søndag 26. februar 2012

Den lange langturen - frykt og nytelse

Helg og langtur hører sammen for veldig mange løpere. Etter forrige helgs motvillige langtur - som ble halvparten av planlagt distanse - var det nå på høy tid med en skikkelig lang langtur igjen. En hyggelig helg på Norefjell ga mulighet til å løpe andre veier enn de gjennomtråklede Ski-traktene; På vei hjem fra fjellet hoppet jeg av på Lysaker stasjon, skiftet fra fjellstøvler til joggesko og tok bena fatt det siste stykket.

Å skulle begi seg ut på lang langtur er (for meg) alltid forbundet med usikkerhet og litt frykt. Holder beina? Holder hodet? Samtidig er det en god spenning. Det er noe med å være ute og holde bena i gang i flere timer sammenhengende. Å kjenne at man klarer, at man er sterk nok. At maskineriet fungerer. Høyre, venstre, høyre, venstre. Monotonien, og den indre freden. Tanker som flyr. Og så når man endelig kommer hjem: Følelsen av realt slitne bein, pulsen som lander, og den komplette tilfredsheten som man bare føler etter at man virkelig har tatt seg ut.

Da bilen med resten av familien forlot meg på Lysaker var det med den vanlige miksen av frykt og god spenning jeg vinket  farvel. Rundt tre timer løping lå foran meg. Det var bare å slå på Garmin og sette igang. Kroppen føltes overraskende ganske lett men nokså stiv og det tok en stund før jeg fant flyten. Etter drøyt to kilometer møtte jeg Mosjonisten Espen som i forbifarten meddelte at han var ferdig med sine 30,5 kilometer. Jaja, tenkte jeg, om få timer er også jeg ferdig...
Idyll langs Mosseveien.


Det var en alldeles strålende dag for langturløping. Langs Frognerstranda, foran rådhuset og på operataket var det tjukt av folk som nøt den tidlige våren. En speilblank fjord holdt meg med selskap hele Mosseveien og det var i grunn bare fint å være på langtur.

Planen var å løpe forbi Hvervenbukta og følge Gamle Mossevei nesten helt til Tusenfryd. Planen ble endret da i overkant mange biler i stor hastighet hadde kommet i overkant nærme på den smale og svingete veien mellom Hvervenbukta og avkjøringen opp mot Kolbotn. Dessuten stod solen såpass lavt at Gamle Mossevei lå i skygge, og det er stor forskjell på temperaturen i og utenfor solen på slike februar-vårdager. Dermed bar det opp bakkene forbi Ingieråsen til Kolbotn, og deretter ble det Skiveien og Langhusveien til Ski.

Jeg hadde tenkt til å ligge på drøyt 5:20 per kilometer, og legge inn en periode med litt raskere tempo enn maratonfarten midt i. Men bakkene til Kolbotn kom omtrent på den tiden, så jeg forsøkte heller å holde snittfarten opp bakkene. Etterpå overrasket jeg meg selv med å øke farten litt, og da jeg nærmet meg Ski var snittfarten nede på 5:14. Det føltes så bra! Faktisk føltes det så bra at jeg la til en ekstra sløyfe på slutten for å runde 35 kilometer. Etter drøyt tre timer, og med visshet om at jeg fint kunne klart flere kilometer, svingte jeg inn innkjørselen hjemme. Da hadde snittfarten krøpet ned på 5:13.

Følelsen etter turen: Nydelig! Beina kjennes velbrukte, men utover det er det bare godfølelse, masse energi og post-langtur løpelykke!

Etter drøyt tre uker med vondt i vilja ser det virkelig ut til å ha løsnet. Før tirsdagens dobbeløkt med SkiJoggerne og SkiLøperne var det fremdeles nødvendig å snakke alvorlig til meg selv. Å ta på treningstøy, å gå ut døra, å jogge og deretter å løpe, å dusje etterpå, og å miste hele kvelden (ut døra kl 19, tilbake hjemme 21:30)... Alt genererte doser av motvilje som samlet utgjorde atter en omfangsrik dørstokkmil.
De siste parene til Löplabbets mengdeskotest:
Adidas Supernova Glide og Nike Lunareclipse 2. Nye favoritter?

