig klar for mer kjoleløping.

Unknown sa...

He-he, kjenner meg igjen i det du skriver. Mine tidsmål har ikke vært så gode som dine, men jeg har like fullt oppnådd dem alle sammen nå, og merker at min opprinnelige plan om "koseløping" etter måloppnåelse ikke virker så forlokkende likevel. Jeg er veldig glad for at du fortsetter med bloggen din - du er virkelig en inspirasjon for en moden dame som meg - og mange andre løpere! Lykke til med dine hårete mål, det blir spennende å følge med!

Tone sa...

Nok en gang gratulerer med imponerende løp i Berlin. Du er vanvittig sterk, Janicke! BRA du fortsetter både med blogg og med nye hårete mål! Uten mål blir det jo ingen mening:) Blir gøy å følge! Klem

ultrafrykholm sa...

Gratulerer med et strålende løp. Morsomt å lese bloggen din :-)

lettbent sa...

Sigrunn: Jeg tror nok vi løpere er ganske like på en del områder ja. (c: Flott å ha nådd alle mål - blir det nye? Koseløping er fint av og til, men det gir ikke nok "i det lange løp". I alle fall ikke for oss smått målbevisste. Hyggelig om du følger med videre, og kommer med innspill og kommentarer (c:

Tone: Tusen takk Tone! Og det går jo ikke å stoppe nå. Livet hadde blitt en god del fattigere uten både hårete mål og blogg. Håper at du har fått fordøyd litt og vurderer nye maratoneventyr etter hvert.

Geir: Tusen takk - veldig hyggelig! (c:

Unknown sa...

Hehe, aldri i livet om du IKKE hadde satt deg nye mål etter Berlin, for det ville IKKE vært deg i det hele tatt:-)). Vi har egentlig ganske like mål, bortsett fra "det store utland", slike globale mål og ambisjoner nås neppe før jeg arver en "rik onkel i Amerika!!
Sterk i troen på at SUB 40 nås på (Hygge-!)Hytteplanmila neste helg!
GO Chewbacca!!!

Anonym sa...

Utrolig kult at du fortsetter med bloggen, livet hadde ikke blitt det samme igjen om det ikke fantes noe lettbent blogg ;-) og jeg liker dine nye mål :-) Hva sa Muhammed Ali igjen: "Impossible is nothing". Per Christian

lettbent sa...

Christoffer: Jaja, skjønner at jeg skriver såpass mye at andre nesten kjenner meg bedre enn jeg selv, hehe. Men jeg trodde nok ikke helt på det med å ikke ha mål å sikte mot. Verdensherredømmeprosjektet får nok litt hjelp gjennom jobb - stiller jo gladelig som reiseleder på turer hvor løpsdeltakelse er mulig. Og Boston blir neste års store familieferie (veldig snill familie!). Har ikke troen på sub 40 helt ennå, men går naturligvis for pers på Hytteplan. Forberedt på at det blir vondt...men mye rundt Chewbacca kommer til å bli vondt - og det har jeg valgt. Ses på Hytteplan (i SkiLøpet-trøye)!!

Per Christian: Hehe, det var veldig snilt sagt (skrevet) da. Takk! Impossible IS nothing - i alle fall inntil man har gjort et hederlig forsøk. (c: Stå på!

ania sa...

Jeg må si ble litt engstelig når jeg begynte ¨løse..skulle du liksomt slutte... heldigvis det er ikke deg. 3;15 skikkelig hårete mål men hvis det er noen som kan klare det så er det deg. De 6 marathon magers er også min drøm, men siden jeg løper såååå langsomt må jeg kjøpe meg i alle løpene og da blir det dyrt. Må nok jobbe enda mer (for penger) og trene enda mer. Tokyo er også på planen for meg 2015? kanskje skal jeg henge meg på deg? Lykke til og jeg skal fortsatt følge med

Tone Yvonne sa...

SÅ moro, oppløftende og inspirerende lesning :D

Dette er jo noe man blir avhengig av. Har aldri forstått de som lager ett mål, gjennomfører og ferdg! Prosessen er jo hovedbiten i det hele, i allefall for meg.

Du har jo vært i prossess lenge, så håpet veldig på at det kanskje kom noen nye mål - Og det gjorde det, Hurra!! Skrvingen har du helt klart dreisen på, den er definitivt "lettbent" med god flyt, snert og humør!

Jeg er imponert over hvor modig du er som setter dem opp i svart og hvitt. Det er jo enormt forpliktene og presset kjennes vel tidvis?

