torsdag 28. juni 2012

Til skogs

Det jaktes fremdeles på treningsprogram. Studier av (tilgjengelige deler) av forskjellige treningsprogarm er i prosess, men grunnfølelsen er stadig "njaei". For få økter og lite distanse fra start, eller for stor andel intervaller, er hovedårsaker. Kan et egenprodusert program være løsningen?

Arbeidet med å identifisere treningsprogram har ført til en oppvåkning. Tanken var å finne et program som kunne ta meg fra en 3:3X maratonløper til 3:2X maratonløper. Det burde ikke være en uoverkommelig oppgave. Underveis i treningsprogram-vurderingene har jeg imidlertid kjent på at målet om fem eller ti minutter raskere på maraton overskinnes av noe mye viktigere:

Løpegleden.

Målet om å løpe maraton sub 3:30 består, men jeg vil ikke være slave av et program for å komme dit dersom det fjerner den viktigste grunnen til at jeg snører på meg løpeskoene. Joda, treningen skal varieres; Det blir kvalitet i form av Yasso 800, korte og lange bakker, tempoøkter, distanse i forskjellige pulssoner og gode langturer, av og til med fartsøkninger. Men dersom jeg har lyst til å løpe sju økter en uke, eller flere kilometer enn et program legger opp til (selv om det går på bekostning av kvaliteten på kvalitetsøktene), ja, så vil jeg gjøre det. Om jeg løper mye fordi jeg liker det må da det kunne gjøre meg til en litt raskere løper. Eller?

Denne ukens høydepunkt er lett å identifisere...
Lukter godt av fem-finger sko (nye) også jo...

Ny skotest er i gang! I går fikk jeg med meg to bæreposer fulle av terrengsko fra Löplabbet. Seks par, og deriblant de fem-fingrede som har fristet - og skremt - meg i lang tid.
Terrengsko-parade på stuegulvet.

I tillegg til Vibram'ene var posene fylt av Adidas Adizero XT, Asics Gel-Fuji Racer, Hoka Stinson Evo, Inov-8 X-Talon 212 og Mizuno Wave Ascend. En herlig fargerik bukett som skal testes og vurderes. Og sniffes. Følte meg forøvrig ikke som en veldig erfaren løper da jeg presterte å uttale Inov-8 som Inov-åtte... *kremt*
Mon tro om løpeskosniffeavhengighet er arvelig betinget...

Så nå bærer det til skogs. Hvert par skal få minst fem mil med sti, grus, skogsvei og kupert terreng.  Barfotskoene fra Vibram krever tilvenning, så de får seg nok to kilometer her og tre kilometer der fra start, så får vi se om jeg blir en "troende".
Matching!

Man kan ikke ha hviledag med så mange nye skopar i hus. Første terrengsko ut (bokstavelig talt) ble Asics Gel-Fuji Racer. Begrunnelse? Fordi lissene og såla matchet den gule finisher-trøya fra Stockholm. (c;

Janicke

20 kommentarer:

frk sa...

det er viktig å matche! :P og så er jeg fremdeles littegranne misunnelig på den her bi-jobben din asså. god tur i skog og mark og five-finger-reportasje mottas med takk!

Anne-Brit sa...

Å, så heldig du er! Så mange fine, nye sko og teste! Er spent på de Five Fingers skoene

Mia sa...

Må si meg enig med Linn - dette må være drømmejobben! Løpeprogram er ikke lett å finne. Løper selv etter et program som er veldig greit, men med alt for få langturer. Derfor har jeg tatt saken i egne hender og justert litt på det. En kombinasjon av ferdigprogram og litt egenlagde økter er kanskje det beste?

ania sa...

Jeg fortsetter med det jeg lykkes med: følger et program med noen ekstraturer i den. Hvis jeg skulle løpe som det passet ville mest sansynlig ikke få til de lange turer i det hele tatt. Og jeg liker intervaller. Føler at hele økta går mye fortere. Når det gjelder FFSko de skremmer meg veldig nysgjerrig på din vurdering

Einar sa...

Jeg har gjort mye rart opp igjennom med trening. Mitt simple råd etter tjue gjennomførte maraton er: KISS- "keep it stupid simple". Du har tre kjerneøkter som må gjennomføres. En tempoøkt (mimimum 40 minutter), en intervalløkt(helst langintervaller 1000-2000-3000 i tikilometersfart) og en langtur. Resten fyller du på som du har lyst til. Viktig å prøve å løpe påfyllet rolig så du har overskudd til kvalitetsøktene.

Ja, jeg tror at mange kilometer gjør deg til til en bedre løper. Jeg tror på mengde.

Anonym sa...

Hei,
Veldig mange løpere i "engelsk-språklig" miljøer som løper maraton i 3.30 og under (helt ned til 2.20!), bruker programmene i boken "Advanced Marathoning" av Pfitzinger og Douglas. En veldig bra bok med masse innhold.
Lykke til videre

Anna sa...