Selv ikke de to siste, nyhentede og uprøvde løpeskoparene for Löplabbets mengdeskotest hadde nøytraliserende effekt. Til syvende og sist var det pliktfølelsen overfor SkiJoggere og -Løpere som fikk meg ut døren.

Heldigvis!

For SkiLøperøkten ble en opptur - den første på lenge - og med det ble motivasjonen fullt restituert. Tusenmetersintervaller, bakkeøkt og lang langtur har siden blitt gjennomført med stor iver, og jeg gleder meg til å ta fatt på en ny treningsuke. Men i kveld skal jeg bare nyte den gode etter-langtur-tilfredsheten.

Janicke

27 kommentarer:

frk sa...

for en tur! og det er så fantastisk å kjenne på følelsen av at man hopper over dørstokken etter ei stund med klatring og motvilje. inspirerende, fru lettbent - nå fikk jeg også lyst til å legge ut på langtur!

lettbent sa...

Ser ganske heftig ut på kartet med slike lange A til B turer, dekker jo et stykke. Snart er du der ute i timesvis du også (c;

Astrid sa...

Så herlig lesning! Jeg begynte å klø skikkelig i langturfoten når jeg leste dette :D

Unknown sa...

Du er så sterk! Lar meg imponere gang på gang.

Hvor kan man sette penger på maratontiden din? Jeg tipper 3:17:29 i London.

ania sa...

Fantastisk tur og fantastisk uke. fint at det løsnet for deg. Kjenner meg godt i dine beskrivelser av spenning og uvilje rett før langtur. Jeg pleier altid å si til meg at jeg tar bare ca 15km og ser hva jeg har lyst til .Hvis jeg planlagde tur på 3 timer helt 100% ville jeg grue meg til den helt til jeg var halvveis.

lettbent sa...

Astrid: Det er bra! (c: Det er noe helt spesielt med disse laaaange turene.

Siri: Takk for tilliten - klarer jeg under 3:20 hadde lykken vært fullkommen. Men jeg er fornøyd med alt under 3:30 (og kanskje noe over også, avhengig av dagen). Men 3:17:29 var jo en veldig fin tid da... (((c:

Ania: Skjønner tilnærmingen din, men hva jeg har med varierer en del fra 15 til 30 km turer. På inntill drøyt 20-km turer løper jeg uten drikke eller annen næring (vinterstid). Over 20/25 km blir det litt mer planlegging. Vann, energi, penger eller bankkort. Min "utvei" var at jeg kunne hoppe på et tog mellom Kolbotn og Ski - det hjelper det også. Pakker du med deg drikke/næring på 15 km turer også?

Anna sa...

Jeg bare måpte når jeg så turen din på Endomondo. Og klappet munnen fort igjen, da jeg kom på at også jeg må ut på sånne turer ut på våren. Håper jeg klarer å få til en brøkdel av godfølelsen både underveis og etterpå.
Noen praktiske spørsmål:

Hva/ hvor mye har du i drikkebeltet og tyr du til gel eller mer fast føde?

Hvor mange lange langturer bør man ha før et maraton,og hvor mange uker mellom hver lange langtur?

Hvor tett opp til selve dagen tenker du den siste bør være unnagjort?

(jeg vet at jeg kan søke og lese om dette, men hvorfor skal jeg gjøre det når ekspertisen sitter der på andre siden?:-D)

Trudes trening sa...

