søndag 10. februar 2013

Ned.t..r...a....p.....p.......i........n.........g

Kommer nedtrappingsperioder noen gang til å kunne nytes som "ferier" fra løping, med forenklet logistikk, redusert klesvasksmengde og frigjort tid? Denne gangen er det ingen hårete mål som skal nås, allikevel føles den siste perioden før Bislett 50K mer stressende enn avslappende. Med opptil flere hviledager og fravær av langturer håper jeg å samle nok krefter til å ha det relativt gøy alle femti kilometer neste lørdag.

Snart ultraløper! Ja, om om man egentlig er det etter kun ett løp da. Nervøs? Nei. I alle fall ikke ennå. Spent. Gleder meg! Det blir interessant å kjenne på hvordan man påvirkes av monotonien ved å løpe rundt og rundt på en innendørs bane. Hvordan er det egentlig å løpe så langt på baneunderlag? Og hvordan vil de kontrollerte forholdene - temperatur og vind - og den paddeflate banen påvirke fart og krefter? Mange uavklarte spørsmål som besvares klart og tydelig førstkommende lørdag.

I nedtrappingsgenererte løpsvakuum opplever jeg ofte et behov for å kompensere med noe annet løpsrelatert. For eksempel er det mye god løpsspenning i det å melde seg på løp. Denne spenningen har en lei tendens til å være sterkere desto lenger - eller lenger unna - løpsutfordringen er. Når det gjaldt Rallarvegsløpet 2013 var jeg egentlig nokså usikker. 81 kilometer er skrekkelig langt selv om det fordeles over to dager, og 1300 høydemeter på de 54 første virker direkte brutalt.

Usikkerheten fikk regjere inntil det kom en SMS fra medSkiLøper M: "Er du med, så er jeg. Ballen er hos deg." Jeg er SÅ svak for utfordringer; Kunne ikke annet enn å melde meg på umiddelbart og - med fornyet adrenalinsug - returnere den virtuelle ballen. Etter dette har Rallarvegsløpet som går i slutten av juli faktisk opptatt tankene mer enn Bislett 50K som går av stabelen førstkommende lørdag.

Både fremtidige løp og tilbakelagte løp har vært temaer denne uken. Nye bilder fra Xi'an Citywall Marathon 2012 kom på mail, og jeg fikk gjenoppleve den svært spesielle novemberdagen i Kina i fjor.
Veldig lettet over å ha blitt nummer åtte også i 2012, og nesten like
fornøyd med å få ny lekker treningsdress til premieseremonien... 
(2011-varianten kan ses her: Motvilje og gamle meritter)

De tilmålte 15 minuttene med berømmelse ble for min del
tatt unna i Xi'an i November 2012. 

Dette er forøvrig et enormt pluss ved å blogge; Å lese de gamle løpsbeskrivelsene, skrevet mens opplevelsene var ferske, setter meg fullstendig tilbake. Gleden. Slitet. Stemningen. Smått og stort. Gull verdt!


Nå gleder jeg meg til å beskrive mitt aller første ultraløp! Seks dager igjen...

Janicke

11 kommentarer:

Anonym sa...

Du er hjertelig velkommen som ultraløper Janicke. Håper du finner gleden i de ekstra lange løp :) Å alle ultraløpere gleder seg....PS! Når du evt løper 24 timer på bislett så er ikke løypa padde flat på slutten ;-)

-Løpe langt med et smil om munnen-

Anna sa...

Ultraløper, det er du etter 50 km, og særlig etter Rallavegsløpet. Det fine med sånne løp er at det ikke er noe tidsforventning, og heller ingenting å måle seg mot. Ikke før gang nr. to ihvertfall ;-)

Bislett er flatt, men faktisk ikke paddeflatt, da det er en ørliten nedoverbakke rundt 0-50 meter, og en ditto opppover, er det ved ca 300 m mon tro? Det er jo bagateller etter en runde eller 20, men det kan tenkes det kjennes etter 80...

Dette tror jeg du fikser fint. Fysisk er du helt klar,mentalt...høres ut som du er akkurat der du skal være.

Tvi, tvi!

Unknown sa...

Masse lykke til på lørdag!
Så gleder jeg meg til å få referat fra opplevelsen som Ultraløper :)

lettbent sa...

Ståle: Takk!! (c: Jeg håper også jeg finner gleden i lange løp. Er egentlig litt utålmodig av meg, så vi får se. Hehe, kan forestille meg at alt virker som motbakke på slutten av 24-timers!! Tviler på at jeg noen gang kommer så langt.

Anna: 50K er jo minimumsgrensen for ultra, men det ER jo ultra. Men tror nok følelsen er sterkere etter Rallarvegsløpet. Tenker som du med tidsbiten. Spesielt for Rallarvegsløpet skal jeg ikke ha tidskrav. Bratte bakker skal gås og omgivelser nytes (og antakelig fotograferes). Når det gjelder "bakken" på Bislett så har du nok rett i at den merkes mot slutten. Kanskje er det bare godt med litt "variasjon" på det tidspunktet? Det vet jeg snart. Sc:

Guro: Tusen, tusen takk! Selv om jeg virkelig gleder meg til å løpe 50K'en på Bislett gleder jeg meg nok enda litt mer til å sitte i godstol hjemme senere den dagen, vite at jeg har løpt min første ultra og beskrive opplevelsen for bloggen.... (c;

Trudes trening sa...

Lykke til med ultradebuten:-) Du er jo så godt forberedt det er mulig å bli på denne tida av året. Lange turer og turer med høyt tempo. En ting er å løpe ultraløp utendørs i ei 2 km-sløyfe som jeg gjorde i november - er nok en enda større mental prøve å løpe innendørs med drøyt 500 m per rundt. Men du har det både i hodet og beina, derfor gleder jeg meg til å lese om dine erfaringer i etterkant.

Du får selskap av heltene fra Jæren, en av dem med relativt fersk norgesrekord på 6-timers, med over 87 km...Inspirasjon bare å delta i samme løp, mener jeg:-)

lettbent sa...

Tusen takk Trude!! Godt med oppmuntring fra erfarne ultraløpere (c; Frem til nå har jeg ikke vært bekymre for OM jeg klarer det, men begynner jo å kjenne på også den frykten nå. Bare naturlige - og foreløpig kontrollerbare - nerver.

87 kilometer på 6 timer... In awe! jeg får vel gleden av å se vedkommende passere meg gang på gang da, hehe.

Espen sa...

Massse lykke til! Håper du kommer lenger enn mine 33km da jeg løp 50km i fjor... :)

Løpemammaen... sa...

Lykke til på lørdag!

lettbent sa...

Espen: Hehe, tusen takk. Der fikk du nervene i gang gitt... (c;

Løpemammaen: Tusen, tusen takk! (c:

Stianlo sa...

Dette kommer du til å klare lett med alle km du har i bena. God opplading til Boston Maraton og en bra test i Utltradistanse før Rallarveiløpet senere i år.

Ses lørdag morgen :o)

lettbent sa...

Lett og lett du, høhø, men joda - jeg tror jeg er klar. Super opplading til Boston, og veldig, veldig gøy å bryte distansebarrieren til ultra. Jeg er innstilt på ha en sosal og morsom dag på Bislett. (c: Vi ses/skravles/løpes.