lørdag 23. mars 2013

Galskap. Løperstyle.

Galskap I
Et smalt blikk på klokken. 05:44. Skal? Skal ikke? Dyna brettes unna og dynevarme føtter møter iskald parkett. I mørket - andre skal jo ikke behøve å lide for dette - fomles det frem til det som trengs av tøy i skuffer og skap. Ute på trappa i ti minusgrader ti minutter senere. Innpakket i tre lag langermet, ullstillongs under løpetightsen, ullbuff, varm lue og polvotter. Start-pipet fra Garmin virker høyt og gjennomtrengende. Fra oppvåkning til jeg er i bevegelse har naturligvis tanken "Dette er galskap" sveipet gjennom hodet. Etterhvert som jeg finner rytmen og bevegelsene blir mykere begynner jeg å ta det hele inn. Klokken er seks og det er nesten dagslys. Solen varsler sin ankomst med en glødende stripe over åskammen. Fugler kvitrer, og en ivrig hakkespett går målbevisst til angrep på en lyktestolpe. Jeg smiler til en gjeng kuer som taust iakttar meg der jeg fri som fuglen løper forbi dem.

Når jeg kommer hjem har solen revet seg løs fra åskammen. Klokken nærmer seg syv, og dagens løpetur er tilbakelagt. Den gode, fornøyde følelsen holder seg hele dagen. 

Kall det gjerne galskap, men man kunne da også påstå at det er galskap å aldri bevilge seg slike oppvåkningsløpeturer.

Galskap II
Det er gode tider for løpingen. Jeg trives best i perioder som denne, hvor jeg hverken behøver å tenke på nedtrapping eller restitusjon. Skoene snøres på så ofte som mulig. Snart er det imidlertid slutt på de gode tidene; Nedtrappingen mot Boston Marathon begynner om en drøy uke. Det er bare å stålsette seg for galskapen som kilometer-reduksjonen medfører.
Yiiihaaa - jeg skal løpe Boston Marathon!

De første dagene i nedtrappingen går stort sett greit. Treningen fra den siste mengde-uken holder løpsselvtilliten på et akseptabelt nivå. Nervene er under kontroll og jeg gleder meg til reisen, eventyret  - og løpet.

Det økte antallet treningsfrie dager tærer imidlertid fort ned optimismen. Får jeg én dårlig løpetur hvor kroppen føles tung og treig i denne perioden, spinner jeg kjapt nedover i maratonfryktens spiral.
Tenk om jeg ikke klarer det...

Selv om jeg ikke har satt noe mål om tid i Boston - det er ikke der sub 3:30 skal nås - kommer tvilen og frykten - galskapen - uansett til å gripe meg den siste uken. Det er bare å stålsette seg.

Galskap III
Etter flere måneders drømming gikk jeg omsider til anskaffelse av en lekker Gore løpejakke denne uken. Löplabbet hadde endelig rabatt på den. Jeg hadde gavekort. Ingen galskap i dét. 

Jakken er allerede testet på to lange turer og lever opp til forventningene. Etter sine første førti kilometer var den imidlertid klar for en runde i vaskemaskinen. Rabatt eller ei, Gore er dyrt, så - klok av skade - sjekket jeg vaskelappen for å ikke begå noen uopprettelige feil.  
Markeds(mis)forståelse?

Skal man gråte eller le? Ikke bare står det at jakken skal vaskes vrengt, på tretti grader og med redusert tromling (ja, da blir den sikkert kjemperen), i tillegg skal denne tynne jakken vaskes separat. Seriøst? Vaske en stakkarslig løpejakke alene? 

Jeg skjønner jo at dette er overdrevne amerikanske forholdsregler, men snakk om galskap! Jakken ser i alle fall ut til å ha overlevd førti grader og normal tromling - med vrangsiden ut - i godt selskap av mye annet tøy. Dermed er den nok med ut på ny løpetur i morgen.

