torsdag 30. oktober 2014

Internasjonale løp - Tips og triks

Mens det stort sett er befriende enkelt å delta i løp som foregår her hjemme, er det en stor fordel å legge noe tid ned i planleggingen av løpsdeltakelse utenlands. Ved å stille forberedt, og unngå unødvendige overraskelser, kan man spare ekstra krefter til løpingen.

For tredje gang bærer det til New York denne første helgen i november. For tredje gang skal jeg stå ved starten på Staten Island og skue mot Manhattan skyline langt, langt borte, mens Frank Sinatras silkemyke stemme forteller meg at "om jeg kan klare det her, så kan jeg klare det overalt". Gleden over å få være med på dette er like stor som da jeg var her som maratondebutant i 2007, men energikrevende negative nerver er vekk takket være erfaring - og forberedelser.

Informasjonsinnhenting
En god start er å gjøre seg kjent med opplegg for reise, hotell, startnummerhenting, vær og forhold, løype, start og mål - vel, det meste. Det hjelper mye på muligheten til å forberede seg.

Flyturen 
Kompresjonsstrømper er ikke en del av min løpsbekledning. Jeg har forsøkt, men opplever kke at det har noen effekt ut over et påtrengende behov for å få dem av. Det hender dog at kompresjonsstrømpene får seg en tur ut av sokkeskuffen allikevel.
Kompresjonssokker - bare ikke til løping.

Av og til får de være med i sengen, når bena er ekstra pregede av kilometerjunkiens overdrevne krumspring. I tillegg får de sitte på under lange flyreiser. Der er de ypperlige, og bidrar til at bena er freshere og mindre hovne ved endt flyreise. Og så er det en rent euforisk opplevelse å få ta dem av igjen.

Døgnrytme 
Ved reiser til andre tidssoner kan endring av døgnrytme være en kompliserende faktor. Jeg har omsider innsett at det på kortere turer egentlig ikke er noen vits i å legge om. Det gjelder i alle fall når man reiser vestover. De fleste maratonløp starter tidlig, så om din indre klokke er litt lenger utpå dagen så er det i grunn bare positivt.

Utpregede a-mennesker (som meg) gjør faktisk klokt i å ikke "holde ut" for lenge, ettersom det fort kan føre til ekstremt korte netter. Det er bedre å ha sovnet kl 20:00 og våkne 02:00, enn å ha sovnet 22:00 og våkne 02:00. Kroppens klokke er forbausende insisterende!

Løpsantrekk for alle eventualiteter 
Sjekk værmelding så sent som mulig før avreise, men vær forberedt på at det kan endre seg. Vær også forberedt på at f.eks. yr.no ikke her helt nøyaktig. Pakk derfor løpsantrekk for alle rimelig sannsynlige scenarioer. Det er minst to grunner til at jeg ikke vil anbefale at du belager deg på å finne det du trenger når du kommer "dit": Først og fremst fordi du ikke bør løpe med plagg du ikke har testet skikkelig på langtur. I tillegg kan det være at det du ønsker å kjøpe ikke er fullt så lett å få tak i som du hadde trodd. Ikke utsett deg for den ekstra bekymringen...

Gamle klær og aviser
Mange av de store maratonløpene går i deler av året når det kan være veldig kaldt om morgenen. Da er det bra å ha tatt med noen gamle, varme plagg som bare kan kastes når de har gjort jobben ved starten.
En siste nyttig utnyttelse av gammelt skapfyll.

Dette bør du gjøre selv om du skal levere inn pose med klær for oppbevaring (og eventuelt frakt til målområdet), ettersom posen med skiftetøyet må leveres inn lenge før starten går. Engangs-regnponchoer eller annet plastovertrekk utenpå dette bidrar også til å holde på varmen.
Så får det bare stå til at man ser fullstendig gal ut...
Fra NYCM 2013 - går for enda galere look i år.

Er ventetiden lang gjør aviser nytten som sitteunderlag. Da har du litt å lese på også, dersom du er lei av å snakke om spenningen og løpet med de som er rundt deg. (c;

Adaptere 
Sjekk på forhånd om det er behov for adaptere. Det er ikke nødvendig å kjøpe en drøss med adaptere selv om man kan ha behov for flere stikkontakter - et adapter i kombinasjon med en norsk forgrener gjør jobben.
Praktiske adapterløsninger.

Besøker du USA og er iPhone-bruker har du kanskje fått med en egen adapter-del som enkelt kan erstatte den norske. Veldig lettvint.

Cash og kort
Klassisk reisetips som egentlig ikke har noe med løp å gjøre: ta ut noen kontanter så du har ved ankomst. Kjekt til for eksempel tips og taxi. Det er i alle fall lurt å ha sjekket mulighetene for å bruke kort i det aktuelle landet.

Energi
Før løpet: Ha en plan for matinntak dagene før løpet. Det er en god idé å holde seg noenlunde til det vante. I forbindelse med de virkelig store løpene kan det være utfordrende å finne bord på ønsket type restaurant de siste par dagene før, så bestill gjerne på forhånd.

Under løpet: Er du i tvil om magen takler det som tilbys av energi underveis i løpet; ta med hjemmefra. Jeg har ikke en spesielt sart mage, men forsyner meg kun med vann fra stasjonene, og har lommene fylt med vel utprøvd energi.

Etter løpet: Akkurat som før løpet kan det være vanskelig å finne bord på ønsket type restaurant etter løpet. Bragden skal jo feires, så ha en plan (og gjerne en restaurantbestilling) klar for det også.
Banketten: Spesielt om man er flere som ønsker å feire sammen er det viktig
å ha lagt en plan på forhånd. Her fra en særdeles hyggelig bankett i Berlin 2013.


Ørepropper - og eventuelt maske
Når turen går til en storby kan du ikke forvente at det er stille på natten. Har du rom mot gaten kommer du høyst sannsynlig til å høre trafikk, utrykningskjøretøy og høylydte mennesker. Har du vindu mot bakgården skal du absolutt ikke se bort fra at grytidlig tømming av søppeldunker, leveranser til hotellet, et durende vifteanlegg og annet kan komme til å holde deg våken. Løsningen er genial og enkel: ørepropper! Jeg har alltid et par liggende i toalettmappa og ett par i veska. Det har sikret meg noen timer etterlengtet søvn.

Spar beina - litt
Dette rådet har jeg så langt ikke klart å følge selv, men det er absolutt en god idé å begrense gåing og ståing de siste par dagene før løpet. Samtidig synes jeg man skal være turist når man er på spennende og/eller nye steder.

Å løpe en lett, liten tur de siste dagene før den store dagen har neppe noen positiv effekt på hvordan du kan prestere i løpet, men mentalt sett kan det være godt. Og det i så fall en strålende idé  - om mulig - å legge runden til rekognosering av start- og/eller målområdene.

Å løpe en tur hver dag den siste uken er kanskje ikke anbefalt, selv om det går rolig for seg, men jeg må innrømme at det er en av mine favorittjobb-oppgaver å ta med de Springtime-reisende på morgenjogg.
Seeing the sights - morgenjogg i Central Park. 


På sett og vis fikk Frankie boy rett i sin påstand i 2007. Jeg klarte meg i New York, og jeg har jammen klart meg ganske mange andre steder etterpå. Respekten for maratondistansen sitter alltid i, men erfaringen fra tidligere løp - og den planleggingen den legger grunnlaget for - gjør at den positive spenningen slike løp gir, tar knekken på det meste av den energikrevende nervøsiteten.

Mål for NYCM 2014? Det skal bena få avgjøre etter de første 15-20 kilometer. Uansett hva klokken til syvende og sist viser: jeg gleder meg enormt til å motta årets lekre medalje!


God reise til ditt neste internasjonale løp, og løper du i New York eller annet sted denne helgen:  Lykke til!


Janicke

2 kommentarer:

peo sa...

Man kan också ta till lathundsmetoden: åk med människor som redan varit där. Helst flera gånger så de kan alla rutiner och hittar överallt :-)

Du kan lita på dina ben i alla väder. Och vingarna på dina hälar. Men mest av allt kommer du att fixa en bra tid igen tack vare ditt fantastiska pannben och stora vilja. ha en riktigt god tur!

lettbent sa...

Hehe, ja - reise med Springtime f.eks. Peo. Da slipper man å tenke så mye. (c;

Tusen takk for motiverende ord. Det gikk jo ikke så ille, alt tatt i betraktning. Enda et løp som jeg kommer til å huske. (c: