torsdag 30. januar 2014

Vinterløping - enten man vil eller ei

Vinter. For bare et par uker siden var det mange som etterlyste den. Hvor ble det av kulda, og aller viktigst; hvor ble det av snøen. Selv forholdt jeg meg taus og undret - smått håpefullt - om det var mulig å få en hel vintersesong med så fine løpeforhold.

Svaret på det var tydeligvis "nei". Ingen etterlyser vinteren lenger. Den er her og det til gangs. Nå snør det pokker meg i ett kjør! Snø ER pent, og det er hyggeligere når den har lagt seg over alt det mørke og svarte som et selvlysende teppe. Det er dessuten skikkelig gøy at ungene prioriterer lek ute fremfor masing om å få spille Minecraft, Star Stable, Candy Crush eller annet på nettbrettene.

Faktum er bare at jeg synes at vinteren er noe herk.

Det er kaldt. Det er mørkt på vei til jobb. Det er mørkt på vei fra jobb. Man føler seg grå og gusten og har egentlig bare lyst til å sitte inne i sofaen foran peisen og drikke varm te med melk og honning og spise store, saftige kanelboller. Dét er imidlertid ikke forenlig med ønsket om å være en løper. Ønsker man attpåtil å bli en bedre løper er innendørs/peis/te/kanelbolle-strategien direkte kontraproduktiv.

Mølleløping er én utvei, men det er begrenset hvor mange timer jeg gidder å løpe uten faktisk å bevege meg fremover. Det går an for intervallene, men ut over det er det bare å ta seg i nakken, kle på seg varmt tøy og tenke positivt.
Yuhuu, digger vinterløping! Eeehhhh...

Det er faktisk ikke så galt å løpe ute selv om vinteren har tatt realt grep om veier og stier. Snødrivet ser alltid tøffere og vondere ut fra innsiden av vinduet enn det oppleves når man er der ute og har fått igang løpsmotorikken. Snø er dessuten veldig mye bedre enn is.

Spesielt nå som skotestingen for Löplabbet er i gang og pigger og brodder ikke er aktuelt.
Herlig sommerlige vibber. Asics Gel-Super J33 lyser opp i snøen.

De siste par ukene har jeg for alvor kommet tilbake på sporet igjen. Løpingen har blitt skviset inn der det har vært mulig, og antall økter og kilometer pr uke er tilbake der jeg liker å ha dem. Både kortere og lengre langturer, kvalitetsøkter og deilige, avslappede mil-økter har blitt gjennomført på snødekke av forskjellige slag.

Denne uken ble SkiLøpernes intervaller erstattet med løping i dyp snø. Takket være snøen var det ikke nødvendig med hodelykt i skogen. Takket være snøen fikk vi en idyllisk og annerledes økt vi kommer til å huske. Og takket være snøen fikk vi en ganske så "Tough Tuesday" selv om intervallene ble ofret. På grunn av snøen.

Joda, det skal nok gå å løpe seg gjennom denne vinteren også.
Komplett galskap! Dette kan vel aldri gå bra?

Vinteren kan også benyttes til å bedrive kombinert risikosport og forskning. Hva skjer om man bytter om høyre og venstre sokk for eksempel? Det gikk faktisk helt strålende.

Det gjelder å tenke positivt.


Janicke

11 kommentarer:

Arlina Andersen sa...

Haha - helt enig! Det hadde vært lettere å svelge hvis det ikke hadde snød kontinuerlig og de hadde rekket å brøyte. Men i de siste 2 ukene har jeg hatt kun 1 tur der snøen ikke lå flere cm tykk - ikke bra for motivasjonen!!

Ingunn sa...

Er så enig med deg i fht kulde og snø. Kunne også vært foruten. Alt blir litt tungere. Løpingen, pustingen og til og med dørstokken. Fordi man gruer seg til å gå ut i kulda, men det blir jo varmt etter to-tre km. Så for krysse fingrene for at våren kommer snart. Så får vi bruke skiene litt, bare for variasjonens skyld :))

Anne-Brit sa...

Nei, vinteren er herlig! Friskt og godt, lyst og fint! Og en del løpeturer blir byttet ut med skiturer, i hvert fall i helgene. Super fin trening, litt mindre belastende og gir fin utholdenhet. Jo, vinteren gir fin avveksling

lettbent sa...

