søndag 19. august 2012

I full galopp

Kilometer, kilometer, kilometer! Fem uker før Oslo Maraton er "mengde" nøkkelordet i treningsprogrammet. Hadde det ikke vært for denne oppbyggende kilometerjakten ville jeg knapt registrert at "nummer fem" faktisk er rett rundt hjørnet. Men både spenning og nerver dukker nok opp i rikelig monn også denne gang - så snart SkiLøpet er gjennomført.
Å arrangere løp er en gylden anledning til å opptre som hest i lokalavisa.

Intense treningsperioder har to oppveiende sider: På den ene siden tar all løpingen mye tid. Det krever god planlegging og utføres best i autopilottilstand. Står det på programmet at det skal løpes tolv kilometer, så løpes det tolv kilometer. Står det at det skal løpes tøffe intervaller, så løpes det tøffe intervaller. Dersom man lar tanker og vurderinger slippe til, kan løpingen fort bli et stressmoment. Løsningen: Ikke tenk. Løp!
 Et møte kom i veien for høstens første Follotrimløp, men jeg rakk å stikke
innom og hente glasset som beviser at jeg har deltatt i fire av årets
Follotrimløp så langt - OG debutere som Kondis-fotograf.

På den annen side gir løpsintense perioder en konstant endorfinrus som avler pågangsmot og vilje til å utrette mer. Dermed blir det også rom for all løpingen mellom SkiLøpet-forberedelser, jobb, familie, venners 40-årslag, intervjuer og fotosessions med lokalavisa, husarbeid og annet.
Mange nye og motiverte SkiJoggere og SkiLøpere har blitt med etter sommerferien.
Sist tirsdag var vi over tjue som slet løpeskoene i nydelig august-kveldssol.

Troen på at lettbenthet oppnås i Oslo den 22. september er moderat men oppadgående, avbrutt av en og annen midlertidig knekk. Etter en fantastisk Yasso 800-økt sist torsdag, da det føltes helt greit å løpe åtte 800-meters intervaller hver på 3:10, krevde det innbitt egenovertalelse fra begynnelse til slutt å løpe langtur på 32 kilometer i går. Slike erfaringer gjør meg mindre sikker på suksess, men det stresser meg ikke nevneverdig. Ikke ennå. I ytterligere to uker er all spenning og bekymring knyttet til SkiLøpet; Den 1. september skal bli en løpsfest for alle som deltar på premiere-løpet!

Så får treningen mot Oslo bare fortsette på autopilot en stund til.

Janicke

8 kommentarer:

Ingalill. sa...

Hadde nesten glemt (eller fortrengt) at disse løpene nærmer seg, jaja, må vel kanskje se å komme meg ut en tur da, sa hun firkløverresignert. Tror aldri jeg har vært i så dårlig høstform før, begynner faktisk å tvile på om jeg er istand til å løpe 10km, uansett fart.

Litt kilometerinspirasjon fra deg var akkurat hva jeg trengte. Det er godt å se at andre brøyter vei!

Nå må jeg lufte hund (igjen -)

Astrid sa...

Du har jerndisiplin! Og den erfaringen som trengs, så jeg er helt sikker på at det kommer til å gå kjempefint i Oslo.

- Sees på Skiløpet, det blir gøy!

Anna sa...

Jeg skjønner veldig godt ! suget etter PB, følelsen av lettbenthet osv. i Oslo. Og jeg har trua! Om noen skal få det til, er det nettopp du.

Men uansett tid, tenk at du faktisk har løpt 5 maraton før fylte 40! Det er en bragd svært få kan skryte på seg (mot det en skulle tro når man jevnlig leser div. blogger og beveger seg i løpemiljøer).All den treningen, planleggingen, viljestyrken, det er noe å ha med på CV'en det!

lettbent sa...

Ingalill: Det er ikke bare bare med hund, det vet jeg alt om. Det tar mye tid, og turene kan ikke direkte utføres som løpeturer heller. Han ser veldig fin ut da - med eller uten piggsopp... (c:

Astrid: Ok, med din referanse til Oslo nå kjente jeg faktisk at det er en del spenning rundt det... Må la det ligge litt. SkiLøpet først og det SKAL bli gøy! (c:

Anna: Det er litt rart - nesten litt vemodig - å få de fem i boks. Og fire av dem på ett år. Det er ikke så uvanlig i løpemiljøer nei, men det føles bra allikevel. (c:

Anonym sa...

Haha...nå traff du spikeren på hode :) "Står det på programmet at det skal løpes tolv kilometer, så løpes det tolv kilometer. Står det at det skal løpes tøffe intervaller, så løpes det tøffe intervaller" Dette er bare så merkelig, samtidig genialt for min del :) Lykke til med SkiLøpet !!

ania sa...

At du har løpt 4 maraton!!!...helt utrulig og snart den femte. I tillegg Skiløpet opg du har tid til å løpe 32km og blogge om det?! Jeg er virkelig imponert. Hvis du ikke klarer Oslo maraton under 3:30 så vet ikke jeg!

Lykke til med Skiløpet. Beklager at jeg kan ikke delta..har vakt denne helgen :(((

Mia sa...

Har alltid tenkt at Oslo maraton var så langt vekke, for BOM plutselig var det en måned til i dag.
Jeg håper at løping med løpegruppe skal få opp temmpoet mitt litt, men jeg føler at de lange turene har mest og si for min del. Å bli vant med distansen og belastningen på asfalt, jeg har jo aldri løpt så langt før:)

lettbent sa...

Ståle: Takk! Og treningen: det enkle er gjerne det beste, bare å gjøre det. (c:

ania: Det er ganske rart med fire maraton. Det er så kort tid siden det bare var én. Det blir enda rarere med fem... Hva da liksom? Synd du ikke får vært med på SkiLøpet, men jobben bør man jo prioritere. (c:

Mia: Oslo maraton er veldig nær nå. Snart står vi der på startstreken... Sprøtt. Langturene er viktige. Man må ha litt følelse av hva distansen er (både for kropp og hode). På debuten bør man uansett ikke tenke for mye på tid. Ha fokus på å gjøre det til en god opplevelse - så kanskje du får lyst til å gjøre det igjen. Og DA kan man forsøke å forbedre seg litt. Lykke til med den siste treningsperioden. Snart begynner nedtrappingen.