Jeg koser meg veldig når jeg leser innleggene dine. Du skriver så lekent, blir inspirert faglig også, i tillegg til å få mer løpsgnist. Høres ut som ei flott løype. Er kjent (bodde i Oslo i tre år da jeg gikk på NIH), og langs Mosseveien er det idyllisk. Inspirasjon i seg selv:-) Flott gjennomsnittstid - husker første gang jeg løp 30 km (på den flotte oktoberdagen i fjor da det var 23 grader, iallfall i Sandnes) var gjennomsnittsfarten min 5.37. Jeg lå jo helt bakpå i NY, og håper at jeg i London klarer å gå ut med 5.35 og holde den farten. Da klarer jeg under 4 timer med god margin. Kan ha 5.38 i snitt, har jeg regnet ut. NIKE lunar eclipse 2 ser jo gode ut. Jeg har NIKE lunarglide, som jeg tror passer min fot. Helt nye fra NY, men ikke brukt dem annet enn til jeansen et par ganger.

Vel hva jeg egentlig skulle si; LIKER måten du beskriver endt langkjøringstur-følelse på. Ingenting som slår den:-) Nå spretter jeg snart ut på en rolig 10-12 km med ei venninne som tilsvarer 5.50 i snitt. Helt greit i dag, mtpå halvmaraton-konkurranse bare fem dager unna.

Ingalill. sa...

En dag skal jeg også løpe 30km - og da skal jeg dele æren med deg!
Ingen får langturer og maraton til å høres så lekende lett ut som deg
(og Astrid).

(psstt, jeg har med næring og drikke på ALLE turer. Er jeg uten vann, er som regel ørkentørst før det har gått en kilometer. Noe som tilsier at ikke kan løpe 30km uten DIGER ryggsekk -)

ania sa...

Janicke. Har egentlig samme spørsmål som Anna. Jeg tar med saft eller vann på alle turer over 10km. En gang tok jeg med meg powerbar og da skadet jeg foten etter 4 km så det gjør jeg ikke mer, men saft hjelper!
Også hvis jeg løper tur jeg aldri løpt før, har jeg mobil og mannen min hjemme ventende i tilfelle jeg roter meg bort i noe

Ole Arne sa...

Hei, Janicke, utrolig moro og inspirerende og lese bloggen din. For en flott lang tur.
Har jeg litt dårlig med motivasjon en dag, leser jeg bloggen din, og vips, så er jeg ut og løper...
Du er jo helt rå til og løpe, utrolig hva du orker, og gidder... ser at du bare løper mer og mer, med årene... vær forsiktig så du ikke går på en smell, uff nå var jeg kanskje litt negativ, men du er jo tross alt ett menneske du også, eller en jernkvinne ??
Selv er jeg bare en mosjonist i 40årene som trodde jeg løp mye, 15-30km i uka helt til jeg leste bloggen din.
Stå på og fortsett, du inspirerer oss alle.
Jeg følger med, og tipper tiden din i London til 3:18:36 (på en god dag)

ania sa...

Hei
Ville bare si: mannen min sier at jeg er gal og løper altfor mye. Han stengte tredemølle så jeg får ikke løpe til hofta er helt OK. Så i dag ga jeg ham din blogg til å lese..." jeg det er noen som er enda mer gærn enn deg. Og gå av i Lysaker etter en helgetur...?!".
Du er definitivt en jernkvinne.
Hva sier din familie til at du løper så mye, har du også problemer med støte hjemme?

Løpemammaen... sa...

Hei,
Dette var inspirerende lesing. Ettersom jeg tilsynelatende har rota bort min egen motivasjon den siste uka, var det fint å lese at du fant din.

Jeg bor i Ås og savner selskap på langturer innimellom. Ser at dere løper 15-30 kilometer hver lørdag. Hvor fort løper dere? Jeg lurer på om jeg kanskje skal prøve å henge med innimellom.

Laila

lettbent sa...

Anna: Hehe, men fullt sååå langt behøver du ikke løpe. Med unntak av programmet jeg kjører nå (maraton på 3 timer, som jeg bare delvis følger) har de programmene jeg har sett hatt 32 - 34 kilometer på det lengste. Får du til 2-3 turer over 30K så er det bra. Det blir jo en avveining mellom skadefare og trening. Grete Waitz' program varierer med 30+ km og 20 km langøkter de siste ukene. Det bør nok gå minst to uker mellom den siste langturen og maratonløpet.