Størst av alt må være løpegleden! Og så lenge du klarer å gjennomføre kvalitetsøktene med stil,lytter til kroppen og tar hviledager når det er behov og unngår at all løpng blir lapskaus, så tror jeg som deg at det bør fungere bra, selv uten et helt fastlagt program. Og jeg må stadig minne meg selv på om at jeg ikke er en bedre eller verre person om jeg løper maraton på 5 eller 3 timer. Uansett er jeg Anna, som løper.

Grønn av misunnelse ift. sko. Kos deg i skauen, det er der ekte løpeglede bor!

ultraragnar sa...

Løpsgleden skal du helt klart ta godt vare på. Jeg løper ganske mye(9 maraton og 6 ultra hittil i år) og følger ingen treningsplan.

Jeg prøver å gå inn 2-3 kvalitetsøkter i uka, men hva disse består i varierer mye. Jeg vet sjelden hva jeg kommer til å gjøre før jeg tar på meg joggeskoene og ikke nødvendigvis da heller. En rolig langtur kan plutselig bli til en fartslek og en intervalløkt kan bli konvertert til langtur alt etter hva jeg føler for underveis. Jeg tror det er veldig viktig å beholde gleden i det man holder på med.

Det kan godt hente jeg hadde hatt mye å hente resultatmessig på å følge ett treningsprogram, men hadde jeg hatt det så gøy? Med mye mengde setter jeg nå personlige rekorder i det meste i en alder av 44.

Det er artig med gode resultater, men for meg er det nå den gode opplevelsen det jaktes på. Ikke nødvendigvis motstridende.

Når du nå har skjønt hvordan man disponerer en maraton regner jeg med at du suser glatt under 3:30 i Oslo.

God trening.

Endorfinlykke sa...

Det er akkurat det jeg er så enig i! Løpegleden er viktigere enn alle slags strikte programmer :)

Men fem-fingrede?! FOrsiktig med beina nå!*skjelve*

lettbent sa...

Frk Linn: Matchingen er jo litt morsom da. Greit å ikke bli for seriøs løper (c; Artig "bi-jobb" ja. Veldig spent på Five-fingers selv. Tar første test i helgen.

Anne-Brit: Ja, heldig er i grunn akkurat hva jeg er! :cD

Mia: Det er nok nettopp den tilpassingen av et program som er det klokeste. Jeg tror mitt største problem ved utvikling av eget program er periodisering - å skille litt på roligere og mer aktive perioder.

Ania: Nøkkelen er å finne det som funger for seg. Jeg håper å bli skikkelig glad i intervaller en dag jeg også...

Einar: KISS er bra - den skal være grunnleggende i mitt program (c: Har veldig tro på kombinasjonen du nevner, og fokus på å holde fylløktene rolige er et viktig poeng - ellers blir det bare lapskaus. Takk for råd!

Anonym: Takk for tipset, skal sjekke ut boken. Plukker opp input der jeg finner det. (c:

Anna: Må ta noen grep for å kjøre kvalitetsøkter med stil, men det går bra. Skogen er morsom, må innrømme det - men jeg trives nå godt på asfalt også da. Blir i alle fall stadig bedre på variasjon, og kanskje blir jeg helt forelsket i å løpe i skog og mark etter denne testperioden.

Ultra Ragnar: Ni maraton og seks ultra?? Når jeg får høre at jeg er gal så bruker jeg sånne som deg til å "normalisere" meg: "Det finnes mange som er mye (MYE) galere enn meg, hehe. Jeg er mektig imponert! At en tur kan bli noe annet enn det man tenkte når man går ut døra liker jeg. Det er jo i praksis å lytte til kroppen og dagsformen, og det må jo være den beste utnyttelsen både for hode og kropp.

Marit: Løpegleden må komme først, enkelt og greit. (c: Etter Ingalills rapporter om hennes tilvenning er jeg veldig forberedt på å kjøre forsiktig tilvenning, men jeg tror virkelig at det kan bli bra... Forøvrig glad for at jeg skal teste dem i skog, for de ser nå ganske corny ut.

Siri sa...

Einar sa det!
3 økter i uka er "låst" - resten er etter eget forgodtbefinnende eller evt illebefinnende... ;-)

Heier på deg!

Trudes trening sa...

Herlig med matching:-) Elsker spreke farger på sko og tøy. Ser spennende ut med testinga di, blir gøy å lese vurderingene. Av mine x-antall par, har jeg ingen terreng... Uæh.

Ellers er det kjekt å lese at du ikke er redd for å løpe ei økt ekstra i forhold til programmet. Jeg klarer heller aldri å holde meg til 4 eller 5 økter i uka. Blir alltid 6 - og alltid én hviledag.

lettbent sa...

Siri: Takk :cD Jepp, tre grunnøkter, resten koseløping (men rolig). Illebefinnende håper jeg å stå over, hehe.