Arlina: Stadig nytt påfyll av snø krever ekstra motivasjon som blir tæret ned hver tur - selv om turen i seg selv kan være hyggelig nok. Dårlig sirkel det der... Vi får bare holde ut og nyte de små øyeblikkene da skoene plutselig - under en bro eller annet beskyttet sted - treffer asfalt og man faktisk får grep. Så kan vi tenke hvor supersterke vi kommer til å være når vinteren slipper taket og vi igjen kan frese avgårde i det tempoet som innsatsen tilsier. Det blir deilig det!

Ingunn: Tidlig vår passer meg utmerket! :cD Langrenn er en fin alternativ idrett, men så langt har snøen vært for lett til at det har blitt skiføre i Ski - og å måtte reise av gårde for å trene tar mer tid enn jeg har til rådighet. For min del må det i tillegg skvises inn ved siden av testløpingen som krever ganske mange timer i testløpeskoene. Nei, jeg stemmer for vår NÅ! (c;

Anne-Brit: Friskt og godt er det - jeg er enig i det, men jeg vil heller reise på ferie til vinter enn til sommer. Vinter egner seg ikke for hverdagene. Og som skrevet til Ingunn, langrenn er finfint, men det krever mer tid og for min del må det nå bli i tillegg til, og ikke i steden for. Dermed må motivasjonen bearbeides litt ekstra. Håper du får noen fine skiturer i helgen - kanskje tar jeg en liten tur også.

Anna sa...

Jeg krysset også fingerne for en snøfattig vinter, men akk ja...
Det er ok å løpe ute i snø, men det er snø+salt= sløsh, og etterhvert snø+ vind- regn= is som er så ufattelig kjipt!
Selvom snøløping har sine ulemper, får vi ta med oss fordelene også. Ekstra kraft pr. skritt vi spanderer nå, må gi uttelling når veien blir bare!
Og det med sokkene... living on the edge, sier nå jeg!

Hege sa...

Jeg løp halvmaraton med to venstresokker... Det gikk det også :)

ania sa...

Jeg elsker snø også, men den kunne fint holde sge vekk fra veiene. Snø har plassen sin i skiløyper og slalombakker. Jeg har angst for å løpe på glatt snø is, så jeg holder meg til mølle, men savner trening ute. Tenkte å terke støvet fra skiene og prøve skitrening istedenfor løping ute. Jeg løp faktisk 20km plus på mølle forrige uke, men det er kjeeeedeeeelig!!! Har sett på værversel og snæen skal visst ikke holde lenge. Så vi må ikke klage, å løpe i smeltende snøen enda verre

lettbent sa...

Anna: Ja, det så lovende ut en stund - meeeen. Vi får nå se. Plussgrader og regn neste uke. Da er vi i gang tenker jeg. Frossen, klumpete og glatt sørpe er det verste vinterføret. Og ja, "living on the edge" er nok mitt mellomnavn, hehe.

Hege: En hel halvmaraton med to venstresokker?? Jeg tar av meg hatten. (c; Kanskje på tide å plukke frem de to høyreløpesokkene som har bodd i "enslig sokk"-haugen på vaskerommet et års tid ut og bare...fortsette livet heeelt på kanten. :cD

Ania: Så langt har det ikke vært ordentlig glatt - det har ikke vært "nesten-fall" engang - selv uten brodder. Jeg er bare sååå klar for skjørte- og t-shirt-sesongen. Mølle er kjempebra, men blir kjedelig i lengden. Jeg må ut i alle fall halvparten av turene -og alle turer over 10-12 km. Har distansepers på 15 på mølle - og det måtte jeg kjempe for, så 20 km på mølle er virkelig imponerende!!

Unknown sa...

Du kan jo gå litt på ski når det er som verst med snø? :)

Geir O sa...

Kjøpte mine første piggsko ifjor vinter og hadde noen flotte løpeturer rundt Nøklevann i harde og frosne skiløyper, og på tross av litt redsel for lårhals etc så var det overraskende positivt :-) Dog synes jeg det er mye verre med løssnø og løping, så så langt i år vært heldig med mye ski på hytta, sykling på rulla hjemme og løping på reise lit lengre syd hvor det er bart :-) så får håper løpeformen holder seg frem til våren og generell kondisjon øker jevnt og trutt. Lykke til med skotestingen!

Thomas sa...

Vinterløping er ork! Enten kler jeg meg alltid for mye eller for lite. Stå på videre!