Jeg har stille mål og drømmer, må liksom teste ut litt før jeg tør å feste bokstavene til undelaget. Likevel, når andre tør, så tør man mere selv også. Så takk for at du villig deler!

Ønsker deg en flott (løpe)helg :0)

Tone Yvonne

Unknown sa...

Hei Jannicke! Det blir spennende å følge deg mot nye mål, og jeg har funnet ut at jeg må sette noen nye for meg selv også:-) Mine nye mål for 2014 blir derfor følgende: 10 km under 48 min, halvmaraton under 1.45 og maraton under 3.45. Jeg er nok litt mer pysete enn deg når det gjelder målsettinger...Ha en flott helg! Sola skinner og skogen kaller :-)

Arlina Andersen sa...

For en fantastisk inspirerende blogg! Synd at jeg har bare funnet det nå da... Men med en 10K og halvmarathon på lista neste år har jeg nå forpliktet meg å komme ut av komfortsonen min (etter altfor mange år uten løpe-mål)! Håper du fortsetter med bloggen - det er mye inspirasjon å hente der og det har vært morsom lesing for en annen løpegæren mamma :-)

lettbent sa...

Ania: Selvfølgelig kan jeg ikke slutte. Jeg er FOR glad både i å ha mål, løpe og skrive. JAAA, bli med til Tokyo 2015! Det blir definitivt et eventyr. :cD

Tone Yvonne: Det ER virkelig ikke bare bare å legge målene sine på bloggen. Tidvis føles presset veldig sterkt, og ikke alltid positivt. Man har jo sine mørkere perioder, hvor selvtilliten virkelig ligger nede for telling, og da hender det jeg irriterer meg over at jeg alltid går så høyt ut. Men ettersom presset stort sett har positiv effekt, og jeg vet jo at i den store sammenheng er det ikke spesielt viktig, så fortsetter jeg med offentliggjøringen. (c; Det er absolutt ikke nødvendig å dele målene sine bredt, men de føles gjerne mer "bindende" om man deler dem med noen. Og da helst noen som er villige til å støtte - og pushe når det er nødvendig. Sett deg mål, beskriv dem - og hvorfor du vil nå dem (helst skriftlig og kjør i gang! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Jeg setter veldig stor pris på det. (c: Ha en riktig god (løpe)helg du også!!

lettbent sa...

Sigrunn: Jeg synes du har satt deg supre mål, både at de er på flere distanser og helt konkrete (ikke bare "bli raskere"). Om du har satt dem lavt så er de lettere å nå - noe som kanskje på sikt trigger deg til å sikte høyere. Det skal jo også være realisme knyttet til hvor mye man er villig til å investere i å nå målene. Mine mål er kanskje hårete, men jeg har tro på at de kan nås. Og det er viktig. Høsten er fantastisk for løping - det er bare å nyte fargene og den friske luften i fulle drag! Ha en riktig god helg videre.

Arlina: Tusen takk!! (c: Bloggingen fortsetter definitivt, og om det kan bidra til å motivere deg mot mål neste år så er jo DET motiverende for meg. (c; Komfortsonen er komfortabel, men å bevege seg ut av den kan by på virkelig store følelser og opplevelser. God helg videre! (c:

lettbent sa...

Sigrunn: Jeg synes du har satt deg supre mål, både at de er på flere distanser og helt konkrete (ikke bare "bli raskere"). Om du har satt dem lavt så er de lettere å nå - noe som kanskje på sikt trigger deg til å sikte høyere. Det skal jo også være realisme knyttet til hvor mye man er villig til å investere i å nå målene. Mine mål er kanskje hårete, men jeg har tro på at de kan nås. Og det er viktig. Høsten er fantastisk for løping - det er bare å nyte fargene og den friske luften i fulle drag! Ha en riktig god helg videre.

Arlina: Tusen takk!! (c: Bloggingen fortsetter definitivt, og om det kan bidra til å motivere deg mot mål neste år så er jo DET motiverende for meg. (c; Komfortsonen er komfortabel, men å bevege seg ut av den kan by på virkelig store følelser og opplevelser. God helg videre! (c:

Stianlo sa...

Godt du fortsetter og øker målene. Det er rart hvor fort man egentlig setter nye mål til seg selv :o)
Med hard jobbing og fokus så kommer du til å klare dette!

Berlin var magisk så håper på plass neste år, det er virkelig plassen for å sette pers.

Lykke til!!