torsdag 9. mai 2013

Maraton sub 3:30. Nå eller aldri!

Ja, okay - greit! Nå setter jeg tennene dypt inn i det så mye omtalte eplet, enten det er surt eller søtt. Totusenogtretten er det avgjørende året! Kommer jeg ikke under tre timer og tretti minutter på maraton i år så skal jeg høvle vekk alt av konkurranseinstinkt og bare koseløpe. Totalt hengi meg til komfortsonens bekymringsløse tilværelse, og la alle fordums tanker om forbedring av bestetider sige inn i glemselens evige skyggedal.

Det virker kanskje brutalt, men det er tross alt bedre å fjerne plasteret med et raskt røsk enn langtrukken lirking. Ved å gå for et velutprøvd og tøft treningsprogram med fokus på fart frem til Berlin Marathon i september, vil det komme for en dag om jeg i det hele tatt har det i meg. Det er ikke til å unngå at man av og til undrer litt på om taket er nådd. Hva om mitt genetiske potensiale, i denne alder, er hit og ikke lenger? Like greit å finne ut av det nå.
Mariusobakkofobi.

Marius Bakken! Navnet er så tett forbundet med fryktede intervaller at jeg blir kald bare jeg hører, leser eller tenker på det. Men frykten skal rives opp med roten, for gjennom korte og lange intervaller flere ganger i uken skal jeg få klarhet.

Det er ikke første gang intensivering av intervalltrening har kommet opp som løsning på sub 3:30-floken. Denne gangen blir det imidlertid lettere å gjennomføre ettersom to medløpere skal kjøre det samme programmet frem mot Berlin. Den ene har allerede fulgt programmet og oppnådd en strålende maraton-bestetid. Den andre er like sugen på sub'ing på både mila og maraton som meg. Det er vanskeligere å feige ut når disse kara er der og pusher.
Determination. Lettbent style.

Viljen er der. Så får vi se da. Anders Szalkai og Grete Waitz har fått meg hit, som forsåvidt er lenger enn jeg trodde jeg kunne klare. Kan Marius Bakken hjelpe meg over den siste kneika? Er det i 2013 jeg omsider blir "Lettbent"?

Tiden vil vise.

Janicke

19 kommentarer:

Ane Rose sa...

Tøft! Lykke til:-)

Anonym sa...

Du er langt fra ditt potensial. Du har en ung treningsalder i forhold til ditt nivå og den mengden du er på nå. Du har bare løpt noen få maraton noen veldig få år. Men det kan godt være lurt at du "slipper" mål om 3.30. Uansett dersom du holder i nærheten av den mengden jeg ser på høyremenyen din nå, så løper du om noen år på 3.15. (jeg er noen år eldre enn deg og har løpt 20 maraton, og har etterhvert snakket med ganske mange andre som kan litt om maraton.)

Anonym sa...

Hei!

Er imponert over halvmaratontiden din (mila). Med de tidene der må jo både 3.20 og 3.10 lett være innen rekkevidde. Jeg har pers på 3.24, mens pers på halv er 1.38.30 og på milen er persen min 45.30.
Skulle gjerne hatt farten din!

Espen sa...

Jeg hadde justert målet mitt til 3:20 hadde jeg vært deg. Så gått ut I den farta, sprukket litt siste halvdel og vips kommet under 3:30 alikevel =)

Min erfaring er at beina blir blytunge uansett de siste 10km.

Trondinge sa...

Hvis du er god nok for 3.30 vil du garantert klare det hvis du ikke åpner hardere enn akkurat 3.30 fart. De sekundene du løper fortere i starten taper du med minutter på slutten, med mindre du er god nok for en del bedre enn 3.30.

Erik sa...

Jeg er sikker på at du har veldig gode sjanser på å klare sub 3:30. Hvis det mot formodning ikke går, så bare glem å innbille oss at du kommer til å søke til "komfortsonens bekymringsløse tilværelse" ;). Det er nemlig ikke slik det funker. Min gjetning er at du allerede tre timer etter et mislykket forsøk vil søke etter hva du kan gjøre bedre og tenke neste gang..... Hadde du trives i komfortsonen, ville du vært der for lenge siden!! Tror det ser slik vi løpere er skrudd sammen enten vi liker det eller ikke.

lettbent sa...

