søndag 17. mars 2013

Energi, maratonsko og navlebeskuende plager

På lange langturer er energitilførsel viktig. På treningsturer over tretti kilometer har jeg tidligere forsøkt meg frem med bars, gels, sportsdrikker, nøtter/rosiner, godis eller solbærsaft. I dag prøvde jeg noe (for meg) nytt: energitabletter.Nytt bekjentskap: Energisportstabletter.

For et par uker siden fikk jeg et rør med Enervit-tabletter av faren min. Han synes de var gode og mente jeg også burde teste. Som anbefalt, så gjort. Jeg gadd ikke ta med hele røret, men pakket med meg noen av tablettene i litt glad-pack.

Løpedop.

Hver tablett inneholder 0.04 gram protein, 3,6 gram karbohydrat og 0,003 gram sodium i tillegg til vitamin B1 og B2 og PP (?). Aner egentlig ikke om det er en bra sammensetning, men verdt et forsøk. 

En åpenbar fordel er at tablettene er greie å ha med seg, men det aller største plusset var at de var veldig lette å få i seg. Konsistensen er litt som store, lettoppløselige utgaver av "love-hearts"-godteriet. De er altså litt store, men kan deles opp om man ønsker det, og løser seg uansett raskt opp. Og sitronsmaken var i grunn ganske god.  

Hvorvidt de faktisk fungerer skal jeg ikke si noe bombastisk om, men da jeg ved 25 kilometer vinket adjø til dagens løpekamerat hadde jeg godt med krefter til å øke tempoet de siste ni. Har vært i finfin form siden også. 

Jeg testet mer enn løpetabletter i dag. I forbindelse med oppsummeringen av Löplabbets mengdeskotest fikk jeg nye sko til lettvektssko-test: Nike Flyknit, Hoka One One Rapa Nui og Adidas Adizero Tempo. Jeg mistenker at Boston Marathon-skoene har kommet i hus.
Et siste adios til mine kjære Adidas Adizero Adios.

Egentlig var det Adios'ene jeg kjøpte i høst som skulle få være med til Boston, men det ser ut som femti kilometer på Bislett ble for tøft for dem. Sålene er istykkerslitt! Derfor var jeg veldig spent på om de nye Tempo-skoene kunne få Boston-oppdraget i steden.


Eye candy.

De gjorde definitivt jobben sin i dag. Lette og komfortable, og selv om det virkelig ikke er av betydning, sånn egentlig, så gjør det ikke noe at skoene er ganske freshe å se på...

Velge løpesko til Boston: Check!

Det var fanstisk deilig å få en real langtur igjen. Jeg koste meg underveis - både med selskap og alene - og som alltid føles det nydelig etterpå. Selvtilliten er styrket et par hakk mot Boston, og jeg føler meg litt mer klar for å feste startnummer 15268 på brystet den 15. april. 

Langturer minner en også på at maraton er langt, og at løping over langt tid - over tre timer i dag - kan få mange rare følger. Veldig mange menn opplever at t-skjorter tærer brystvorter til blods. Selv har jeg har en merkelig tendens til å få gnagsår i navelen...(!)
Navlebeskuende? Ikke store greiene, men jammen gjør det vondt i dusjen!

Gore-løpetightsen jeg brukte i dag er veldig høy i livet, slik at snøringen ligger mot navelen. Gnagingen merkes ikke underveis, men det er fascinerende hvor tydelig små hudløse områder kan melde sin tilstedeværelse når det renner vann over dem i dusjen. Au! Trøya skal på innsiden av den tightsen neste gang.

Er det flere som av og til får gnagsår i navelen? Eller er det noen som får andre snodige/uvanlige plager i forbindelse med langturer? Fortell! (c:

Neste langtur nå blir Löplabbets påskeløpetur den 26. mars. De inviterer alle som vil og kan til å bli med på turen som starter i Löplabbet-butikken på Ski Storsenter klokka 10. Målet er butikken på Strømmen Storsenter, så distansen blir vel et sted mellom 35 og 40 kilometer. Det er naturligvis mulig til å hoppe av underveis, men på Strømmen skal det visstnok serveres noe godt. Gleder meg!

Janicke

13 kommentarer:

Siri sa...

Temposkoene er nydelige! Håper du blir venn med de:-) Jeg har hatt to par tempo, og prøver nok gjerne et tredje...


Jeg får gnagsår av pulsbelte, ser ikke bra ut og gjør virkelig auauau vondt i dusjen. Går heller aldri helt bort, får nytt på hver løpetur. Vanskelig å legge stoff mellom også.

Er forresten også fornøyd med sånne drops tabeltter, har brukt noen tidligere som er mye mindre. Er ikke så glad i bar og gel...

Unknown sa...

