torsdag 30. desember 2010

Lettbent inn i nytt år

2010 har vært et år med et vell av oppturer og én gedigen nedtur. Nedturen har preget store deler av høsten, men i sum for året er det de gode løpsopplevelsene som dominerer. Turer, alene og i fellesskap, har gått i all slags vær og forskjellig landskap:
Fra over tretti strålende varmegrader i eksotisk natur på Mallorca...
...til 0 fuktige grader langs Themsens bredd...

...og nesten tyve blåfrosne grader i nordisk vinterlandskap...

Jeg har delt løpsopplevelsene, og latt meg presse, av familie, venner og kollegaer. Nye hyggelige, bekjentskap har blitt knyttet både gjennom blogging og løpegruppa som jeg nølende startet for ti måneder siden.
Meg, Mona og Astrid før årets terrengløp - Halvtraveren.

Jeg har fått en treningsøkt med Anders Szalkai - denne fantastiske løperen hvis treningsprogrammer jeg har fulgt i flere år. Sammen med lesing av bøker og magasiner og mange tilbakelagte kilometer har jeg blitt en langt klokere løper i 2010.

I perioder har det vært trått og en av de aller viktigste lærdommene har vært at den mentale styrke er like viktig som den fysiske, og at begge deler må trenes opp.

Det er mye jeg kan forbedre neste år, men aldri før har jeg klart å holde en så god løpsmengde gjennom et helt år og aldri før har jeg løpt så mange ganger og så mange kilometer som i år. Det har bare blitt en personlig rekord, men da blir det desto enklere å ta flere i 2011.

Slutten av januar er tid for nyttårsforsetter, og de er jeg veldig gode på. Ikke nødvendigvis like god på å oppfylle som å sette opp, men dog. Fjorårets mål var:


Jeg er nok ikke ned åtte kilo i forhold til i fjor - uten at jeg husker nøyaktig hva den ubarmhjertige vekten viste på den tiden. Rundt fem ned er godkjent for nå, og før maratonutfordringene i 2011 hadde jeg godt kunne tatt av fire eller fem kilo til. Færre kilo = færre minutter, det er enkle fakta.

Sentrumsløpet gjorde jeg unna på rett under 45 minutter, så det målet kan jeg si meg fornøyd med. Jeg hadde ikke forutsett at det skulle være så trangt om plassen i Göteborgsvarvet, så egentlig er jeg fornøyd med 1:48 selv om det var dårligere enn 1:45-målet. I 2011 starter jeg i seedet gruppe - da blir det andre boller. Oslo Halvmaraton måtte vike for Berlin maraton som var en erstatning for New York maraton men som ikke ble noe av. Jeg løp i stedet noen andfre løp, og så våger jeg meg på ørliten, svært diskutabel, måloppnåelse gjennom ektefellens gjennomføring...
Dag, umiddelbart etter gjennomført NYCM. 

Neste års løperelaterte forsetter har jeg allerede satt opp i innlegget 2011 - nytt år, nye muligheter og de er mer ambisiøse enn noen gang. Kort oppsummert:
  • Fortsette med treningsprogram
  • Løpe mindre på asfalt og "leke" mer
  • Delta i flere løp (Sentrumsløpet raskere enn 44:57, Göteborgsvarvet på ca 1:40, delta i SRM, Nordmarkstraveren, Oslos bratteste, Fredrikstadmarka rundt og Follotrimmen, gjennomføre Hytteplanmila på 42 minutter (?) og sist og desidert størst: Berlin maraton under 3:30)
Det er ingenting som tyder på at 2011 skal bli et stillesittende år, og det er et vell av rekorder som kan slås og knuses. Mottoet/mantraet jeg har brukt så aktivt i år beholdes inntil noe bedre dukker opp;

Jeg gleder meg!

Janicke

8 kommentarer:

Astrid sa...

Gratulerer med et fantastisk løpeår, og takk for all inspirasjon! Jeg gleder meg til å følge deg i 2011 også, og ikke minst til Berlin-turen vår :-)

lettbent sa...

Takk det samme! La oss gjøre 2011 til et enda bedre løpeår - toppet av maraton i Berlin (c:

Ingalill. sa...

Inspirerende!
Skjønner jeg må ta i litt mer når jeg setter egne 2011 mål. Ta av noen kg og løpe fortere blir litt blekt :-)

Godt Nyttår!

lettbent sa...

Eller bare litt mer realistisk... For meg er det inspirerende å sette hårete mål, men så tar jeg det ikke så voldsomt tungt om de ikke nås. Det kan jo være at din strategi er bedre. (c;

Godt nyttår!

Anna sa...

Det er målene sine det, de skal være litt hårete, men justerbare. Gleder meg til å følge deg inn i det nye året, og går i tenkeboksen for å definere egne mål for det nye året.

lettbent sa...

Anna: Jeg håper 2011 blir et spennende år for oss alle (positivt spennende). Jeg tror det er sunt å ha noen mål for treningen, grad av behåring (høhø) må man naturligvis finne ut av selv. Lykke til! (c:

Mona sa...

Inspirerende lesing, Janicke! Jeg gleder meg til å henge meg på noen av treningene og løpene. Mine mål må inneholde litt mer teori denne våren. Men høsten blir bra - med Berlin som årets høydare!

lettbent sa...

Mona: Det blir et spennende år for oss begge! Har nå meldt meg på sentrumsløpet. Fra før er jeg påmeldt til Berlin og Göteborg pluss Holmenkollen Skimaraton. Nå har det gått med så mye penger at det bare er å trene for å få maksimalt ut av kronene... (c;