Mocha Rose: Ja, dette blir tøft. Takk! (c:

Anonym: Dette var positiv lesning. Håper du har rett. Har også tenkt at mer erfaring vil hjelpe, og at desto lenger jeg trener mye, desto større er sjansen for å bli god nok - og også "ha dagen". Veldig bra med 20 maraton! (c:

Anonym II: Det jeg liker med Marius Bakkens program er at han bygger en opp distanse for distanse. Første del er 5km-spesifikk, deretter er det 10km-rettet og så opp til maraton. På denne måten blir man god på alle distansene. Det burde jo gi mulighet for persing. Når det er sagt så er jeg veldig, veldig glad for de tidene jeg har klart. Men mye vil ha mer... (c;

Espen: JA, det har jeg også tenkt. Tror en del av dette er mentalt. Jeg skal trene mer fart, og så skal målet settes til ... 3:18:39 - for eksempel.

Trondinge: Jeg tror egentlig jeg er god nok for 3:30. Boston var var ikke stedet å gjøre det, blant annet på grunn av stort søvnunderskudd. Burde ha holdt meg til planen om å kose meg hele veien. Hadde antakelig kommet raskere i mål på den måten. Akkurat som du skriver koster den økte farten i starten veldig mye på slutten.

Erik: Hehe, det er nok fare for at du har rett. Prøver vel egentlig bare å lure meg selv så jeg skal holde fokus mot Berlin. Gjennomskuet. (c;

Heming Leira sa...

Nei beina trenger faktisk ikke bli blytunge på slutten. En jevn maraton hvor begge halvparter går så godt som like fort er høyst sannsynlig den rakseste vei til målet. Jeg løp Stockholm Marathon 2 ganger og den andre gangen løp jeg kanskje mitt beste maratonløp noensinne, ihvertfall i forhold til formen (det var langt fra det reaskeste) Da opplevde jeg at jeg var råsterk på slutten å løp forbi masse folk de siste kilometrene ( i virkligheten løp jeg nok ikke noe fortere enn første halvdel, men de jeg løp forbi løp definitivt saktere på den siste halvdelen) Du blir skikkelig inspirert når du holder farten oppe den andre halvdelen bl.a. fordi de fleste løper saktere da. I det løpet løp jeg den letteste første 10km jeg noensinne har løpt, ja jeg hadde nesten ikke brukt krefter i det hele tatt. Fokusert som bare F.

Siri Emilie sa...

Så gøy å lese at du også skal prøve treningsprogrammet til Marius Bakken! Jeg er på min 11 uke på det programmet og er til nå veldig fornøyd. Blir spennende å se hva resultatet blir på min første maraton som går av stabelen i Tromsø i juni. Målet er sub 4, men håper rett og slett på å gjennomføre uten alt for store traumer - og ha lyst til å løpe mange flere maraton etterpå:)

Gleder meg til oppdateringer om deg og MB treningen. Lykke til, du klarer sub 3.30 -er overbevist :)

Marius Bakken sa...

Hei Janicke,

Jeg så du hadde linket opp til siden min - og leste innlegget.

Jeg håper du kommer til å trives med opplegget, intervalløktene er krevende men det er en STOR forskjell på den kontrollen rammeverken i 100 dagersplanen gir på slike økter sammenlignet med å kun gjøre slike uten et system rundt det. Så det går nok fint ;)

Husk å løp helt rolig på de rolige øktene, som jeg skriver endel om. Og hvis du ønsker å legge inn noen ekstra økter i uken for å få litt mer mengde (noen liker det), så er det bare å legge til 1-2 30-50 minutters rolige turer til sub 3:30 planen.

Jeg ønsker deg all lykke til!

mvh
Marius Bakken

lettbent sa...

Ojda - det var jo uventet og inspirerende besøk på bloggen. (c: Tusen takk for nyttig informasjon. Veldig bra at det er ok å legge til rolige turer i tillegg til program-øktene for mengde. Jeg har stor tro på opplegget og skal nok bli kvitt intervallfrykten min en gang for alle. Det blir veldig bra å sette igang! (c:

lettbent sa...

Heming: Jeg tror nok også det er riktigste vei for min del. Hadde samme erfaring som deg i Stockholm og til dels også i Oslo. Tok det med ro i starten og fikk gleden av å løpe forbi "alle" fra 30 km og inn. I Oslo økte jeg ikke farten engang, men hadde nok krefter da de andre virkelig begynte å slite. Helt FANTASTISK følelse! (c: Løpskollega Stig (som hadde fulgt Marius Bakkens program) løp på den måten i Wien også. La seg på det tempoet han måtte holde for å klare målet, men hadde masse krefter og kunne dra på etterhvert og tok en fantastisk pers.
DET er drømmeopplevelsen. (c:

Siri Emilie: Så gøy at du følger programmet - og godt å høre at du er fornøyd. Jeg er overbevist at det er rett vei å gå for meg nå. Veldig spennende med den første maraton! Håper du får deg en god opplevelse, det er MYE viktigere enn tiden det første løpet. I alle fall når du har ambisjoner om å fortsette å løpe maraton. Lykke til videre med forberedelsene!