Imponerende langtur. Jeg får gnagsår av pulsbeltet, men det er vel ganske vanlig. Også får jeg et mystisk gnagsår ganske langt nede på ryggraden, uavhengig av hva slags utstyr jeg bruker. Merkelige greier. Vi er heldigvis skånet for de blødende brystvortene!

lettbent sa...

Ah, ja - Pulsbeltet får jeg også gnagsår av. Har stort sett alltid et merke litt nedenfor/midt mellom...hehe.

Og angående blødende brystvorter - endelig en stor fordel ved å være avhengig av et ekstra plagg. (c:

ultraragnar sa...

De tablettene er hovedsaklig for å unngå krampe. Kan nok gi ett lite kick ved lavt blodsukker, men som energikilde er de ikke all verden. ca. 15 kcal pr tablett holder til ca. 200 meter løping.

lettbent sa...

Hmmm, mange 200-metere små blir til slutt maraton det og, hehe. Nei, du har nok rett i dette. Kalorimengden er veldig liten. Det var for godt (i dobbel forstand) til å være virkelig bra som energipåfyll. De delte ut noe lignende på slutten av Stockholm maraton, og det er vel da man i størst grad har nytte av dem for å unngå kramper.Får vel jobbe videre med å bruke bars og gels og lignende.

Siri sa...

Jeg får som regel gnagesår der trusekanten går, og det er ikke særlig behagelig! De påfølgende langturene er gnagesårminnene såpass sterke at jeg husker å ta på meg riktig undertøy, men plutselig svikter hukommelsen og jeg ender opp med vonde gnagesår igjen.. Har heldigvis klart å unngå denne feilen i løpene jeg har deltatt i!

Btw, når du løper lange distanser som type maraton, har du musikk på øret hele tiden? Og i så fall holder batteriet hele veien? Jeg skal løpe mitt første helmaraton om et par mnd og har hatt en del lange økter. Men med både musikk og endomondo på tlf så blir batteriet tomt i løpet av 2,5 time.. Noen tips?

Veldig spennende blogg som er morsom og inspirerende for en fersking i maratongamet:)

lettbent sa...

Siri: Åja - jeg har også noen truser som gnager. DET er ikke gøy, og det har da også hendt at det har blitt riktig så vondt underveis, og i dusjen etterpå...helt forferdelig.

Så spennende med din første maraton! (c: Innenlands eller utenlands?

Før hørte jeg veldig mye på musikk også i løp. Etterhvert har jeg blitt mer opptatt av å "være i løpet" og få med meg det som skjer rundt, men selv før det hørte jeg nok ikke på musikk en hel maraton.

Jeg synes det er greit å starte uten, for da er det så mye som skjer. Et stykke ut, når man har kommet inn i tralten får jeg gjerne behov for musikk, men så blir jeg vanligvis lei etterhvert også. Jeg bruker iPhone til å høre på musikk, og har ikke hatt problem med tomt batteri. Fulladet, og med alle apper avslått (bortsett fra Spotify) og Wi-Fi og bluetooth deaktivert tror jeg den ville holdt hele distansen - men jeg har nok ikke egentlig testet det.

Lykke til med maratonforberedelsene dine. Du har store opplevelser foran deg! (c:

ultraragnar sa...

Jeg er storforbruker av Løveapotekets barnekrem. Denne bruker jeg på alle plasser der jeg vet at det kan komme gnagsår. F.eks: Der jeg vet at ett bestemt plagg gnager, pulsbelte, brystvorter, skrittet, tærne o.s.v. Den fungerer kjempefint og er meget holdbar. Brukes stort sett på alle turer over 2 timer.

lettbent sa...

Barnekrem er lurt. Jeg får bli litt mer strukturert også på denne fronten slik at jeg tenker på potensielle gnagsår. Navelproblemet og pulsbelte-gnagsår dukker jo opp med jevne mellomrom, så det burde ikke være så vanskelig å tenke på. Takk for nyttig tips. (c:

Siri sa...

Ja, kanskje jeg skal tenke mer på å være i løpet og få med meg stemningen rundt i stedet for å løpe i min egen lille musikkboble... Sikkert lurt!
Første maratonet blir midnight sun marathon i Tromsø, og jeg ser for meg at det blir en vakker og vond opplevelse!

-Takk for svar og gleder meg til å følge deg videre:)

Isabel :) sa...

Jannicke! Kan du ikke oppdatere"fottøy"-delen på siden din? Liker den så godt, men tipper du har byttet ut en del av de som er der ;)

lettbent sa...

Isabel: Det skal jeg få gjort. Har tenkt på det en del i det siste, så da var det kjekt med dette "puffet". (c;

Isabel :) sa...

Hehe, supert :)
Gleder meg!