tirsdag 20. juli 2010

Topp trening med Anders Szalkai!

Det er ikke til å komme fra at det var spennende å treffe denne mannen hvis treningsprogrammer jeg har fulgt til både milløp, halvmaraton og maraton de siste årene. Ikke ante vi hvordan han var i "real life", og treningsopplegget visste vi ikke hvordan ville bli heller. For alt vi visste kunne det bare bli en teoritime. Det ble det ikke - og vår løpeguru var veldig hyggelig og en svært motiverende trener.

Kort om Anders Szalkai
Anders Szalkai vant Stockholm maraton i 2001 med tiden 2:18:17, og løp i år på sterke 2:26:51. Han har løpt i snitt 16 km per dag de siste 23 årene (!!) og har visstnok bare hatt én skade. Det er med andre ord vel verdt å lytte til denne superløperen. Han fortalte at han ikke gjør så mye personlig trening, så for oss føltes coachingen ekstra eksklusiv.

Anders Szalkai og oss (etter endt økt).

Egentlig var det pappa som fikk coachingtimer med Szalkai i 60-årspresang, men Hege (pappas kone og en viktig del av grunnfjellet i SkiLøperne) fikk lov til å bli med. Beklageligvis fikk pappa en løpshemmende betennelse for et par dager siden, så det ble Hege og jeg som fikk mest glede av denne første timen.

Treningsopplegget
Vi møtte Anders ved Stadion i Stockholm mandag ettermiddag, og etter en introduksjonsprat om den enkeltes målsetninger, treningsmengde og annet varmet vi opp i Liljanskogen. Oppvarmingen skulle egentlig være omlag tre kilometer, men ettersom vi hadde jogget til Stadion ble det totalt 4,5. Under oppvarmingen ble det mer prat, både om Anders og hans erfaring og planer og våre meritter.

Tilbake på Stadion gjorde vi først fem minutter strekk og bøy-øvelser for å myke opp ledd og muskler. Jeg skal introdusere disse for SkiLøperne før kvalitetstreningene fremover. Mistenker at de har bidratt til at Anders Szalkai har unngått skader...

Strekk deg så laaaaang du kan bli.

Neste del var løpsskolning. Et utvalg øvelser som vi også (etter Szalkais oppskrift på marathon.se) har brukt på SkiLøperne: høy og lav skipping, travgang, sidehopp, hælkikk med mer. Gøy for Hege og meg å få vite at vi gjorde øvelsene riktig. Disse øvelsene gjør oss bedre teknisk, kan bidra til å unngå skader og eventuelt også spisse formen før konkurranser.

Stegringsløp. Et par 60-80-metere hvor vi starter rolig og øker farten etterhvert.

Szalkai, meg og Hege i fint driv.

Deretter var vi klare for hovedtreningen, en intervallstige:
  • 1 x 2000 meter (denne løp vi på 9:05) etterfulgt av 2 minutter hvile
  • 1 x 1000 meter (4:05) etterfulgt av 2 minutter hvile

  • 2 x 500 meter (husker ikke tidene) 1 minutt hvile mellom, og 2 minutter etter den siste

  • 5 x 200 meter (0:44, 0:44, 0:43, 0:43, 0:43) med 45 sekunders hvile mellom

"Bara två runder kvar! Bra!"

Det er ingen tvil om at man gir litt ekstra når man løper sammen med andre, og spesielt når man løper sammen med en proff løper som coacher deg gjennom. Man vi jo vise seg fra sin beste (løps)side (ikke sammenfallende med fremtoningsmessig beste side). Det var kjempemotiverende å få høre: "Bra!", "Härligt", "Snabbt!", "Bara två runder kvar" og tider og hastighetsinformasjon underveis. Hege og jeg ga alt vi hadde og fikk maks utbytte av treningen.

Under praten i forkant av treningsøkten fikk jeg inntrykk av at Anders Szalkai var litt skeptisk til min (drømme)målsetning om å løpe Berlin Maraton på 3:30. Det gjorde meg derfor lykkelig at han etter gjennomført økt mente at det burde være fullt mulig. Utrolig kult for Hege og meg å høre at han synes det var tydelig at vi var gode løpere, at vi hadde bra holdning og løpestil.  (((c:

Det er fantastisk morsomt å ha fått være med på denne timen. Nå vil pappa gjerne ha samme treningsopplegg på neste time med Szalkai (når betennelsen er borte) slik at han kan slå våre intervalltider. Lurer på hvor jeg har fått mitt konkurranseinnstinkt fra...

Lettbent og lykkelig
Janicke

2 kommentarer:

Pernilla Hult sa...

Oj så roligt! Kan tänka mig att vart enda steg var en fröjd :)

Unknown sa...

Så spennende - og ikke minst motiverende for deg! :-) Gøy å lese.