Når det gjelder drikke så drikker jeg nok altfor lite. Hadde med Perfekta-beltet mitt med 3 småflasker i, to med vann og 1 med litt sterk solbærsaft. Tok slurker i ny og ne, men hadde både mer vann og saft igjen da jeg kom hjem. Jeg har vent meg til å ta gel (måtte jobbe litt med det, men det fungerer bra nå), og på søndagsturen tok jeg en ved 10 km (viktig å fylle på før man føler at man trenger), deretter ved 20 og så ved 25. Hadde spist en veldig god frokost noen timer før jeg begynte, så det holdt fint. Til maraton skal jeg nok ha med 6-8 geltuber til på forhånd bestemte km. Dette er jo ikke noe fasitsvar, men fungerer for meg. Det er jo en av tingene man får øvd seg på under langturene man tar også. (c: Det blir spennende å følge deg på ferden mot din første maraton! (c:

lettbent sa...

Trude: Håper du har hatt en fin økt i kveld. (c: Takk for hyggelig tilbakemelding på innleggene - har jo stor glede av å skrive dem. New York er tøff, så sannsynligheten for en vesentlig bedre tid i London er stor!

Nike Lunareclipsene overrasket meg stort. Lenge siden jeg har funnet Nike-sko jeg har likt, men disse var egentlig helt skjønne - i tillegg til at de er kule av utseende. Ble rent forelsket.

Fem dager til konkurranse: Veldig spennende! Lykke, lykke til!

Silja sa...

Motivasjon går i bølger; jeg tror i grunn det er bra jeg... ;-)

Jeg løper i hovedsak med Nike Lunareclipse og digger dem; jeg får ikke vondt noen steder med disse men føtter er som kjent veldig ulike ;-)

30km turer blåser meg over ende; orker jeg å gjennomføre 15km så er jeg veldig fornøyd. Bøyer meg derfor alltid i beundring for deg og dere som løper så lange turer; knallbra ;-)

Tipper motivasjonen din er på plass igjen nå så jeg sier bare tvi-tvi for løpinga fremover ;-)

lettbent sa...

Ingalill: Å få ørlitte grann av æren når du løper 30 kilometers-tur ser jeg på som en stor ære. :cD Jeg tror at dette med drikke er veldig individuelt. Mannen min drikker enorme mengder og har et drikkebelte med plass til åtte småflasker, mens mitt drikkebelte bare har plass til tre - og vi er begge veldig fornøyde. Mulig du må planlegge turen så du kan tanke litt underveis. Himla tungt å løpe med litervis av drikke på ryggen... Følgebil er et annet alternativ. Kan stille jeg, om du trenger det, hehe.

Ania: Sikkert lurt å ha med drikke på turene dine om du kjenner at du trenger det. Jeg drikker nok litt mindre enn jeg burde, men jeg hater å ha på drikkebelte - og stort sett kjenner jeg ikke behov for å drikke før distansen blir lenger enn 20 km - eller om det er varmt eller jeg løper hardt.

Enig i at saft hjelper (solbærsaft, nam). Stort sett nøyer jeg meg med vann og saft, men når jeg skal runde 30 sikrer jeg meg med litt mer.

Jeg pleier også å ha med telefon. Det er en sikkerhet å kunne få noen til å hente dersom det skulle skje noe, men har heldigvis ikke trengt det ennå. (c:

Når det gjelder familien og deres syn på all løpingen så må jeg si at de er veldig greie. Forsøker å løpe når det i liten grad påvirker de andre - tidlig på morgenen, mens ungene ser på barne-tv, i lunsjpausen og så videre. De ser hvor mye det betyr for meg, og nå har ektefellen også økt på med sin trening og da blir forståelsen enda bedre. Vi har en mer eller mindre uttalt enighet om at trening skal prioriteres. Løper din mann? Eller trener han noe annet/har annen hobby han bruker mye tid på?

lettbent sa...