Trudes trening sa...

Blir spennende å følge med deg fram mot Berlin. Er ikke i tvil om at intervaller må til for å øke farten:-) Masse lykke til:-) Rart å være i en slik "in between" fase som nå, mellom to maraton, har bestemt meg for å ha pause, dvs løpe på lykke og fromme 50-60 km i uka fram til 15. juni, da starter oppkjøringa til New York.

Erik sa...

Er også spent på dine erfaringer med Marius Bakken. Tenkte jeg skulle kjøre Stockholm på gamlemåten og så vurdere den Bakkenske metode for variasjon. Synes for øvrig tegningene på siste blogginnlegget var helt herlige!!

Anonym sa...

Hei

Du har en flott og inspirerende blogg. Bakkens program er veldig motiverende og detaljert. Er sikker på at du vil klare sub 3.30 i Berlin med dette programmet. Jeg fulgte det selv i vinter og klarte 3.29 på første forsøk. Likte spesielt godt intervallene fordi han legger opp til hyppig variasjon av hastigheten. Det vanskeligste var utrolig nok det å løpe sakte nok på langturene. Heier på deg. Lykke til!

lettbent sa...

Trude: In between er veldig rart. Har noen uker jeg løper litt "på måfå" nå selv før Bakken-programmet igangsettes for fullt. Litt deilig også da. New York er så kult! Det blir en spennende høst! (c:

Erik: Jeg er overbevist om at variasjon er lurt. Lærer enda mer både om trening og seg selv på den måten. Takk for tegne-ros, blir alltfor lite tegning kjenner jeg, hehe. Lykke til i Stockholm! Håper været blir litt bedre enn i fjor (skal ikke stort til), og at du får en super maratonopplevelse!

Anonym: Tusen takk! (c: Dette høres veldig lovende ut. Dette med å løpe sakte nok kan virkelig være en utfordring. Håper med dette programmet å bli flinkere til å skille på harde og "lette" økter - dermed mindre lapskaus. Takk for at du fortalte om din erfaring med programmet. Gjør meg enda mer overbevist om at dette er riktig grep. (c:

ania sa...

Har litt lignende tanker ang maraton resultatet. Klarer jeg ikke å komme under 3:50 så er det ingen vits å prøve mer! Men du skal da ikke slutte å konkurere for det. Marius Bakken har fåt mange til imporende resultater. Selv liker jeg intervaller, men jeg har ikke prøvd Grete Waitz ennå og har startet med denne før Berlin, så hvis det ikke funker skal jeg prøve en gang til mer Bakken i bakken...;)

Lykke til

Øyvind sa...

Hei,
Av det jeg leser på bloggen har jeg vanskelig for å se at du ikke skal klare under 3:30 hvis du bare vil det nok ;-). Med ditt grunnlag ville jeg vurdert 3:15-planen til Bakken og brukt puls for intensitetskontroll.

Selv er jeg i ferd med å avslutte 3:30-programmet hans og skal debutere i Tromsø neste uke. Det har vært en bratt læringskurve og jeg har lært mye om å kontrollere intensitet. Alt i alt veldig fornøyd med programmet.

Benytter anledningen til å takke for en god og motiverende blogg. Det er hyggelig å være innom her med jevne mellomrom.

Lykke til videre!

lettbent sa...

Øyvind: Takk for tilbakemelding/innspill - og bloggros! (c:
Halvannet minutt raskere på 42,2 km burde være mulig. Jeg håper det er litt mer å hente enn det også. Har også fra andre blitt anbefalt å gå for 3:15-programmet, så det kommer jeg til å gjøre. Skal løsrive meg fra 3:30 og gå for 3:19 eller noe. Mistenker at dette har blitt en mental greie - i tillegg til at det naturligvis er fysisk utfordrende også.

Regner med å lære mye underveis med nytt program, slik du har gjort også. Starter MB-programmet fra i morgen.

Lykke til i Tromsø. Du har antakelig gjort forarbeidet som trengs, så er det bare håpe dagen klaffer også - maraton er maraton... (c: