Sko

Fottøy er viktig når man har ambisjoner om å bli lettbent. Løpesko er noe de aller fleste løpere er opptatt av. Mange har høyst lidenskapelige forhold til bestemt merker og/eller modeller. Forståelig nok, for trøblete sko kan ødelegge selv de korteste løpeturer. Dette er mine milslukere og gode følgesvenner for tiden.

Altra Lone Peak 1.5
(Løplabbet testsko - vår 2014)
Passformen er som skapt for mine føtter og litt brede forfot. Tærne får boltre seg fritt, samtidig sitter skoen svært godt på. Terrengsko som jeg har fått veldig sansen for, selv om det kanskje skorter litt på smidigheten i veldig teknisk terreng - ettersom den er så bred. Samtidig gir den en enorm løpsfølelse. Mulig UltraVasa-sko - bare usikker på om det funker å løpe så langt med nulldrop...


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hoka Rapa Nui Trail
(Løplabbet testsko - vår 2014)
Dette er vel det fjerde paret Hoka jeg prøver, og selv om det alltid har vært en fascinasjon, er nok dette det første jeg virkelig liker ordentlig godt. Myke, men ikke for myke. De sitter godt og oppleves lette fordi de forventes å være tunge. Dette er nok ikke skoen jeg foretrekker for realt terreng, men så løper jeg forholdsvis sjelden i realt terreng også. Mulig UltraVasa-sko.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -Asics Gel-Super J33
(Løplabbet testsko - Vinter 2014)
Asics og jeg har generelt ikke helt funnet tonen, så da jeg fant disse blant testskoene fra Löplabbet ble jeg nesten litt lei meg. De var jo så kule! Det faktum at de på så mange måter - utover designet - skilte seg fra noe annet jeg hadde sett fra Asics gjorde meg imidlertid lett håpefull. For å gjøre historien kort - Asics Gel-Super J33 har blitt et av favorittparene! Også de øvrige i testen hadde denne helt i toppskiktet. Lett, komfortabel, stabil og med god demping - i tillegg til at den ser kul ut. Kinderegg opphøyd i 5! Har også anbefalt skoen til flere andre som har kommet til samme konklusjon allerede etter første prøvetur. Way to go Asics!- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -Hoka One One Bondi 3
(Løplabbet testsko - Vinter 2014)
Passformen er ikke 100 % for min sko, men jeg klarer ikke å la være å bli glad i disse skoene. Store og klumpete, men med lavt drop så man allikevel kommer frempå. Definitivt den foretrukne skoen for restitusjon, men jeg opplever også å fly med disse!- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Altra One The Intuition
(Løplabbet testsko - Vinter 2014)
Jeg lo første gangen jeg tok på meg disse skoene! Brede og rare og helt flate. Nulldrop. De ser nærmest ut som klovnesko. Men for mine føtter, som er forholdsvis brede foran, er de som en drøm å ha på, og etter de første nølende testturene ble vi gode venner. På Training Camp i Portugal slo det meg at den brede flate sålen måtte egne seg ypperlig til morgenøktene på stranden, og det var helt rett. Definitivt den foretrukne skoen på flat, pakket sandstrand. :cD- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -Adidas Adios Boost 
(Kjøpt på messen til NYCM - Høst 2013)
Dagen før Berlin Marathon kjøpte jeg mine første Adidas Boosts. Det var Energy Boost og jeg var så sikker i min sak at jeg allerede dagen etter brukte dem i det som skulle bli mitt store sub 3:30-gjennombrudd. Jeg håpet kanskje på å finne en like godt match i de lettere Adios Boost'ene, men jeg innså raskt at jeg ikke våget samme galskap med disse. Det ble Energy Boost i New York også (og ny sub 3:30-suksess). Feilen med Adiosene er nok at jeg skulle hatt dem minst et halvt nummer større. Sko som skal være med på marathon må ha god plass til både tær og tånegler. Siden har disse skoene fått stå litt i fred, men er senere tatt frem igjen for kortere (maks 15 km) fartsøkter. Kanskje går jeg på en smell og kjøper Adios Boost i rett størrelse...


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Nike Flyknit Racer
(Konkurransesko - Høst 2013)
I iveren over Chewbacca-prosjektet var jeg sugen på nye sko for intervaller og kortere løp, noen skikkelige racere. Valget falt på Nike Flyknit Racer som er en superlett sko for fart og moro. I skrivende stund er den kun testet på en heller ordinær tur (men med noen drag), men det er allerede besluttet at denne får bli med på årets Hytteplanmil.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Adidas Energy Boost
(Maratonsko - Høst 2013)
Aldri, aldri, aldri løp maraton i uprøvede sko skrev jeg. Få dager senere, og dagen før Berlin Marathon, kom jeg over Adidas Engergy Boost. Falt pladask da jeg fikk prøve den i Adidas' booth på sportsmessen og kunne ikke annet enn å ta den med på tur. Jaggu tok de meg ikke rundt maratonløypa til ny pers og helt uten vondter. Løp også de første restitusjonstur etter Berlin med disse og fikk virkelig glede av den myke, isoporaktige, dempingen. Har hørt at den holder seg myk også når det er kaldt, så dette blir spennende. Har begynt å drømme om lillebroren til Energy Boost: Adios Boost. Adios OG Boost... Noe sier meg at vi hadde funnet tonen.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Merrell Bare Access
(Barfotsko - Sommer 2013)
Ja, dette var virkelig en spennende nyhet til skosamlingen! Fra før har jeg kun testet FiveFingers og Inov8 fra barfot-utvalget. Det er morsomme sko, men det hadde gått en del tid siden sist jeg løp med dem da Merrellene dukket opp. Jeg har definitivt en forkjærlighet for lette sko med lite "heel to toe drop" og løper stort sett på mellomfot/forfot. Derfor tok jeg sjansen på en hel mil allerede på første test. Det gikk strålende, og siden har vi etablert et svært godt vennskap. (c:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -Adidas Adizero Tempo
(Lettvektssko - Löplabbet, vår 2013)
Når både de gamle Mizunoene (Wave Elixir 7) og Adidas Adizero Adios måtte ta turen ut på de evige tartan-marker passet det særdeles godt med lettvektsskotest. For tiden løpes det mye med Adidas Adizero Tempo og så langt er det et hyggelig bekjentskap. De fungerer både til lange og kortere turer, og skal få ta meg fra start til mål i Boston den 15. april 2013.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nike Flyknit Lunar 1+
(Lettvektssko - Löplabbet, vår 2013)
Denne kom i skoskapet som en del av Löplabbets lettvektsskotest. Sko skal helst ikke vurderes ut i fra utseendet, men denne er lekker! Etter de første nølende turene begynner vi virkelig å finne tonen utover det overflatiske. De gjorde blant annet en veldig bra jobb på sesongpremieren av Sognsvann Rundt Medsols (Påskeløping med labbet og SRM).

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Hoka One One Rapa Nui
(Lettvektssko - Löplabbet, vår 2013)
Jeg har generelt vært litt skeptisk til Hoka, men dette paret - det fjerde jeg tester - har jeg forelsket meg litt i. Tidligere har jeg kun brukt Hoka til restitusjonsløpeturer, men med disse kjenner jeg en dragning også for andre typer turer. Hoka er vel så langt unna barfotløping som man kommer, men man løper "naturlig" mer på mellomfot/forfot. Det som har overrasket meg mest med disse er at turer som egentlig skulle vært rolige plutselig har gått i vesentlig høyere tempo. Tilfeldig - eller inviterer rett og slett disse skoene til fart på tross av sin massive fremtoning?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Adidas Adizero Adios
(Lettvektssko - Löplabbet, høst 2012)
Trengte en erstatter for både Adidas Aegisene (som har vært utslitt til det ubrukelige lenge) og Mizuno Wave Elixir 7 som er rimelig slappe og slitne etter tre maraton og en haug lange og korte treningsturer. Hadde lest mange bloggere skryte av denne skoene og var spent da jeg omsider testet den på Löplabbets mølle. Det ble klaff (Adios) og skoene har den første måneden både fått være med på mange treningsturer og et løp (Da capo i Kina). Det ble pers på første forsøk!

Etter å ha deltatt på Bislet 50K Indoor Challenge i februar 2013 oppdaget jeg at gummien under sålen enkelte steder var slitt helt bort. Det ble dermed et kort - men lykkelig - forhold for Adios og meg.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Vibram FiveFingers Spyridon
(Terrengsko - Löplabbet, sommer 2012)
Endelig fikk jeg teste disse merkelige ape-skoene som lommeboken har blitt spart for belastningen av. De er så annerledes at frykten for bomkjøp ble for stor. Den bekymringen var helt bortkastet! Å løpe "barfot" i terreng er en enorm nytelse - bare man klarer å distansere seg fra frykten for å tråkke på noe hardt. Såla beskytter noe, men det er tross alt bare et tynt lag myk gummi mellom (uherdet) fotsåle og underlag nettopp for å få følelse med underlaget. Man kjenner raskt at det absolutt ikke er naturlig å lande på hælen, så om man ikke lander på mellom- eller forfot fra før så må man venne seg til det. Jeg fikk disse mens jeg leste om naturlig løping, tarahumaraene og barefoot Ted i "Born to Run" og ble, tross en dose skepsis i utgangspunktet, overbevist. Men de ordinære løpeskoene settes ikke på hylla; ja takk, begge deler!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
inov 8 X-talon 202

(Terrengsko - Löplabbet, sommer 2012)
Favoritt-terrengsko! Nesten som å løpe barbeint, men bedre beskyttet både under og over foten enn med Vibram Fivefingers. Sålen gir svæt godt grep på forskjellige underlag. Synes den var for stiv til å begynne med, men etter noen turer har den tilpasset seg foten min og vi har blitt svært gode venner, spesielt i litt utfordrende terreng. 

Etter å ha vært med på mye trening og tre maratonløp var karrieren over, og Elixir ble ersattet av nye spennende modeller.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Asics Gel Tarther 2
(Lettvektssko - Löplabbet, vår 2012)
Årets versjon av fjorårets fartsfavoritt. Enda kulere av utseende men ellers kjennes den så langt ganske lik som de lilla fartsvidunderne lenger ned i denne listen. Får se hvilke erfaringer jeg gjør meg under testingen.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Adidas Adizero XT
(Anskaffet 27 august 2010 på LöpLabbet i Ski)
Å melde seg på løp kan være dyrt. Startkontingent er en ting, men når du kjøper eget par sko for et løp så begynner det å bli kostbart. Til mitt forsvar må sies at disse også har bedre grep på vinterføre enn noen av de andre og at det vil være en fordel å løpe mer på mykt underlag når Berlin maraton er unnagjort. Tøffe, lette terrengsko med god løpsfølelse - opplagt valg til Halvtraver'n.