Ole Arne: Takk for veldig hyggelig tilbakemelding. Å inspirere andre er i grunn veldig...vel...inspirerende (c: Jeg er helt klart bare et helt ordinært menneske med alle de utfordringene det byr på, og faren for skader er der hele tiden. Så langt har jeg vært veldig heldig, og jeg håper det fortsetter slik. Forsøker å være flink til å ta hviledager og fordele de hardeste øktene litt utover slik at spesielt beina får hentet seg.

15-30 km i uka er veldig bra. Det er ikke så lenge siden jeg selv ville vært strålende fornøyd med det og ment at noe mer bare var tull. Jeg har bare blitt litt hekta og har noen mål som skal nås (c;

Jeg håper du er synsk - skulle utrolig gjerne kommet inn på under 3:20... At det finnes folk som tror at jeg kan klare det er veldig motiverende. I'll do my best!

lettbent sa...

Løpemammaen: Hei, du og jeg er jo rimelig jevngamle. Så kult at du skal løpe NY på selve dagen din!! (c: Motivasjonen har en tendens til å gå i dekning innimellom, men min erfaring er at det bare er å bite tennene sammen, forsøke litt variasjon, nye ruter, nytt tidspunkt eller noe nytt tøy/sko eller andre ting. SkiLøperne kan definitivt brukes til motivasjonsgjenfinning. (c: På langturene legger vi som regel farten på rundt 5:30 på km, litt avhengig av hvem som er med. Hvordan passer det for deg?

lettbent sa...

Silja: Motivasjonsbølgene er vel også med på å gjøre en sterkere mentalt. Liker i hvertfall å tro det hehe. Litt komisk at bare få dager etter at jeg har kommentert så varmt om Adidas fremfor Nike så får jeg et Nike-par som jeg nærmest forelsker meg i. Lunareclipsene er virkelig gode! (c: (Adidasene var også knallgode da, hehe).

Løpemammaen... sa...

Hei,
5:30 er fint inntil 20 km tror jeg. Skal jeg sende mail om "melde" meg på?

Laila

lettbent sa...

Ingen påmelding nødvendig. Om du er på facebook kan du melde deg inn i SkiLøperne-gruppen der, så får du invitasjoner og kan melde deg på til øktene der - men altså ikke nødvendig. Kanskje vi ses på lørdag da. (c:

Anonym sa...

Hei, artig lesing. Eg tenkjer å kjøpe meg pulskokke. Er du fornøg med din garmin og kva type er det?

Unknown sa...

Kjempetur og kjempebra! Tror aldri jeg har løpt så langt som 35 km på en treningstur noen gang... Nå er du snart klar for 50 km også... :-)

Og Espen, han er visst overalt....

lettbent sa...

Anonym: Jeg bruker Garmin Forerunner 305. Den har nå rundet 5 år og for min del må den veldig gjerne holde 5 år til, for den selges vel ikke hos Garmin lenger nå (men kan sikkert skaffes hos noen forhandlere). Arvtakere til den er vel Forerunner 310 XT og 910 XT - men Garmin har mange andre flotte klokker også. Det viktigste for meg er det store displayet med plass til mye tydelig informasjon som jeg kan sette opp selv på flere skjermbilder (tid, distanse, puls, snittfart, fart akkurat nå, klokke...you name it) og at GPS er innebygget i klokken. Klokken er lett å bruke, enten man står over egenkonfigurering eller ei.

Lykke til med klokkekjøp!

Frode: Det var en virkelig god tur! Det blir nok den lengste treningsturen jeg tar, men det var betryggende å kjenne at bein og hode var i stand til det. 50 km skal jeg teste en gang! Ultra må liksom prøves - men det er himla langt! (c:

Arild Dregelid sa...

Bra tur og flott beskrivelse. Trenar også mot London i april, og langturar på 20-30 km er kjempevikig. Lykke til!

lettbent sa...

Tusen takk Arild (c: De lange turene er kjempeviktige, for både hodet og kroppen. Lykke til med din trening mot London, og etterhvert selve løpet. Det nærmer seg fort nå!