Trude: Synes det er veldig stas med farger. Skoene blir enda litt bedre om de er skikkelig synlige. (c;

Vi får stole på at kroppen (spesielt beina) sier i fra når vi må roe ned litt - og naturligvis bruke hodet. Nedtrapping før løp for eksempel, det vet jeg er viktig.

Ole Arne sa...

Helt enig, ja, det som er det aller viktigste, er løpegleden. Forsvinner den, har du ingen ting igjen.
Etter og ha lest bloggen din en stund, syntes jeg kanskje at du har litt korte intervaller, til og løpe maraton ?? jeg trodde du helst burde ha 4-8stk av 1000 og 2000,l en gang i uken...
Så er jeg enig i alt Einar skriver, alt han skriver høres riktig ut, men vi alle er jo forskjellige.

Når du for laget det, hadde vært moro og sett ditt trenings program, fram mot Oslo, her på bloggen. Keep up the good work. !!

Anonym sa...

Det jeg savner i løpeprogram, er styrketrening. Programmet jeg følger mot halvmaraton har 4 løpeøkter i uka. Mer løping enn det rekker jeg ikke. Holder hardt med de 4 og... Merket da jeg slurvet med styrketreninga, at når jeg endelig tok ei real økt, så ble jeg så støl at jeg ikke var løpefør på ett par dager!! En løsning har blitt å flytte de korte løpeøktene inn på treningsenteret og ta styrketrening etterpå.

Er ikke lett å finne et program som "passer" hundre prosent nei, må nok justere sjøl. Skulle vært en "programkalkulator" hvor man kunne legge inn ønsker og mål, og vips!

Mange tøffe sko på stuegulvet hos deg!!! Herlig! God helg!

Hilsen
Anne Martha

PS! Likte det å løpe etter illebefinnende/forgodtbefinnende... hehe

lettbent sa...

Ole Arne: Du har helt sikkert rett mht intervallengde, men jeg kjenner det er et konfliktpunkt der mellom løpeglede og intervaller generelt, men spesielt de virkelig lange intervallene. 1000-metere skal jeg nok klare, men 2000? Det høres ikke godt ut. Kan tempoløp dvs, x antall kilometer i mil-fart (dvs ned mot 4min/km) erstatte de lengste intervallene? Kjørte Yasso 800 i går, synes i grunn det er lange nok intervaller... Jobber med instillingen min på dette. Og ja, jeg skal få satt opp plan mot Oslo i delbar form. Forhåpentligvis denne uka. (c:

Anne Martha: Programmene til Anders Szalkai (marathon.se) inneholder faktisk et par styrkeøkter i uka. Ca 20 minutter hver økt. Ikke noe voldsomme greier, men helt enkle ting man kan gjøre hjemme - og (kryss i taket) denne uka har jeg faktisk tatt i alle fall deler av det to ganger!!! Det er forbedring med 200 % eller hva det blir fra null til 2 x 15 min, hehe. Situps - rette og skrå, armhevinger (au så svak), utfallssteg og tåhev. Skal få med rygghevingene også nå til uka. (c:

Programkalkulator er jaggu en god idé! Det finnes jo mange veier til målet... Noe å tenke på.

Fortsatt god helg til deg også! :cD

Ole Arne sa...

Intervall tider er det mange meninger om. Tror du løper de lange intervallene litt fort. Hvis du går ut fra mål tiden din 3:20:00 er farten 4:45 pr.km. Prøv deg litt fram. En uke kan du løpe 6-8 stk 1000m i fart 4:30. Neste uke kan du løpe 3-4 stk 2000m i fart 4:45. Juster farten etter hvert, hvis det går for lett....
Løp kun en dag i uken med intervaller.
Her er en fin kalkulator til og beregne tider http://runekm.com/speed-calc/#0,0

Ole Arne sa...

UPS !!!
Ser at du har 10k pers på 41:33 som er en km tid på 4:09
Da stemmer det bra med 2k intervaller ned mot 4min/km og 1k intervaller litt raskere enn dette.....

lettbent sa...

Persen ble satt på Hytteplan i fjor. Har sub 40 som mål i år, så da må jeg nok kjøre på med tøffe intervaller ja... Sc: Tusen takk for råd og kalkulator-tips. (c:

Anonym sa...

Det er ikke tull at intervaller virker! Og ikke er det så ille som man tror heller. Deilig med de joggepausene i mellom... Se på det som langtur med differensiert tempo. I morgen har jeg 4 x 4km på intervallplanen. Siden jeg ikke bruker pulsklokke/gps, får jeg ikke kontrollert farten, tar det på feelingen. Å fikle med tlf og endomondo underveis har jeg brent meg på før. Rett som det er har trackingen stoppa. Det er litt nedtur, særlig etter ekstra lange og gode turer.

Hilsen
Anne Martha