Janicke

17 kommentarer:

Peer Andersen sa...

Fint å løpe om morningen, men 05:44 hørtes vel tidlig ut. Lykke til med maraton forberedelsene de neste ukene. Tror ikke det blir noe maraton på meg nå i vår, men kanskje i høst.

Jeg ser du driver å tester en del sko for Løplabbet. Lurer på om du har prøvd Nike Structure 16 skoene? Har et par Structure 15 sko nå og jeg har tidligere hatt 13 og 14 sko også. Har vært veldig fornøyd med disse. De passer fint for en tung løper som meg. Har såvidt prøvd 16 skoene i butikken og gått litt med dem der, men jeg kjøpte de ikke. De virket ganske forskjellige fra 15 skoene og jeg ble ikke overbevist om at 16 skoene er bedre enn forrige modell. Har du noe erfaring med disse?

Unknown sa...

Tror du løper sub 3:30 i Boston, jeg.

Erik sa...

Galskap? Det er alle de som ikke løper som er gale ;)

Unknown sa...

Jeg tror også at du løper sub 3:30 i Boston. Det er forøvrig en egen tråd inne på jogg.se hvor det snakkes mye om det løpet, der var det også lenke til en bra samleside: http://www.runtri.com/2007/05/boston-marathon-2008-what-to-expect.html

Det er visstnok ikke motbakkene som knekker deg i Boston, men all nedoverløpingen er tung for lårene! Jeg skal ihvertfall trene litt ekstra på det når jeg starter nedtrappingen.

Egil sa...

Javisst er det galskap! Men hvem sier at det er noe galt med galskap?
Hilsen en nesten like löpgal far som nettopp har tilbakelagt 13 km i 33 graders varme (i skyggen)! Det var ikke nödvendig med mer klär enn strengt tatt nödvendig. Klem fra Singapore! :-)

Unknown sa...

Og ikke minst, veldig fine PostIt-tegninger! :)

lettbent sa...

Peer: 05:44 er tidlig, men ikke så galt om man våkner av seg selv. Vekkerklokke på den tiden er ikke like "hyggelig". Morgenstund er helt speielt. Nå er jeg a-menneske med forståelse for at de fleste foretrekker å sove litt lenger. Delvis forståelse i alle fall. (c;

Structure 16 er ikke blant mine testsko dessverre. Mener jeg har løpt med dem, men det er lenge siden. Skoprodusentene forandrer av og til modellene ganske mye. Vet ikke om det er tilfelle med Structure nå, men lurt å teste dem litt ordentlig før man kjøper. Har opplevd nedtur med en Mizuno-modell jeg kjøpte flere år på rad....

Maraton på høsten blir bra vet du. (c: God påske!

Løpemammaen... sa...

Er GORE-jakka en Mythos? Jeg har løpt med min i fire vintre. Også den vinteren jeg hadde stor gravidmage. Jakka er vasket hundrevis av ganger sammen med annet svett treningstøy. På 40 grader. Jakka ser fortsatt nesten ny ut. Den tåler nok mer enn det som står på vaskelappen.

Lykke til med nedtrapping! Jeg gleder meg til å lese om Boston.

Espen sa...

Vasker alt av treningsklær på 40 grader og med masse tøymykner jeg uansett om man visstnok aldri skal bruke tøymykner.

Har selv 8-10 GORE plagg og de vaskes på denne måten (jakker inkludert) uten at de har tatt noe skade av det som jeg kan se. Alene er de heller aldri =)

Tåler de ikke 40 grader har klærne ingenting i kleskapet mitt å gjøre alikevel - slik tenker jeg.. hehe!

lettbent sa...

Siri, du må ikke skrive slikt. Det er klart den tanken surrer rundt inne i hodet, men når det blir skrevet eller uttalt blir det veldig...skummelt! Det er nok fare for at jeg prøver.

