mandag 21. januar 2013

Godløping og Garmin-trøbbel

Når kulden tar grep og nekter å slippe taket må man benytte seg av alle muligheter til å tviholde tilsvarende hardt på løpegleden. Å løpe steder hvor man vanligvis ikke løper er vel verdt å ta med seg. Denne helgen testet jeg Djurgården i Stockholm i henholdsvis tolv og seks minusgrader.
Djurgården - iskald idyll.

Selv om det vokste frost i både øyenvipper og -bryn, fingrene vekselvis måtte krølles sammen og holdes i aktivitet inne i hanskene, og jeg innså at rumpa kom til å trenge lang tid på å tine, kunne jeg ikke annet enn å nyte; I den bitende kalde soloppgangen gikk løpeturen gjennom et ubeskrivelig vakkert hvitt og frostbitt drømmelandskap.
Flere som venter på varmere tider?

Egentlig burde jeg ha stoppet gang på gang og tatt bilder, men frykten for neglsprett og blærekatarr begrenset fotostoppene til et minimum. Lørdag er langturdag, og på såpass kalde dager må det løpes for å opparbeide - og etterhvert vedlikeholde - en akseptabel temperatur.

Kald var jeg fra start. Det sørget Garmin for. Den sørget også for at loggingen av turen som endte på 24,5 kilometer gikk opp i frostrøyk.
Ikke helt bestiser ennå...

Å erstatte gamle venner med nye er sjelden uproblematisk. Jeg så meg nødt til å avslutte det fem år lange forholdet til Garmin Forerunner 305 da faren for at den ville møte veggen før meg under maraton ble for stor. Garmin Forerunner 310 XT var den opplagte erstatter, men så langt har vi dessverre hatt et litt trøblete forhold:

  • Ved oppstart blir oppstartsskjermbildet med Garminlogoen stående i flere minutter. Da er det ingen mulighet til å klikke seg til noe annet skjermbilde.
  • Ofte tar det mer enn ti minutter på å overføre én treningsøkt til Garmin Connect.
  • Dersom jeg ved endt økt trykker stop og deretter slår av klokken er økten borte neste gang klokken slås på. På 305 ble økten liggende - enten klokken var på eller av - inntil jeg trykket reset i tre sekunder eller overførte økten. 
  • Alle økter i historikken på klokken ser ut til å ligge på "i dag" med sekunders mellomrom.
Er det andre som har opplevd/oppplever de samme problemene og har tips til quick fix?


Vel, nå har jeg resatt klokken til maskinoppsett, satt den opp på nytt og latt den peile inn satelitter. Krysser fingrene for at det hjelper. Ellers blir det en ny test av Garmin support.

Janicke

16 kommentarer:

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

Problemer, problemer og flere problemer (med samme klokke):
http://www.chronicles.no/2012/04/310xt-issues.html

Unknown sa...

<3 610 <3

Heming Leira sa...

Nydelige bilder fra en av mine mest favorittbyer!

lettbent sa...

Klevstul: Ja, se der ja. Kjedelige greier, var så himla glad i min gamle. Å bytte til et annet merke kjenner jeg sitter veldig langt inne, det er så mye som er bra med Garmin. Elsker det store displayet med muligheten til å sette opp forskjellige visninger. Garmin Connect er ryddig og bra (selv om jeg gjerne skulle hatt noen flere muligheter der også, f.eks. mulighet til å logge km på sko a la jogg.se). Får testet klokken etter resettingen i kveld. Krysser fingrene for at den har blitt frisk nå.

Siri: 610 er helt åpenbart mye stiligere enn 310XT. Er bare så glad i det store firkantede displayet...

Heming: Jaaaaa, elsker Stockholm! Får alltid lyst til å bo der når jeg er på besøk.

Unknown sa...

Sikkert veldig gøy (og inspirerende) å løpe nye, flotte steder som Stockholm :)

Jeg kan dessverre ikke hjelpe deg med klokka, for jeg har Polar. Men jeg kan da ihvertfall si såpass, at det hørtes veeldig merkelig ut. Kan aldri tro at den "oppfører seg som den skal" (les: noe må være feil med den, lever den inn! ) ;)

haraldst sa...

Merkelig. Jeg har aldri hatt slike problemer, hverken med min tidligere 305 eller min nåværende 310XT. Jeg går for det praktiske fremfor det stilige, og da er - som du sier - det store, firkantede displayet til 310XT helt topp for å vise mest mulig informasjon i god skriftstørrelse.

lettbent sa...

Guro: Å løpe på tur gir løpingen en helt ny dimensjon. Fantastisk god måte å få litt oversikt på nye steder, og bare nyte landskapet andre.

