fredag 22. februar 2013

Sub 40 på mila

I går var det som om noen - antakelig jeg selv - slo på et lys i en mørk avkrok av hjernen. Det vil si, det var ikke helt mørkt der. Mer som opplyst av et lysstoffrør som synger på det aller siste verset. Iskaldt flakkende og fryktelig irriterende.

Lyset ble tent under en distanseøkt på 16 kilometer som også skulle omfatte seks drag på 60 sekunder med 30 sekunders rolig jogg mellom. Det var kjølig, men solen skinte og tidvis kjente jeg lykkelig at det var litt varme i den.

Tankene fløy fritt og penset etterhvert inn på årets løpssesong og målene som er satt. Det absolutt mest hårete målet er å skulle løpe mila på under førti minutter. Under fire minutter på kilometeren i ti kilometer er heftig. Det kommer til å bli fryktelig vondt. Minnene fra Hytteplan 2011 kom tilbake. Det er...umulig? Mens jeg beveget meg fremover i behagelig komfortsone-tempo innså jeg at troen på måloppnåelse lå på nano-nivå.

Hvorfor tror jeg ikke på det? Er jeg for gammel? Tøys, det er da mange i min aldersklasse som klarer det. Er jeg for tung? Tja, antakelig litt å hente der, men jeg vet egentlig veldig godt hva som er den viktigste forklaringen.

I forbindelse med gårsdagens Ukas forsprang snakket vi i redaksjonen om at milløp muligens er tøffere enn lengre løp. En mil er fort unnagjort om man sammenligner med maraton, men det er ekstremt når det står på. Redaksjonskollega Frode (Klevstul) fortalte at han hadde trent mye i overfart det året han fikset sub 40. Han hadde løpt så mye i høyt tempo at sub 40-tempoet ikke føltes så fort lenger.

Overfart. Trene i høyere tempo enn det som må holdes for å nå målet. Vel, det er jo ikke noe nytt. Jeg har skrevet det her på bloggen og kommentert det i mang en treningsdiskusjon: Kvalitetstrening, tøffe intervaller, tempo, fartslek og bakker, må få større plass i treningsprogrammet. Den må i tillegg utføres med større dedikasjon. Mer guts!
Tredemøllejukselapp.

På dette punktet i tankerekka hadde jeg kommet til "griserumpa", en lang svingete motbakke som jeg hadde bestemt meg for å kjøre dragene i. Ved å ta dem i bakken hadde jeg tenkt at jeg ikke behøvde å kjøre så hardt... Himmel og hav! Hvordan skal jeg nå målene om jeg lurer meg selv på den måten? Sub 40 kommer ikke gjennom komforttrening og flaks!

- Grrrreitttt, tenkte jeg (!). Let's do this!
(man får alltid større effekt når man snakker hardt til seg selv på engelsk)

Seks intervaller á 60 sekunder i motbakke. På nummer fem og seks forsøkte beina å nekte og måtte tvinges i gang. De siste meterne av det aller siste draget var jeg nesten kvalm. Nesten kvalm og veldig, veldig glad; Jeg har ALDRI klart å presse meg kvalmende hardt på trening før! Yiiihaaa!

De slitne lysstoffrøret er byttet ut; I år skal det løpes fort. Sub-40-fort.

Janicke

12 kommentarer:

Trudes trening sa...

Hvis dette funker, ovefører jeg samme opplegg for å nå sub45...:-) Lykke til, under 40 min på 10 km, da begynner det å gå "kvalmende" fort:-)

Anonym sa...

Supert å høre Janicke. Sub 40 på deg og Siri i løpet av 2013!

Ståle sa...

Å jeg har fått ertet på meg en kompis på raskeste 10km, så mulig jeg "drar" noen tips her ;-) Gamlemann skal løpe om kapp med ungdommen....

Einar Cyvin sa...

Sub 40 er vondt, men oppnåelig. Jeg har sterk tro på bakkeintervaller og 3000-metere i femkilometersfart (3:50 for å nå sub 40). Gjerne på tredemølle. Lykke til. :-)Hvis jeg kommer i gang kommer jeg til å ha samme mål i årets Sentrumsløp. Løp på 40:39 i fjor delvis p.g.a. feil kilometermerking.

lettbent sa...