Erik: Veldig godt poeng! :cD

Chistopher: vel, som jeg skrev til Siri ovenfor... Vldig hyggelig da, at dere har troen. (c:

Har tenkt en del på de nedoverbakkene i det siste. Mest fordi det er vanskelig å vite hva slags tempo man skal ligge på der. Det er et godt poeng å trene på å løpe nedover også. Takk for tips, skal sjekke ut det. Det er jo plutselig ikke lenge til. Dette blir kult! Det blir pb på deg? (c;

lettbent sa...

Pappa: Galskap går ofte i arv ja... 13 k i 33 graders varme høres veldig svett ut. Sørg for å fylle på godt også da, og nyt varmen videre. Fortsatt misunnelig (selv om løping i 33+ er litt i heteste laget).

Christopher II: Takk (c:

Løpemammaen: Usikker på hva Gore-jaka heter. Skulle egentlig kjøpe en tykkere variant, men dette er en tynn skalljakke. Tenkte det passet bedre fremover nå. Den får bare tåle å bli vasket på 40, noe annet er uaktuelt. Om den holder seg like fin i flere år er det jo supert - og det er vel det man betaler for når det gjelder Gore. Veldig dyre produkter. Håper å shoppe litt billig (normalpriset i alle fal) i Boston... (((c:

Espen: Ja, det står at man ikke skal bruke tøymykner. Nå gjør ikke jeg det uansett - har en forkjærlighet for stivt, nyvasket tøy (seriøst) - så akkurat der skal jeg overholde anbefalingene. Men resten.... Går ikke an å ha klær som ikke tåler å bli rengjort. Spesielt ikke treningstøy.Peer Andersen sa...

Takk for info Jannicke. Jeg er også tidlig oppe om morningen, er nok A-menneske jeg også. Problemet hvis jeg sniker meg ut for å løpe klokken 06.00 om morningen er at ungene våkner og da blir fruen ikke spesielt blid siden hun da må stå opp med dem. Er jeg ute og reiser derimot tar jeg meg gjerne en morgenjogg.

Det virker som Nike har gjort ganske store fornadringer fra 15 til 16 skoene. 100 % fornøyd garantien til XXL er jo gull verdt i slike sammenhenger, siden en kan bytte sko i til en annen modell i løpet av 30 dager selv om de er brukt. Kommer nok til å kjøpe meg et par en dag og prøve dem. Må bare redusere skoparken litt før nye kan kjøpes inn. :)

Unknown sa...

Her er det en som skriver litt mere spesifikt om hva man skal trene på før Boston - http://www.mcmillanrunning.com/articlePages/article/32

lettbent sa...

Ok, her er det bare å opparbeide (lett) nedoverbakke-stølhet fremover og teste seg frem til rett teknikk.

Fikk Runner Passport i posten i går. Du også? NÅ begynner dette faktisk å gå opp for meg.

Anna sa...

Helt sunn galskap spør du meg!

Jeg har to løpejakkker fra Gore og de vaskes på 40 grader sammen med 'vanlige' klær, uten skyllemiddel vel og merke. har forstått det slik at skyllemiddelet ødelegger for pusteevnen til stoffer, tetter det til ? Alt annet treningstøy får tåle 60 grader, ellers er det ikke verdt å ha!

Boston blir spennende, har ikke studert høydekurven, men er nedoverbakkene mot slutten? Det atr jo selvklart på, og det spørs hvor mye man kan øve seg på følelesen av at kneskålene popper ut ;-)

Anonym sa...

Hender jeg sykler kl 6 om morgenen jeg, men det er for at jeg skal på jobb til kl 7. Da er det så stille og godt og ingen biler. Så vet jeg at jeg kan sykle hjem på ettermiddagen, og DET blir aldri feil.. Da er det verdt bryet :-)

Masse lykke til i Boston!

Hilsen
Anne Martha

Anonym sa...

Jeg er stor tilhenger av din galskap nummer 1!!! Det er ingen bedre start på dagen enn en løpetur før verden har våknet.

Hauginger