Tviler også på at Garmin skal oppføre seg slik. Øyner litt håp nå. Overføringen av tirsdagsøktene gikk smertefritt... Kryss fingre og tær. (c;

Haraldst: YESS, det displayet er gull verdt! (c: Velger å være optimist og tro på at hard reset har løst opp i hva det nå var som trengtes å løses opp i.

Anonym sa...

Har brukt 310xt i flere år, ikke mistet en eneste økt. Uansett hva som har skjedd, bortsett ifra strøm. Men det passer jeg jo på. Det er nok noe med din klokke som ikke er som det skal, nullstill klokka til fabrikk, sjekk for nyeste prog.vare. Om ikke dette fikser klokka, kontakt garmin. De har alltid gitt meg SUPER service.
Jeg liker også det store displayet (4kanta) ;-) Fine bilder ifra løpeturen ble det i alle fall, gøy for en sjukling å lese :=)

Birger sa...

Min XT har vært trofast, den har kun hatt én fabrikksfeil: det spiller ingen rolle om jeg bruker den eller slår den helt av - den lader seg tom på omtrent samme tid. Så jeg har den alltid på lading, og må alltid ha med lader :)
Det hender at den hikker, og henger seg opp i startbildet. Da er kuren for min å slå av, og koble til lader i noen sekunder, og prøve igjen. Men den funker som den skal i 99% av tilfellene den er i bruk.
Send den til Gamin, og be om rep/erstatning før garantien går ut.

Trudes trening sa...

Du snakker meg om drømmelandskap. For øvrig har min Garmin heller ikke spilt på lag når gradestokken overstiger 10-12 blå... Merkelige greier - ikke minst irriterende. Imponert over at du lørdag eller lørdag bokfører lange turer. Jeg klarer ikke å få det til hver uke pga logistikken. Det blir fort 60 km i løpet av ei uke, men langturer over 20 km har det kun blitt to av i 2013... Blir mye 14-17 pga tidsnød... Jeg er alltid i tidsnød...:-) Men nå - nå skal jeg. Du motiverer:-)

lettbent sa...

Ståle: Komplett reset til fabrikkoppsett ser ut til å ha gjort susen. Håper -og tror - på et langt og godt vennskap nå. (c: Deler gjerne løpeturer med sjuklinger som ikke får opplevd dem "live" selv. God bedring!!

Birger: Takk for tips. Tekniske duppeditter er nå engang tekniske duppeditter og det hender de har feil. Jeg tror faktisk min er kurert nå. Etter å ha resatt den er den så snill som et lam. Og jeg er lykkelig. (c;

Trude: Hm, kanskje kulda har bidratt også, men nå ser det faktisk ut til å funke fint. Merket ikke noe i forbindelse med -15 turen tidlig i uka. Krysser fingrene for at dt holder seg slik. Når dt gjelder langturene har det funket så langt i år. Logistikk kan gjøre det vanskelig, men jeg vil så gjerne forberede meg best mulig til Bislett og for å løpe 50K trenger jeg nok lange turer.

Unknown sa...

Hei, tenker prøve følge programmet ditt foran København maraton 19 mai. Lurer på hvilket tempo du holder på intervallene. Min. pr km?Ser du kjører 4.445 på hurtig lang.
Hilsen Reidar

lettbent sa...

Hei Reidar. Nå skal ikke jeg ta æren for treningsprogrammet fra Grete Waitz (og helst ikke det motsatte dersom vi ikke lykkes, hehe). I programmet står det ikke hvor raskt intervallene skal løpes, men så langt har jeg tatt intervallene på mølla (på grunn av føret utendørs) og da har jeg satt den på 13,5 (rett under 4:30 pr km). Sist jeg kjørte en intervalløkt synes jeg ikke at jeg fikk det tøft nok på slutten, så neste gang blir det nok 14 (rett under 4:20 pr km). Målet må være å kjøre intervallene så raskt at man blir skikkelig sliten når man er ferdig med intervallene, men ikke mer sliten enn at man klarer alle repetisjonene.

Hele programmet til Grete ligger her: http://www.oslomaraton.no/pdf/Maratonprogram2011GreteWaitz3-3,5timer.pdf

Lykke til med treningen og selve dagen i Köbenhavn!! (c:

Märtha Louise sa...

Nu var det länge sen jag läste bloggar men försöker komma ikapp mig lite.. Vilka fina bilder - här springer jag flera gånger i veckan nu för tiden! Hoppas löpningen flyter på bra och lycka till i Boston!

lettbent sa...

Hei, så hyggelig å høre fra deg Märtha Louise! Du er virkelig heldig som får løpe i det området så ofte. En av mine absolutt favorittplasser å løpe. Håper du trives bra tilbake i Sverige. Store løpsplaner for året??