Trude: Jeg tror det skal funke. Utfordringen blir nok å være tøff nok med meg selv. Det er litt morsomt egentlig at vi for en hver pris skal under disse runde tallene. Sub 40. Sub 45. Under timen etc. Men det er jo sånn. Kommer ikke til å være like fornøyd med 40:01 som med 39:59, hehe.

Frode: Ja, dette blir spennende! Hadde jo håpet å ta denne i fjor, men løp ingen 10-km løp. Tror ikke jeg hadde fikset det om jeg hadde vært med på Hytteplan heller. Men i år!! (c:

lettbent sa...

Ståle: Veddemål er farlige sånn, hehe. Har et med en i SkiLøperne også. Han var farlig nær på sentrumsløpet i fjor, men ingen av oss har gjort seg fortjent til champis-flasken som står på spill foreløpig. (c: Lykke til!!

Einar: Ja, jeg tror du har rett. Alle disse vonde øktene (som føles helt fantastiske etter man er ferdig med dem) må til. Når du var så nære på sentrumsløpet i fjor tar du den nok i år! Ikke mange sekundene raskere pr km du må fikse. Det blir spennende! (c:

Jeg får nok satse på hytteplan. Sentrumsløpet ligger bare to uker etter Boston, så det spørs om jeg er klar da.

Anna sa...

You can do it! (Jeg personlig må slutte å ha sånn respekt for de kilometertidene. Selvsagt med en dæsh selvrealisme...;-)

Unknown sa...

Det er klart du skal løpe sub 40. Du har alle forutsetninger for å klare det!

lettbent sa...

Anna: Denne frykten for kilometertider...kjenner den så godt. Nogenlunde realistisk skal man være, men man må ikke sabotere seg selv med å tenke "denne farten klarer jeg aldri å holde helt inn" - slik som jeg ved mange anledninger har gjort. En ting er på løp, men man må i alle fall våge litt ekstra på trening. La 2013 bli året hvor vi blir litt tøffere i så måte (c;

Siri: Takk. Det ER mulig og jeg SKAL gjøre det. Akkurat som du også fikser dette i år.

ania sa...

Janicke!!! Jeg vet at du klarer det. Anatgelvis må det helt annet tilnærming til sub 40 på mila enn til maraton og 50km løp (gratulerer for et fantastisk løp forresten). Jeg hater 10km, da må man gi alt hele veien og det blir lenge med å anstrenge seg så mye. Som unskyldning sier jeg også at jeg er for gammel, for tung, har ikke teknikk og ikke genetisk bygt for dette. Du imidlertid klarer det sikkert for vi bare se om det blir i år.

Espen sa...

Karlstad Stadslopp er plassen å løpe fort på 10km. Dit reiser mange mange nordmenn hvert år. Går i juni en gang.

10km er vanskelig og sub40 er fort. Det er vel derfor jeg løper mest halvmaraton/maraton fordi det er så mye mer komfy enn 3,5 og 10km.

Når det er sagt, mitt inntrykk utifra meg selv og andre som har vært på sub40 jakt er at det er lettere å løpe sub1:30 på halv enn sub40 på 10km.

Det betyr - at når du lykkes med sub40 - så vil du mest sannsynlig enkelt subbe 1:30 på halv også =) Eller du vil subbe 1:30 på vei mot sub40.

Gleder meg til å følge med på utviklingen i 2013! YOU CAN DO IT!

lettbent sa...

Ania: Takk for tilliten! (c; Det er nok et annet fokus for å nå dette målet ja. 10 km er og blir vondt om man vil løpe fort - men jeg SKAL fikse det. Du hadde nok fikset det du også, men man må jo ha lyst, ellers er det nok ganske håpløst. (c;

Espen: Karlstad Stadslopp er notert i kalenderen (det går den 15. juni). Litt for skummelt å legge alt på Hytteplan. Bør ha gjort et forsøk før det, og juni er en god tid for det.

Det slo meg også at om jeg klarer sub 40 på mila, så bør egentlig sub 1:30 på halvmara være grei skuring. 2013 blir dermed året for sub'ing på alle distanser!

Og takk for tilliten! :cD